Test av Nikon Coolpix S8000

För det första ett tack till Nikon som betror oss med en S8000 kamera så här tidigt. Vi har lagt vantarna på den för att se vad den går för, och det finns många skäl till att vi blev så sugna. Specifikationerna lovar mycket och sen är det ju så att Nikon varit enormt duktiga på bild och hantering av bildinformation på sina systemkameror under ett antal år nu och man har varit i topp vad gäller brushantering på höga ISO. Men kompaktkamerorna har inte matchat sina storasyskon. Ännu.

Även om Nikon har många bra kompakter så har de inte varit mer än, just, bra. Men nu ska jag sluta tjata om det och hoppa in på hur S8000 står sig.

Vi kan inte lägga ut bildfilerna ännu, men ni ska få allt beskrivet. Nikon har nu HD video inspelning i sina kompakter, och S8000 stoltserar även med stereoinspelning. Det är mycket bra! Kvaliten, även inomhus, ser mycket bra ut. Utomhus och med bra belysning ser det ännu bättre ut. Autofokusen kan jag sammanfatta kort. Ruskigt snabb. Väldigt träffsäker. Hela kameran är väldigt snabb. Uppstart, fokusering, avtryckarfördröjning. Nikons signum.

Formatet och kvalitékänsla är också mycket bra. Bättre än flera kameror som kostar ett par tusen mer. Metallkänsla och stativgänga i metall. Zoomen fungerar snabbt och precist och man kan stänga av digitala zoomen i menyn. Menyn förresten påminner om Nikons DSLR-kameror och många funktioner har hittat till S8000. Du kan tex. ställa ISO på AUTO men ändå bestämma ett spann som den ska fungera inom, som jag satte på ISO 100-400. Man har fortfarande valt att prioritera skärpa före bästa möjliga brusreducering. Skärpan är det inget fel på alls. Lite kromatisk aberration men inget störande, men som sagt. Fortfarande lite väl mycket brus enligt mig.

HDMI-utgång och USB, och en skärm på hela 921.000 pixel vilket märks!

Plus blir: formatet, filmningen, skärpan, hastigheten (extremt snabb), stereo-mikrofonen, zoomen, skärmen.
Minus blir: lite väl mycket brus på högre ISO och eventuellt avsaknaden av RAW-format.

Det är få som använder RAW men det hade kanske höjt statusen lite till på S8000. Priset ser ut att landa kring 3000kr vilket gör S8000 till ett rejält hot i den kategorin. S8000 är den Nikon kompaktkamera jag fått mest habegär till hittills.

/Tobias