Udda och trivialt

Här har vi tre väldigt udda kameror. Udda på olika sätt. Låt mig berätta lite kamerahistoria.

Första kameran är en rysk skapelse, en Lomo från 1979. Ryssarna var under Sovjet-tiden nitiska på att kopiera teknologi från väst. Speciellt gamla Leicor. På denna modell undrar jag om de inte kikat liiiiiite på Nikon F2. Här på bilden har den en Volna 50/1,4.

Andra kameran är en Indra Lux i bakelit. Tillverkad i Frankfurt, Tyskland 1949. Denna sköra kamera lanserades som Unzerbrechlich, dvs oförstörbar och hade ett års garanti mot både funktionsfel och stöld. Indra kamerafabrik gick i konkurs efter några månader. Förvånad?

Tredje kameran är tillverkad i USA 1945 och heter Mercury II. Den tillverkades av Universal Camera Corp. De la all kameratillverkning åt sidan under andra världskriget för att producera kikare åt armén. När kriget var slut tog man en gammal modell och anpassade den till 35mm film. Den var byggd i en legering som snabbt tappade sin yta och var klädd i ett konstmaterial som inte verkade trivas helt med det lim det var fäst med då lim ofta sipprar ut runt kanterna.

/Thomas