Syltburken

Det är ibland svårt att hålla fingrarna borta, och idag är en sådan dag. Vi har D3100, D7000, 55-300 VR, P7000 och nya 85mm F1.4G optik på plats. Vad tycker vi? Första intrycket?

P7000, den nya superkompakten från Nikon är som förväntat mycket skön att hålla i. Greppet är riktigt bra och flera reglage är bra placerade och lätt överskådliga. Är man van med menyerna som kom med D300 och D3 för några år sen, så känner man igen sig. Bra för dig som vill komplettera med en kompaktkamera. Utan att ha gjort en djupdykning så är bilderna mer välbalanserade än på P6000, där det blev lite överskärpt. Snabb autofokus, snabb och korrekt exponering och avtryckarfördröjning är mycket kort. ISO800 ser lite grynigt ut fortfarande men har endast testat inomhusbilder, och ett par knappar kommer bli krångliga för dig med stora händer. Men överlag en mycket bättre känsla än P6000 och kan bli en konkurrent på allvar till G11, G12, LX5 osv.

D3100 är en överraskning. Mycket häftiga specifikationer i ett litet kamerahus. GUIDE-läget är förbättrat, skärmen är bättre än förut och känslan är som vanligt, bra. Man märker att hela kameran har tagit ett rejält steg uppåt jämfört med D3000. Autofokusen i filmning funkar helt ok inomhus. Det finns bättre, men då måste man välja spegellöst.

D7000. Här finns det mesta. Se tidigare inlägg i bloggen för teknisk info. Men greppet är riktigt vasst, klart bättre än D90. Man har snabbreglage till seriebildtagning, kameran har MUP-läge (spegeluppfällning) och en ny knapp har tillkommit på AF/M, vredet på vänster sida vid objektivet. Trycker du in den, och vrider på främre funktionshjulet så ändrar du AF-läge. Så man har snabbknapp till ändring av AF-läge, nya möjligheter att programmera knappar så även det ergonomiska och funktionella jämfört med D300s är nästintill likvärdigt. Varför ska man köpa D300s? Den har fortfarande en annan känsla i kamerahuset, den är rejälare i storleken så har du stora händer, fotograferar med tunna handskar så är det en hela annan känsla. Du får fortfarande en lite mer avancerad autofokus och med grepp 8 bilder per sekund. Men D7000 är en riktig höjdare.

Kameran vi testat är en förproduktions-kamera, så vi kan INTE säga att den återspeglar verkligheten, men det vi sett snabbt är att den håller någonstans i samma klass som D90, kanske något tredjedels steg eller liknande bättre. Dock börjar D7000 på ISO 100 och man har högre upplösning så kan man samtidigt behålla eller öka hög-ISO prestandan är det bra.

Nya 85mm F1.4G. Jag tror inte jag behöver säga så mycket. Gillade du den gamla? Då kommer du att älska den nya modellen. Snabbare, tystare och bättre i tex. motljus.

/Tobias