XQD - ny minneskortsstandard

Compact Flash Associaton, förkortat CFA, har tillkännagett den kommande minneskortsstandarden XQD. Denna serie av minnen riktar sig till high end-kamerorna och dess användare, och håller oerhört bra prestanda. Läs- och skrivhastigheten börjar på 125 MB/s och har en teoretisk max-hastighet på över 600 MB/s.

Nu kanske många frågar sig om det verkligen behövs en ny minneskortsstandard. Vi som har hängt med i branschen i många år kommer ihåg när SD-minnena dök upp, och efter något år formligen tog över totalt bland kompakterna. De var lättare, smidigare och ofta snabbare än Compactflash-minnena, och jämfört med xD och MMC (nån som minns dem idag?) var de kanske inte smidigare men framförallt mycket snabbare.

Snabbare kameror ställer högre krav. Fler bilder per sekund, högre bitrate i filmfunktionen, lägre komprimering, RAW, TIFF... Allt detta gör att kameran skyfflar mer och mer data per sekund, vilket gör att minnet kan bli en flaskhals. Compactflash har länge varit industristandard på pro-systemkamerorna men gränsen börjar vara nådd för hur mycket information ett sådant minne kan ta emot. Därför behövs det något nytt, och det är där XQD kommer in i bilden.

Sony är först ut. De kommer till att börja med med två minneskapaciteter, 16 och 32GB, och vi kan nog räkna med att större kommer så småningom. Dessutom kommer de logiskt nog med en kortläsare, MRW-E80, med USB 3.0-kontakt för att kunna utnyttja den höga hastigheten även i överföringen till datorn.

Priser och leveranstid är inte kända just nu, men Sony säger att de hoppas att deras XQD-minnen ska ramla ut på marknaden redan i januari. Goda nyheter för de som har bokat sig för nya Nikon D4, den första kameran som använder sig av XQD-minnena.

/Ralph