Nyhet - Panasonic LX-5!

Idag presenteras nya Panasonic LX-5! LX-3 var en succé kamera, en fantastisk produkt som verkligen kunde ge skarpa och bra bilder. Kameran har varit mycket populär trots att den nu levt ett par år, vilket är ovanligt för en kompaktkamera. Vi på CyberPhoto har redan fått testa Panasonic LX-5 i Stockholm för ett par veckor sedan. Vad är nytt och vad tycker vi spontant?

Optiken ger motsvarande 24-90mm, med en ljusstyrka på F2.0-3.3. Optiken verkade ge väldigt skarpa bilder och på testexemplaret kändes det inte som att skärpan var tillagd elektroniskt, utan mer som en rejält bra och skarp optik. Det är dyrt med bra optik men denna kändes mycket förtroendeingivande. Såg bra ut även på 24mm vilket brukar vara svårt att få till. Sensorn är på 10 MP och har samma storlek som förut, alltså 1/1.63 tum, vilket är lite större än de flesta andra kompakter, men ryktena om en APS-C eller 4/3 sensor i LX-skal, var inte sanna. Sensorn är omritad och ska ge ett bättre dynamiskt omfång och är designad för att hjälpa till att nå en mycket hög bildkvalité vid ISO 800.

Själva huset har fått små förändringar. Finns nu en Jog Dial, eller litet hjul så man snabbt kan ändra tex. bländare eller slutartid, och man har en snabbknapp för att filma med. Videon blir i formatet AVCHD Lite i 720p. Går att filma i Motion JPEG också. Bättre grepp än LX-3, vilket känns direkt. Mer distinkt och rejälare. Tillbehörssko på toppen, med stöd för DMW-VF1, den elektroniska sökaren från Panasonic.

Skärmen var riktigt bra, trots att kamerorna vi fick testa inte är färdiga från serietillverkningen, men vad sägs om 3 tum och 460.000 pixlar. Det räcker långt på en kompakt. Greppet riktigt bra, formatet perfekt som komplement till systemkameran eller som smidig resekamera och menyerna var lite annorlunda, lättare än förut enligt mig. ISO gick att ställa in i många fler steg vilket gör det lättare att inte köra på onödigt högt ISO men ändå hitta det som behövs. Bilderna på ISO 800 såg på skärmen, förstorade, bra ut, men jag kan inte uttala mig det verkliga resultatet då det behövs att få upp bilderna på en dataskärm för det. Men Panasonic poängterade att man har gjort en bättre sensor, och jagat möjligheterna att höja prestandan på högre ISO vad gäller brushantering, så att man ska kunna använda ISO 800 i högre grad.

Mer info kommer, om priser, leveranser osv.