EOS 60D - första intrycket

I fredags åkte jag ner och hälsade på Canon. Vi träffades på Fotografiska muséet som har en fantastisk utsikt över vattnet, och just då hade de bilder från bl a Anne Leibowitz och Lennart Nilsson på väggarna. Mycket intressant!

Men det här inlägget skulle inte handla om deras bilder. Jag var förstås sugen på att få känna på EOS 60D, en kamera som av vissa har kritiserats redan innan folk ens har sett och känt på den. Att den är plastig och borde ha hetat 600D, att den bara klarar en trådlös blixtgrupp, att den ligger för nära 7D i pris, vem behöver vridbar skärm... Men hur är den egentligen då?

Ja, faktum är att 60D är en väldigt trevlig kamera. Plastig? Nej, inte alls. Den känns väldigt lik 7D i handen, jag tror till och med att batterigreppet till 60D är något större än till 7D. Dock är kamerahuset något nättare och lättare. Detta tack vare att insidan är tillverkad av ett enklare material än 7D. På utsidan känner man ingen skillnad.

Skärmen är precis som på 550D högupplöst och i \"rätt\" format (3:2) för att visa bilderna fullt ut. Vik/vridbarheten kan vara ett stort plus om man t ex fotograferar macro eller håller kameran ovanför en folksamling. Lösningen kändes väldigt gedigen, inget glapp eller liknande.

Då det var förexemplar som visades kan jag inte delge några bilder. Dock borde bildkvaliteten vara likvärdig med EOS 7D. Kamerans guideläge var väldigt intuitivt och kommer att vara många fotografer till stor hjälp. Att dessutom kunna hantera RAW-bilder direkt i kameran är smart och enkelt. Att den \"bara\" klarar en blixtgrupp trådlöst ser jag inte som något hinder för de allra flesta. Tvärtom tror jag många kommer att uppskatta att man överhuvudtaget kan köra sin 430/580EX trådlöst utan extra tillbehör, med full automatik. Varför har inte Canon haft det tidigare?

På onsdag den här veckan kommer hela säljgruppen att få fingra på kameran. Får se om de tycker lika bra om den som jag gör?

//Ralph