D600 åker med!

En av våra kunder, Andreaz Engström, har skickat in den här bilden och berättar lite om hur han upplever övergången från APS-C till fullformat, något många gör just nu då fullformatarna är intressantare än på länge...

Så här skriver Andreaz: Som den glada amatörfotograf så vägrar jag att på något sätt låta tekniken sätta stopp för det fotot jag vill ta. En bild för mig handlar inte bara om att fånga något, utan även att utmana mig själv att prestera. Just det hände lite oturligt i fredags. Min sambo hade plockat ner min kamera i sin väska och begett sig till "Allt för hälsan"-mässan där hon skulle uppträda med andra instruktörer. De hade gjort en 15min show på stora scenen och ville att jag skulle fotografera deras uppträdande. Jag anländer 15min innan showen ska börja. Gräver i väskan som hon lämnat till mig. Där ligger min D600 och mitt zoom-objektiv. Ingen blixt. Inget ljusstarkt objektiv. Det var mörkt inomhus och belysning runt scenen räckte inte till. Framförallt var det otroligt dåligt ljus runt om, vilket gjorde att i princip bara halva instruktörerna var belysta. Mina utmaningar var nu:

1. Ljuset var katastrof och jag hade ingen hjälp av ljusstark optik eller belysning.
2. Det var otroligt mycket rörelse på scenen, vilket gjorde att jag fick använda mig av en kort slutartid. För dig som fotograferar sport inomhus, vet vad jag pratar om.

Nu gällde det att pressa D600 till sitt max. Slutare på 1/200 fungerade tillsammans med F5.6 men det tvingade mig till ISO 3200. Nu var det bara att gilla läget. Med den ständiga rörelsen på scenen var det svårt att komponera en bra bild. Dessutom ville jag kombinera att få med de olika individerna med att visa hur stor scenen är. När jag var färdig hade jag 300 bilder med mig vägen hem. Bilden du ser här ovan är inte ett fotografiskt under, eller tekniskt fantastisk. Men den visar hur tekniken kan hjälpa till genom att utöka möjligheterna till att använda höga ISO och i efterhand beskära bilden tack vare hög upplösning från början. Det här saknade jag med min D90. Hoppas att bilden ändå förmedlar en känsla till dig efter att ha läst hur den kom till.

Läs mera om Nikon D600 här: Nikon D600 kamerahus