Trådlös blixtstyrning - Nikon

Att kunna styra en blixt trådlöst är ett fantastiskt bra redskap så jag tänkte snabbt tipsa lite om hur du kommer igång med detta om du har en Nikon kamera. De kameramodeller som stöder detta är: D70s, D80, D90, D200, D300, D300s och D700. De blixtar som säljs nu som stöder funktion direkt är SB-600 och SB-900. Även SB-800 som utgått stöder funktionen fullt ut.

Funktionen kallas CLS, eller Creative Lighting System, och du hittar det i bruksanvisningen till kameran. På SB-900 finns läget direkt på vredet, med texten Remote. I SB-600 och SB-800 ska man in i menyn och aktiver Remote-läget. När blixten är aktiverad, så ska du hitta menyvalet för blixtstyrningen. Du kan använda flera kanaler / grupper så att kan man styra flera blixtar separat, eller grupper av blixtar. Det viktigaste är att testa dig fram och du kan justera blixtarna direkt i menyn på kameran, så du behöver inte springa fram och tillbaka till varje blixt. Produkter jag kan tipsa om är bla SG-3IR, ett skydd framför den inbyggda blixten så att den inte ska störa vid fotograferingen om du inte vill att den ska vara med. Den kostar 85 kr och passar direkt i tillbehörsskon.

Vill du börja testa att fotografera porträtt kan Lastolites Ezybox Hotshoe vara en bra början. Boxarna är inte så stora så de räcker för porträtt på relativt kort avstånd, men funktionen är väldigt bra. Jag har själv använt dessa med 2st SB-900 förut med mycket lyckade resultat.

Det är lätt att ha med sig en vanlig blixt även i naturen, och vid tex. macro-fotografering så fungerar det utmärkt att kunna ljussätta direkt i skogen. Man kan skapa fiktivt motljus eller välja ljus från en vinkel som vore omöjlig i verkligheten! Bara din kreativitet sätter gränsen!

Har du en Nikon systemkamera där hemma? Mitt tips, köp en SB-600 för att börja skapa ljussatta bilder!

Lastolite Ezybox 76x76 cm Hotshoe
Nikon SG-3IR, IR-panel för inbyggd blixt
Nikon Speedlight SB-600
Nikon Speedlight SB-900