Nyheter! Samsung NX5 & NX10

Samsung är aktivare än någonsin (?) på foto, och lanserar ena kameran efter den andre just nu! Vi har sett NX10 lanseras nyligen och i dagarna släpptes även kommande NX5, med små skillnader i display, sökare och ett programvred. Sensor, bildelektronik och utsidan för övrigt ska vara identiskt.

Personligen så tror jag att Samsung i mångt och mycket är på rätt väg. NX-serien har alltså en 14 MP sensor som även sitter i Pentax K-7, och ger en riktigt fin bildkvalité och är enklare att ta till sig än tex 4/3 formatet som ett par andra märken valt att satsa på. Däremot har Samsung ännu för få optiker för att täcka upp olika nischade kundgrupper, men man har lovat att redan innan året är slut ha ett gäng optiker och att fortsätta utveckla optik till denna serie av kameror.

Mats som testar NX10 sade lite snabbt att han tyckte att bilderna såg bra ut och att kameran var hanteringsmässigt som en kompaktkamera men bildmässigt som en systemkamera. Det låter ju precis som Samsung vill att det ska vara. Dessutom tillför den en OLED-skärm som ser ruskigt bra ut, som tyvärr inte återfinns på NX5 modellen. Om bredden på optik ökar enligt Samsungs uttalanden, så har NX-serien förutsättningarna att bli det Samsung hoppas på.

/Tobias