Photokina - nya produkter!

Denna vecka pågår en av de största mässorna för foto, Photokina. Vi har sett ett gäng lanseringar precis innan mässan, i form av Canon och Nikon, men även Samyang har lanserat en ny optik och nu har Fujifilm lanserat sin X100, en riktigt retro kamera. Det gamla är det nya, vilket man har sett från flera tillverkare som vill ta upp ett gammalt formspråk i sina nya produkter.

Denna vecka kommer det att lanseras mer nya produkter, så se till att hänga med i bloggen hos oss för att läsa om det senaste! Vad är det nya med X100? Jo, det är en kompaktkamera med APS-C sensor, alltså en riktigt stor sensor i ett litet skal. I kameran ryms en 12 MPixel APS-C sensor med CMOS-teknik och till det har man en fast optik motsvarande 35mm. Optiken är en F2 Fujinon, avsedd för denna sensor / kamera.

Oj, vad många har längtat efter en kompaktkamera med stor sensor, och nu vet vi att det är på gång. Jag tvivlar på att Fujifilm kommer att vara ensamma så länge med denna typ av produkt. Däremot ser vi att trenden med små systemkameror blivit mycket starkare. Kolla in Sony NEX. Riktigt små, och dessutom utbytbar optik. Frågan är vad du och jag som kund vill ha...

X100 ser ut att komma ut på marknaden under tidig vårkant 2011. Priset har vi inte fått besked om ännu, men skulle vi göra en kvalificerad gissning, 9990kr?

/Tobias