Porträtt

Bilder där det varken finns djur eller människor tenderar att bli de bilderna man snabbt bläddrar förbi i albumet eller i mappen på datorn. När man får se någons resbilder räcker det att få se någon enstaka bild på vyer eller hotellet där man bott, sen vill man se människor. Att ta porträttbilder är ingen enkel konst men med rätt grejer kan det bli mycket lättare!

Har du en systemkamera så skulle jag rekommendera att hitta en fast optik om du vill testa på det här med porträttbilder. Canon och Nikon har varsin 50mm F1.8 optik som inte kostar skjortan och båda är mycket prisvärda och ger möjligheter till betydligt mer levande porträtt-bilder. Sigma har en 50mm F1.4 optik som vi gett toppklass och som är en höjdaroptik, finns till Pentax, Canon, Sony och Nikon. Jag har själv använt Tamrons 17-50 F2.8 optik till en hel del porträtt, där jag kört på helt öppen bländare (F2.8) och fått skarpa fina porträtt-bilder.

Så våga köpa en fast optik som är ljusstark, det är första steget till bra porträtt. Nästa steg är att börja ljussätta, antingen med naturligt ljus, med hjälp av reflexskärmar som finns i olika kulörer för att få olika värme i bilderna eller att börja med blixtar och studioprodukter.

PS. Missa inte vår porträtt-tävling som är öppen för bidrag hela veckan! Mer info längre ned i bloggen! .DS