Aliens

Igår kväll så såg jag och grabben på den förlängda versionen av James Camerons klassiska film "Aliens" från 1986. Filmen är fortfarande bra även om dåtidens effekter och ljud lämnar en hel del att önska.

Denna gång såg jag något jag aldrig sett förut. De har en Pentax optik från Auto 110 på sina hjälmar. Det väckte minnen så jag var tvungen att gå till mitt kameraskåp där jag har en Pentax Auto 110 stående med just den optiken. De har målat över Pentax och Asahi på de optik som finns med i filmen.

Pentax Auto 110 var revolutionerande liten på sin tid. Tyvärr använde den 110-film vilken hade två stora nackdelar. Negativformatet var så litet att bilderna blev korniga och eftersom filmen satt i hel kassett så fanns ingen tryckplatta som gjorde filmen plan. Av dessa anledningar blev kameran ingen storsäljare, men den fick helt klart en plats i kamerahistorien. Det är den nedre kameran på bilden.

För något år sedan så lanserade Pentax en "flirt" med namnet Optio I-10, där både namn och utseende påminde om klassiska Auto 110. Tyvärr blev inte många charmade och kameran sålde dåligt. Jag tyckte det var en kul idé i alla fall. Det är den övre kameran på bilden.

Det känns som Pentax gör det igen med sin nya Q. Den är som en bättre och digital version av gamla Auto 110.

/Thomas