Nyheter - Panasonic

Inte bara en ny LX-kamera, utan även två helt nya långzoom-kameror, en ny superkompakt och ett komplement till de andra vädertäta modeller. Namnen är FZ100, FZ45, FX700 och TS10. Vi har fått känna och klämma på långzoomarna i Stockholm, två soliga dagar, i många olika miljöer. Se vad vi tycker spontant. Tänk på att kamerorna vi fått testa är förproduktionskameror och därför kan skilja sig från de färdiga produkterna.

FZ100 som är kanske mest spännande är ett försök av Panasonic att vara i Fujifilm HS10 klass. Vad sägs om 14,1 MP, Full Hd filmning(AVCHD), 11 bilder per sekund med mekanisk slutare, 24x zoom (25-600mm), 3 tums vinklingsbar skärm, CMOS sensor, ring på optiken för fokus-läge och P, A, S och M-lägen! Finns även möjlighet till 60 bilder per sekund i 3,5 MP, eller 220 bilder per sekund i QVGA. Ljusstyrkan är F2.8-5.5 och den börjar med en vidvinkel på 25mm. Jag testade FZ100 mestadels av tiden i Stockholm och det som slog mig var bildstabiliseringen. Även på full tele, 600mm, så tog jag skarpa bilder för fri hand. Ståendes på däck på en båt. Bildstabiliseringen är bland det effektivaste jag upplevt, och även om kameran var ett förproduktionsexemplar, så exponerade den väldigt korrekt och rätt.

FZ45 är en ny, enklare långzoomare. Den har en CCD sensor, samma skärm som FZ38 och videomöjligheterna är intealls som FZ100, utan man får nöja sig med 720p. Till skillnad från FZ38 så har man ett något större omfång med 25-600mm och 14 istället för 12 MP i upplösning. Eftersom det är en CCD teknik så betyder inte det alltid att man får bättre bilder tack vare mer upplösning, snarare tvärtom i de flesta fall. Eftersom FZ38 säljs till ett så förmånligt pris så kommer det under en längre period vara mer prisvärd.

FX700 blir högst intressant! Varför? CMOS-sensor. Hög upplösning. Full HD video (AVCHD 1920x1080!), ljusstark optik (F2.2-5.9) och en fantastiskt bra touch-skärm. Vi har inte testat denna men specifikationerna verkar MYCKET lovande och formatet är fortfarande inom det som kallas smidig.

TS10 blir en enklare variant av de redan befintliga vädertäta modellerna, för att få en lite billigare modell på marknaden. Säkert en bra kamera, då Panasonic varit duktiga i detta segment, men inget nyskapande. Tåla fall på 1,5 meter, vattendjup på 3 meter osv.

/Tobias