Skakningar!

Igår så inträffade en jordbävning i Västerbotten som de flesta på jobbet hade märkt av. Några blev rädda, andra tyckte det var en rolig upplevelse och några märkte inget alls. Jag själv kände av det rätt mycket och stack snabbt ut huvudet genom balkongdörren, för att se om det var något utanför som orsakat det. Men när jag såg att flera i grannhuset stack ut huvudet så insåg jag att det nog var en jordbävning. Igen. Det är ju mindre än ett år sen sist jag kände ett skalv här i Umeå.

Med tanke på skakningar så leder det oss in på bildstabilisering. Vi får mycket frågor om stabilisering, speciellt när det gäller systemkameror då tillverkare valt olika vägar. Pentax och Sony har som exempel stabilisering i sitt kamerahus. Nikon och Canon har valt att inte ha det, utan placera det i optiken. Orsakerna till detta har vi fått veta handlar om att bygga en specifik stabilisering för varje objektiv, att man i början av tekniken fick till bättre effekt, med ca 1-1½ steg, jämfört med de som är inbyggda i kamerahusen. Man ville inte heller ha en sensor som inte var mikrometersäkert placerad korrekt osv osv.

Oavsett vad så ser jag en hel del fördelar för en konsument att välja ett kamerahus med inbyggd stabilisering. I synnerhet om man använder mycket tele, för då kan man spara en hel del pengar på vissa objektiv. En kamera jag verkligen kan rekommendera är Pentax K-x. Den är underskattad på marknaden, då den ger riktigt bra bilder, har inbyggd stabilisering, HD Video och med bra AA-batterier så vet jag att man kan få upp den till nästan 2000 bilder per laddning, helt unikt i denna klass, precis som att du kan köra seriebildtagning i 4,7 bilder per sekund!

Missa inte Pentax K-x!

/Tobias