Nyheter i branschen

Det händer mycket inom fotografering och speciellt inom hårdvara. Många leverantörer har känt av den lägre konjunkturen, medan andra har gått som tåget och bara haft mindre differenser.

Lite nyheter i korthet:

* Kodak rapporterar en större nedgång. En reflektion är väl att Kodak som varumärke inte är alls vad det varit. Övergången till den digitala tidsåldern gick inte så smärtfritt som man kanske trodde. I USA har Kodak behållit stora marknadsandelar men i tex. Europa så har man inte lyckats alls. Lite syns när typ ICA har en billig kamera på våren, och vi har testat Kodak för att se om de är något att sälja. Ibland får vi respons att vi sätter lite för godtyckliga betyg på produkterna, och det är något som KAN hända när betyg sätts av människor. Men Kodak är ett exempel på produkter som vi valde att inte ens ta in efter test. Samyang produkterna är produkter vi har testat rätt intensivt för att se om de är värda att sälja för oss. Kan vi behålla ett gott rykte och sälja dessa? Ja, har vi kommit fram till.

* Canon har haft en succé med Canon EOS 5D Mark II och nu senast med Canon EOS 7D som trots prislappen i lågkonjunturen säljer riktigt bra. Det visar att många väntade på att Canon skulle komma med vassa produkter, trots att man blivit frånkörda av Nikon de senaste åren så är man nu tillbaka, med besked! Kul med en bransch med så många märkestrogna användare!

* Nikon lanserar en APP till Iphone, för att höja nivån av fotografering. Nikon har lagt ner massor av pengar och energi på att öka kunskapsnivån och förståelsen, tex:

* Gratis fotokurs vid köpa av kamera, i en lokal i alla större städer. Ofta fullbokade!
* Satsat på lätta menyer, förklarande menytexter och nu senast ett GUIDE-läge i Nikon D3000.
* Stötta nationella Nikon-forum med hjälp och stöd.
* En Iphone APP med hjälp och stöd.

Vad innehåller denna APP? Du kan lära dig mer om vilka inställningar du ska avnända, du kan läsa de senaste 4 numren av Nikon World Magazine och du kan slå upp olika fackuttryck i en Glossary. Sen är det ballt att ha för att visa vilket läger man är en del av.

Generellt ser alla med tillförsikt mot julen, då kameror är hett, mycket tack vare att många idag har en hemsida, blogg eller bildspel på sidor som Facebook.