Gammal? Njae..men lite stelare och fegare.

För ca 30 år var jag verksam inom sporten Freestyle, kom bl.a. på 12:fte plats i SM...Whaoo! Då bestod den av tre grenar, puckelpist, hopp och balett. Hopp och puckelpist finns ju fortfarande kvar, t.o.m som OS-grenar. Men balett på skidor börjar tyvärr bli mycket sällsynt idag.
Bland de svårare hoppen man gjorde på den tiden var fyrdubbel helikopter, eller "fjortonfyrtio" som nog är mer vanligt namn idag. Och alla var vi grymt imponerade av den som fixade det. Idag har jag slutat med sådan akrobatik som tur är, min kropp vill inte hålla på med sådant längre. Fotografering är lite lugnare och känns som en mer lämplig hobby.

Efter en påskhelg i Tärnaby kan jag bara konstatera att idag klarar nästan vilken liten parvel som helst från ca 9-10 år av att göra betydligt svårare hopp än vad de stora mästarna klarade av i början åttiotalet. Som alltid hade jag med mig kameran även i backen och det blev inte så mycket skidåkning för min del. Jag fastande vid det största hoppet med kameran i högsta hugg och fotograferade en massa ungdomar som gjorde det ena hoppet svårare än det andra. Och det som tynger mig mest är att det såg mycket lättare ut för dem än vad jag minns att det var, men jag tänker inte prova för att se om jag minns rätt.

Kameran som jag tog flera hundra bilder på alla hoppare var en Canon EOS 5D Mark II, + Canon EF 70-200/4,0 L IS USM + Canon EF 17-40/4,0 L USM. Kanske inte den absolut bästa kameran för ändamålet, men ställer man in den på serietagning, AI-servo, automatisk fokuspunkt samt utvidgad af-punkt så fixar den det rätt bra. De flesta bilder blev skarpa och jag fick ett antal bilder som duger till bildbyrån.

/Mats