Viiid vinkel!

Man kan förstärka mycket genom att filma i vidvinkel! Actionsport och landskap vore inte alls lika tilltalande bildmässigt om inte man använde vidvinkel. Ska försöka att under dagen testa Canon HF200 med Raynox vidvinkel-adapter, som vi redan har god erfarenhet utav, för att själv se vad det går för. Om filmen blir någorlunda så ska jag publicera lite.

Eftersom DSLR har fått filmfunktion och där är det redan vanligt med optik som går ner mot 24-28mm vidvinkel så har det öppnat sig nya möjligheter. Samyang har en 8mm optik (fisheye) samt en ny 14mm optik som just lämpar sig för dig som vill filma i vidvinkel och har en systemkamera med video-funktion.

Vi får just nu mycket frågor runt filmning. Att se skillnad på 720p och 1080p är svårt, båda ser riktigt bra ut. Det som är viktigare är att se vilken optik man kan använda på just sin kamera, och självklart kostnaden. Det kommer dessutom att ta tid innan man får bra resultat av att filma med sin Nikon D5000 eller Canon 550D, mycket för att man måste vänja sig och använda manuell fokus för att få ett bra resultat.

Själv har jag filmat med D90 och D300s och en fast optik, 35mm F1.8G. Det ser mycket bra ut när man fått kläm på det och skärpedjupet gör att du får en professionell känsla. På video är själva redigeringen en lika stor bit så det tar tid att lära sig och få det där riktigt häftiga resultatet. Vill man enkelt dokumentera en händelse, ett bröllop, en födelse eller något annat så skulle jag personligen rekommendera att köpa en videokamera. Det är mycket enklare att handha, fokusen på tex Canon HF200 är riktigt grym och bildkvalitén blir riktigt vass!

Nu är Roger tillbaka på jobbet och har du lite mer djuplodade videofrågor, så kommer du att få svar!

/Tobias