Lång, längre, längst!

Tillverkare bråkar om största omfånget just nu, både bland kompakter och regelrätta långzoom-kameror. Flera kompakta kameror har nu rejält med zoom, tex Casio H10 och H15, Nikons populära S8000 och nu senast Canon SX210 med hela 14x optisk zoom i ett hyfsat smidigt chassi. Inte bara om mest omfång utan kombinerat med supervidvinkel och bra optiska egenskaper. Som du vet är det en svår balansgång.

En kamera som redan nu har häftiga specifikationer och ett relativt smidigt chassi är Olympus SP-800 som har hela 30x optisk zoom från 28mm! Dessutom relativt hög upplösning och HD Video. Men den riktigt \\ tunga\\ produkten som är på gång i denna klass är Fujifilms HS10. Läs mer om du klickar här. Den har en ny sensor på 10 megapixel, 24mm vidvinkel, 1080i HD video och trippel bildstabilisering. Bland annat. Den är nämligen så fullspäckad med finesser som det bara går. Vi är spända på att få testa!

Panasonics TZ6 och TZ7 är nu utgångna och slut, det är TZ8 och TZ10 som tagit över. TZ10 har dessutom inbyggd GPS nu så att du lätt kan se vart dina bilder är tagna. Att använda olika spots och visa dessa på Google Earth, Geocaching osv har blivit superpopulärt. Här har du ett hjälpmedel om det är en hobby! Läs mer om du klickar här.

Missa inte kolla på Sony DSC-HX5 som har deras nya EXMOR sensor och 10x optisk zoom i ett väldigt kompakt chassi. En annan fördel är att det nu går att använda SD-kort i denna. Tack! DSC-HX5 är en av de mest eftersökta kamerorna på marknaden just nu och EXMOR sensorerna med sin relativt låga upplösningar bådar gott. Det är trevligt att flera tillverkare insett att pixel-racet som varit inte gynnar användaren i de flesta fallen. Se bara på Canons G11 och S90, Fujis HS10 och även Sonys EXMOR kameror. Runt 10 megapixel verkar vara en bra kompromiss.

/Tobias