Starka nyheter - vad väljer du?

Redan innan vi ens fått i lager nya EOS 60D och D7000 så har vi fått massor av frågor och reaktioner. Frågorna hopas och vi tänkte snabbt klargöra vad kamerorna har för specar och vad de tillför.

Upplösning. Canon leder ligan vilket de gjort ett tag med ett gäng högupplösta systemkameror. 60D kommer med en sensor på drygt 18MPixel mot Nikons dryga 16. Allt är en balansgång mellan detaljrikedom, brusnivåer, dynamiskt omfång osv. och vem som klarar allt sammansatt bäst återstår att se. EOS 60D har en viss tätning medan Nikon kommer med ett magnesiumhus, och ett nytt batterigrepp som även det delvis är av samma material, alltså bättre vädertätat.

Autofokusen i D7000 är en ny modul med 39 punkter totalt. Båda har 9 korslagda som de flesta kommer att använda. Displayen har högre upplösning i 60D och ett format matchande sensorn och D7000 fortsätter med den högkvalitativa displayen som använts i ett gäng kameror sedan tidigare. Canon har redan visat upp Full HD sedan ett bra tag och nu har Nikon lanserat det i D3100 och även D7000. ISO 6400 i båda kamerorna, expanderbart till 12800 i Canon och 25600 i Nikon. Båda har 1/8000 sekunds slutartid och +/-5 EV i 1/3 och 1/2 steg. Båda kan styra blixtar trådlöst och båda ståtar med avancerad ljusmätning. Nikon lanserar här en 2016 punkters ljusmätning.

Bildserietagning på 5,3 resp 6 bilder per sekund. Avancerade processorer och nya sensorer. Likheterna är stora, men hur stora är skillnaderna? Imorgon får vi fingra på en D7000 för första gången. Spännande!

Börjar man jämför så ser man att båda kamerorna är potenta. De är i mångt och mycket lika varandra och vänder sig till samma användare. Vilken väljer du?

PS. Har du frågor om D7000 och nya P7000, så ställ de i bloggen då vi imorgon får chansen att testa dessa! .DS