Bloggpost

2010-02-18

Canon EOS 550D - första känsla!

Igår var jag och Torbjörn hos Canon för att bland annat få tafsa lite på nya Canon EOS 550D. Det var relativt lite snack om en ny kamera liknande denna, flera har väntat på en ren efterföljare till EOS 50D istället och det finns forum fyllda med rykten om en EOS 60D. Det blev en överraskning för de flesta, men en positivt sådan. Tittar man på specifikationer är det några punkter som står ut:

* Hög upplösning
* Sensor besläktad med EOS 7D
* Avancerad ljusmätning
* HD Video
* MIC-ingång
* Display med högsta upplösningen på marknaden

Hur kändes 550:an då? Rent greppmässigt och känslan i material samt knappar är inte långt ifrån en EOS 500D, och man känner att det inte är en 50D direkt. Det känns inte dåligt på något sätt, men det är heller inte det där robusta som 50D och 7D levererar. Man märker att bildhastigheten är lägre utan att mäta det. Däremot. Skärmen, vilken fantastisk skärm! Man ser direkt att det är högupplöst. Kontrasten är riktigt bra, färgerna upplevs korrekta och formatet, motsvarande sensorn, är något som spontant känns som det borde vara standard på alla modeller!

Jag kan inte uttala mig till 100% om bilderna då det var en s.k. Sample vi fick testa, men det ser onekligen bra ut, även på höga ISO, och möjligheterna att filma, speciellt då den har MIC-ingång, gör den till den vassaste kameran just nu i denna prisklass.

Leveranserna börjar under andra halvan av Mars. (Preliminärt 24:e Mars). Det har angivits 24:e februari på ett flertal ställen vilket har korrigerats ca en månad framåt.

/Tobias