Nyhet! Samsung EX-1

Med kompaktkameror som Canons S90 och G11 och långzoomare som Fujifilm HS-10 så har gränserna för vad en kompaktkamera klarar av flyttats, och en till kamera som sätter en ny standard för kompakter i digitalt format är en...jajemen...Samsung!

Samsung lanserar nu EX-1 som är den ljusstarkaste kompakten med sina f/1.8! Kameran heter TL-500 på många marknader men EX-1 i Europa. Den har ett omfång som börjar redan på motsvarande 24mm vidvinkel och erbjuder motsvarande 3x optisk zoom där ljusstyrkan varierar mellan f/1.8-2.4. Sensorn är på 10 megapixel, alltså ännu en som förstått att pixel-race inte är till fördel för kunden, och kanske inte ens försäljningsmässigt längre. Men det som är ännu bättre är att sensorn är relativt stor(1/1.7tum).

Det bådar på alla sätt för bra bilder rent specifikationsmässigt. Och hanteringsmässigt så ser man att det laddats med en 3 tums AMOLED display med dryga 614000 pixlar. Dessutom vridbar! Det som däremot inte känns riktigt up-to-date är att videoinspelningen är på VGA kvalité med 30 bilder per sekund och H.264 format. Här hade vi velat se minst 720p då användningen av video ökar markant, och kombinerat med ljusstyrkan och vidvinkel så ger detta möligheter utöver det normala!

EX-1 stödjer även RAW-format samt har manuella inställningslägen.

/Tobias