Fart...

På vår resa till Budapest på F1 så var det ett krav att vi skulle ta bilder på bilarna i full fart. Lättaste sättet är att panorera. Fördelen är att fordonet inte behöver rör sig alls fort för att man ska få till effekten...

Med F1-bilar som åker förbi i 200-300 km/h blir det lite klurigare, men ska man få till bilder med lite fart själv, så behöver man inte köra mer än några få km/h för att få till effekten. Hur gör man? Vill du börja enkelt, ställ din kamera på S eller Tv-läget, och aktivera seriebildtagning. Sen är det bara att testa. Prova med 1/20 sekund först och testa både uppåt och nedåt i slutartid. Du märker snart vad som funkar bäst i den fart, med det avstånd och det ljus som finns där du är.

Glöm inte att ställa kamerans fokus i Continues, alltså kontinuerlig eller följande så att den fokuserar om mellan bilderna. Be han som kör att åka fram och tillbaka ett antal gånger, så att du hinner få till inställningarna. Sen kan man fokusera på att ta i rätt vinkel och med rätt bakgrund.

I bilden ovan så åker bilen ungefär 20 km/h. Det ser dock ut att gå lite fortare...

Lycka till!