Halvtid - Panasonic LX5

Efter att ha använt min LX5 ett tag tänkte jag skriva ihop lite om mina erfarenheter och min högst subjektiva upplevelse. Jag har använt Nikons D300 och D700 mestadels senaste åren, men även Powershot S90 och Canon EOS 7D på sistone.

LX5 känns som en modern kamera. Stuket är retro blandat med lite proffs-känsla och kvalité-känslan är verkligen på topp, enligt mig den bästa kompakten vad gäller just det. Då inte rent ergonomiskt, där både Nikon P7000 och G12 från Canon är bättre, men totalt sett är LX5 smidigare och mindre, går faktiskt att ha i fickan.

Bildmässigt då? Kameran exponerar väl och det är optiskt en mycket bra kamera. Den är snabb, fokusen är precis, även i macro-läget är den snabb och mycket exakt. I alla fall så länge det finns gott om ljus. Det enda är att jag fått lite mer reflektioner i optiken på denna än när jag testade P7000. Så i vissa lägen, i motljus eller starkt ljus från sidan, så kan man få reflektioner som jag inte fick med andra kameror.

Bilderna blir väl avvägda och det dynamiska omfånget är av hög klass. Är det så att du inte vill ha systemkamera, men vill ha bättre bilder än de flesta kompaktkameror ger, så är LX5 en höjdare. I synnerhet om du också vill ha en hyfsat smidig produkt och uppskattar kvalité-känsla.
Jag ger DMC-LX5 från Panasonic Toppklass.

/Tobias