Canon Powershot G1 X

Canon ger sig på allvar in i segmentet med superkompakter med nya G1 X.

Den är något större än deras nuvarande toppmodell G12 (5mm bredare och 17mm tjockare) men den största skillnaden hittar vi på insidan. Sensorn på 14 Mpixel är nämligen till ytan sex gånger större än den i G12:an. Måtten är 18,7x14mm, vilket innebär att den är nästan lika stor som sensorerna Canon använder i sina digitala EOS-modeller. Jämför vi med några andra vanliga sensor-storlekar så kan vi då säga att ytan är 16% större än en 4/3-sensor, drygt fyra gånger så stor som den Fuji använder i X10 samt dubbelt så stor som den Nikon använder i sina 1-systemkameror.

Varför är detta så viktigt då? Jo, en större sensor ger plats till fler och / eller större pixlar. Utan att krångla till det allt för mycket kan man också säga att det kommer att ge avsevärt mycket bättre bildkvalitet i sämre belysning, eftersom en större sensor kan ta emot mer ljus. Då behöver man inte skruva upp förstärkningen i sensorn vilket resulterar i mindre brus.

Andra roliga egenskaper på G1 X är en utvik- och vridbar skärm på tre tum med VGA-upplösning, en 4x zoomomfång motsvarande 28-112mm´s brännvidd, fullständiga manuella inställningsmöjligheter, 4,5 b/s i seriebildstagning, ISO 100 - 12800 samt naturligtvis Full HD-inspelning i 1920 x 1080 24p i max 29 minuter och 59 sekunder. Vikt med batteri landar på ca 530 gram och ett undervattenshus kommer att komma som tillbehör!

Canon G1 X beräknas landa på svenska marknaden i slutet av februari och det ska bli SÅ roligt att få testa den! Läs mer här!

/Ralph