Svart/vitt

Fotografering är en mycket subjektiv konstform. Jag själv kan tycka om mer kontrastrika bilder bättre, speciellt när det kommer till svart/vitt, även om jag förlorar detalj i stort, om det får en del av bilden att lyftas fram. Andra gillar inte dessa bilder och det är intressant just att se att det inte finns rätt och fel. Eller gör det?

Konsten med svart/vitt idag är ju att få till en korrekt, bra exponering som funkar bra med både hudtoner och andra objekt i bilden, som man vill ska synas klart och korrekt. Det tar lite tid i programvaror för att hitta rätt metoder. Men att göra en bild i färg direkt till svart/vit och bli nöjd...det är sällan, eller aldrig, som det händer.

Photoshop Elements är ett suveränt program, och Capture NX likaså om du är en Nikon-användare. Capture är underskattat som programvara, så sitter du med en Nikon i handen skulle jag rekommendera det varmt. Se ngäller det att få ut bilderna också. Om du bestämt dig för att skriva ut själv, så är det inte bara en rekommendation, utan ett krav att du köper en skrivare med separata patroner för svart/vita bilder. Gråtons-patroner och extra svarta fotopatroner ska det vara, då många skrivare utan dessa blandar de olika kulörerna för att skapa svart och gråtoner, vilket gör att det kan bli en del blåa toner eller röda toner i det som ska var svart/vitt. Mycket irriterande. Ett bra köp för svart/vita utskrifter, om A4 räcker, är Canon Pixma MP990. Det är en modern produkt med många bra funktioner och ger mycket bra bilder!