Kampen hårdnar!

Canon lanserade sin EOS 60D under hösten och Nikon var snabba med att komma tillbaka, med D7000 som tog många med storm. Speciellt Nikon-anhängarna. 60D har nu prissänkts och blev mer prisvärd direkt, och man ska inte glömma att det är en mycket, mycket bra kamera. Men i detta segment så finns en till spelare nu som bör tas på allvar. Pentax K-5.

EOS 60D har ärvt mycket från sin storebror EOS 7D och filmningen har Canon satsat hårt på vilket betalar sig nu när man jämför kamerorna. Canon har gett bra videokvalité och vettiga verktyg och menyer för just detta ändamål. Men även bildmässigt är 60D på topp. D7000 chockade med att ha Nikon mest avancerade ljusmätning, baserad på mer info än topp-modellerna D3s och D3x. Ny autofokus, full HD video och egentligen inga större brister. Och då kan man jämföra med nästan vilken modell som helst.

Pentax lanserar då sin K-5. De första har vi fått och skickat ut till kunder så vi betar av vår kö så fort det går. Att det är brist på denna är tråkigt men det visar vilket intresse det blev för den. Jag har själv gått igenom hög ISO bilder från K-5 och det ser mycket bra ut. Det är roligt att Pentax lyckats få fram en så kompetent kamera i rätt tid.

Så nu har vi tre starka spelare i samma klass. Canon EOS 60D med smidigt format, vinklingsbar skärm, bra videomöjligheter och hög upplösning mot D7000 och K-5 som har lite mindre upplösning men mer avancerad ljusmätning, autofokus och materialval på chassiet och tätningarna. Vilken väljer du?

PS. K-5 och D7000 kommer att testas innan veckan är slut! .DS