Nikon D800

Vi har tidigare i veckan berättat om nya D800 och D800E i Bloggen. Den har verkligen rönt stort intresse och det är MÅNGA som valt att beställa en till sig själv - du kanske är en utav dem? Eller så är du sugen men inte bestämt dig?

D800 både ersätter och ersätter inte D700. D700 är en snabb pjäs och i synnerhet med batterigrepp och AA alternativt EN-EL4 (batteri) så får du upp till 8 bilder per sekund, extremt bra batteritid och ett rejält grepp. 12 Mpixel räcker långt men för dig som fotograferar landskap, i studio eller macro så finns det både ett behov och en önskan om mera upplösning.

Canon har med sin 5D gjort succé både i kategorierna beskrivna ovan men även bland de som filmar. D800 höjer ribban till 36 Mpixel, brett dynamiskt omfång, nya funktioner för filmaren och en mycket avancerad ljusmätning samt autofokus. Så är det läge att byta kamera? Det bestämmer du själv men visst är skillnaden stor och stör du dig på att 12 Mpixel inte räcker till ibland - då är det definitivt dags att byta.

Vilken av D800 och D800E ska man då välja? Enligt de testbilder vi fått och sett så skulle vi rekommendera D800 (utan E) till de flesta. Ska du köpa D800E så ska man vara förberedd på mera efterbearbetning eller att jobba i miljöer där man har full kontroll på objekt, bakgrund och ljuset. Man får dock en belöning i form av bättre skärpa och krispigare bilder.

Vi har längtat efter D800 och nu är den här. Har du flera frågor, ring oss på 090-200 70 00.

Under en begränsad tid (och ett begränsat antal) kan du beställa Nikon D700 till ett mycket bra pris.

/Tobias

Nikon D800
Nikon D800E
Nikon D700