Vara eller inte vara?

Nu när Tamron lanserade sin 17-50 VC optik, komplementet till den fina Tamron 17-50 F2.8, blev det en del frågor då vi inte lade ut test i rimlig tid och det förekom en del diskussioner om dess optiska kvalitéer. Versionen utan VC (stabilisering) har varit en riktigt prisvärd optik. Jag köpte en sådan själv för några år sen och det blev min favorit-zoom, mycket pga priset som var klart fördelaktigt.

Våra förväntningar var höga på den stabiliserade varianten, och generellt så presterar den i mångt och mycket lika bra som den utan stabilisering. Dock skiljer det lite på dem. Den första varianten fick betyget Toppklass! med motiveringen:

Tamrons nya 17-50/2,8 är en oerhört skarp optik, ända ut i hörnen och redan vid full bländaröppning.

Stabiliserade modellen är inte lika skarp i hörnen och det skiljer lite i skärpa överlag. Vi har testat 4 exemplar och fått samma resultat med små skillnader mellan exemplaren. Men genomgående likvärdiga resultat. Fortfarande en mycket prisvärd optik, och kanske bättre just för dig med dina behov om VC ger möjligheten till bilder du inte kan ta utan stabilisering. Speciellt med ett äldre kamerahus som inte ger så bra bildkvalité på höga ISO så kan det vara verktyget till din drömbild!

Därav får den Bra Köp, vilket är gott betyg till en bra produkt!