Fuji X-Pro 1

En spegelfri systemkamera med optisk sökare

Fuji X-Pro 1 är på många sätt en mycket intressant kamera. Den har en ny sensorteknik som kallas X-Trans CMOS. Det sitter inget lågpassfilter framför sensorn då ett dylikt tar bort lite lite skärpa och kontrast. Istället har man ett assymetriskt matrismönster (härligt uttryck va?) på sensorn, vilket minskar risken för moiré som annars kan uppkomma om man inte har något lågpassfilter. Sensorn har ca 16 Mpixels upplösning och har måtten 23,6 x 15,6mm, dvs APS-C-storlek.

Till att börja med finns det tre objektiv att välja bland till XF-fattningen:

18/2.0
35/1,4
60/2,4 Macro

Samtliga dessa objektiv har cirkulära bländarlameller för att få en mjuk och fin bakgrundsoskärpa. De har, för sin ringa storlek, imponerande bra ljusstyrka.

Andra specifikationer är att ISO-tal är valbart mellan 100 och ända upp till 25600. Kameran kan filma i full HD i max 29 minuter, man har förstås full manuell kontroll på bildtagningen och den kan vitbalansmässigt simulera olika Fuji-filmer som t ex Provia, Velvia och Astia så att "analoga" användare ska känna sig välkomna.

Läs mer om kameran här!