Vad ska jag välja?

En av de vanligaste frågorna på nätforumen och på mail samt telefon hos oss. Vad ska jag välja? Ja, hur ska man veta det? Speciellt om man ska köpa sin första kamera. Kamerorna för 10-20 tkr är klart bättre än instegsmodellerna, men både ekonomi, syfte, användningsområde men även mängden bilder man kommer att ta bör bestämma det.

Canon lanserade sin 550D i veckan och den placerar sig lite konstigt bland Canons kameror som finns idag. Betydligt hetare än 500D och häftigare än 50D på vissa specifikationer. Med lite arv från storebror 7D så kan det blir ännu svårare att välja än det varit. Nikon har D5000 och D90 nära varandra med i grunden samma bildprestanda men en hel del skillnader. D90 har bättre skärm, dubbla funktionsvred, display på toppen, inbyggd autofokus-motor för dig som använder äldre optik bla.

Pentax har lanserat K-x som är en riktigt trevlig kamera. Ska man välja den före Nikon D3000 och Canon 450D? Den har HD Video i priset vilket de andra saknar. Kanske en Olympus PEN kamera vore något? Ta gärna kontakt med oss om du står och velar, så ska vi försöka guida dig rätt. Men om man först sätter sig ner och skriver upp behov och önskemål så har man redan då kommit långt. Tänk efter, vad använder dina vänner och kanske familj och släkt? Om de använder Pentax kan det vara smart att välja samma märke då man kan låna och byta optik, blixtar m.m. och lättare att bygga en studio ihop. Dessutom kan man hjälpa varandra att lära sig kameran och hitta nya funktioner och finesser.

Jag valde själv Nikon trots att jag tänkte köpa en Canon som min första DSLR. Varför? Två av mina fotograferande vänner hade D50 respektive D70s och det var perfekt att ha samma märke, och det gjorde att min kunskap ökade mycket snabbare än om jag valt ett annat märke. Köp produkter lämpade för din ekonomi, men tänk också på att en bra bild på ditt barn eller farmor kan vara ovärdelig i framtiden, så se till att få bra produkter!

Ha en trevlig helg och se till att ta de där härliga vinterbilderna nu om solen skiner där du bor!

/Tobias