2009 gick - 2010 kommer

För oss som gillar foto och prylar så kom det rätt mycket nytt 2009. Även om jag själv trodde att man inte kunde flytta på de tekniska specarna lika mycket som föregående år. Två av de största nyheterna var Canons semi-pro produkter, 5D Mark II och 7D. Båda väldigt efterlängtade och äntligen så hade Canon kommit ikapp, och kanske förbi ärkerivalen. Bra ISO prestanda och hög upplösning med 5D Mark II och en snabb, avancerad 7D med nytt autofokus-system och högupplöst i kombination med mycket annan prestanda. Kanske att en del ny optik saknas från Canon i år?

Olympus PEN blev en verklighet och är en riktig nisch-produkt som visar vem du är som person samtidigt som man inte behöver släpa på ett jättestort kamerahus för att kunna byta objektiv och ha en systemkamera. Panasonic tog vid senare under året och har bland annat fått in HD video. Det blev förresten en av de nya standardena under 2009. Det ska vara HD video i alla lite mer högspecade produkter, både bland kompakter som systemkameror. Dock kom Canon S90 och G11 utan HD video vilket förbryllar många…men man har ju plötsligt argument till en framtida uppföljare?

102400 ISO. Smaka på den. Jag som levde i en värld där 800 var mycket för 2-3 år sen. Nikon D3s och även Canon med sin 1D Mark IV kan ställas in på osannolika ISO känsligheter. Snacka om att höja gränsen för vad som är möjligt. Bilden till höger är tagen på ISO6400 med Nikon D3s. Makalöst.Den får symbolisera det nya verktyget som givits oss från leverantörerna 2009. Nikon lanserade även en ny 70-200 VR bättre lämpad för FX formatet än den gamla.

En kamera som har sålt riktigt bra på sistone och är det värd, är Pentax K-x. Massor av funktioner och en superkamera i sin prisklass. Skulle jag köpa en instegsmodell till DSLR världen idag så är K-x mitt val. Dessutom skulle jag köpa en vit eller röd!

2010 då? Vad väntar oss? Det är nu jag inte kan skriva mer. Både för att jag inte får berätta och det är mycket jag inte vet. Men vi blev överraskade några gånger 2009, och 2010, året då Photokina i Köln går av stapeln igen, kommer nog inte bli sämre. Väl mött 2010!

/Tobias