Vilket mörker

Nu är det vår mörka årstid och för oss uppe i Umeå är det knappt ljust alls under dagen. Värre är det för er som bor ännu längre norröver, men nu är det inte många dygn kvar så vänder det och vi får hoppas på soliga sköna vinterdagar i februari och framåt!

Att fotografera handlar ju att utnyttja ljus till att få en bild att fastna på en filmruta eller en sensor. Många av dagens kameror har en högre ISO känslighet och den kan rädda många gånger. Men en ljusstark optik är ändå något att eftersträva. För dig som vill fotografera i sämre ljusförhållanden, kanske till jul, och i synnerhet inomhus så finns det några bra alternativ. Bilden i inlägget är taget med Nikon D700 och Nikon AF-S 50/1,4 G på ISO640 och 1/100sek samt bländare F1.4.

Nikon AF-S 50/1,4 G - en perfekt optik till Nikons FX kameror, ett måste om du har D700, D3 eller D3s!
Nikon AF-S DX 35/1,8 G - prisvärd optik till Nikons DX kameror, tex. D60, D3000, D80 m.fl.
Tamron AF SP 17-50/2,8 - bra, ljusstark zoomoptik som finns till nästan alla märken. Mycket roligare än kit-optiken!
Canon EF 50/1,8 II - Det här är ett måste om du har en Canon kamera. Väldigt bra och prisvärd!
Nikon AF-S 60/2,8 G ED - snabb, superskarp optik med värsta sortens ytbehandlingar och fungerar väl till Macro men också till porträtt.
Canon EF 85/1,8 USM - Ett ljusstark val för dig som vill ha lite mer avstånd, tex. i en studio. Ljusstark, skarp och rejäl.