Samyang Premium XP 14/2,4 för Canon EOS
 
Samyang Premium XP 14/2,4 för Canon EOS

8 990 SEK
exkl. 7 192 SEK Finns i lager

DELBETALA FRÅN 415 SEK/mån
 

Samyang Premium XP 14/2,4

Supervidvinkel från Samyang!

Premium XP MF 14mm f/2.4 har 18 linser i 14 grupper, varav två är asfäriska, en hybridasfärisk, två i ED-glas (som motverkar kromatisk aberration) och 3 st i HR-glas. Optiken har manuell fokusering och är anpassad även för kameror med fullformatssensor.

Premium XP är en helt ny objektivserie från Samyang. Den ska bestå av optiskt högpresterande objektiv, som ska tilltala lite kräsnare fotografer. Även mekaniskt är objektiven rejäla, med bland annat hölje tillverkat i metall.

Den optiska konstruktionen är anpassad för bildsensorer med upp till 50 megapixel och ska även matcha video i 8K-upplösning. 

F/2,4 eller F/2,5
Ljusstyrkan är f/2,4, men Canons och Sonys kameror indikerar endast f/2,5 i vidöppet läge, medan Nikons kameror i regel klarar av att indikera både f/2,4 och f/2,5.

Bländare f/11 (Canon EOS 5Ds R).

Allmänt
Objektivet känns välbyggt med mycket fin känsla i fokuseringen, och liksom de flesta övriga Samyang-objektiv är även detta manuellt fokuserat. Objektivet är dock försett med elektronisk bländaröverföring (och saknar egen bländarring), vilket möjliggör användning av full exponeringsautomatik, samt tillgång till Exif-information och fokusindikering i sökaren. Avståndsskalan som finns på objektivet är tyvärr inget man kan lita på i alla lägen, oändligt låg närmare 3 metersindikeringen än oändlighetstecknet på testexemplaret (kan dock variera mellan olika exemplar). Filter går ej att montera direkt på objektivet eftersom det saknar filtergänga på grund av kraftigt välvd frontlins. Motljusskyddet är fast integrerat.  

Bländare f/5,6 (Canon EOS 5Ds R).

Bildkvalitet
I mitten och till stor del av bilden är skärpan riktigt bra redan från f/2,4, och för bästa resultat ut mot hörnen behöver man bara blända ner till f/5,6, vilket är klart bättre än vanligt (kan dock variera beroende på avstånd och skärpedjup). Samyang Premium XP 14/2,4 ger en imponerande skärpa!

Det finns en svag tendens till tunnformig distorsion, men det är faktiskt imponerande lite med tanke på dess extrema brännvidd och betydligt mindre än Samyangs 14mm f/2,8-varianter. Vinjetterar rätt markant på full öppning, och är helt normalt bland extrema vidvinklar som denna. Färgskiftningar i hörnen har jag också ofta stött på hos kraftiga vidvinkelobjektiv, och det förekommer även på denna, men märks vanligtvis mest vid ljusa motiv som t ex snö eller ljus himmel, dvs vinjetteringen är ej färgneutral utan drar ofta åt det gröna hållet. Kromatisk aberration ligger på en förvånansvärt låg nivå och motljusegenskaperna är allt annat än dåliga med tanke på dess extrema konstruktion med bl a välvd frontlins.  

Bländare f/16 (Sony A7R II).

Närmaste konkurrent
Det verkar som att Samyang känt sig mer eller mindre tvungna att möta upp konkurrensen från Irix skarpa och vältecknande 15mm f/2,4 objektiv, och det tycker jag verkligen Samyang lyckats med väldigt bra, åtminstone optiskt. Skärpan är märkbart bättre redan på full öppning, och betydligt bättre i hörnen och ovanligt bra från hörn till hörn på f/5,6. Nedbländad ytterligare från f/8 och mindre öppningar är det däremot svårt att se någon nämnvärd skillnad. Distorsion, vinjettering och kromatisk aberration är också i stort sett likvärdigt med Irix 15/2,4, och på dessa punkter presterar både Irix och Samyang bäst på dessa brännvidder. Några övriga fördelar med Irix och som Samyang Premium XP 14/2,4 saknar är kännbart klickläge för fokusläget oändligt, låsbar fokusring, inbyggd manuell fokuskalibrering, filtergänga och vädertätad konstruktion.

Plus- och minus-egenskaper samt slutsats finner du längst ner på denna sida. Tyvärr fanns inte Nikon-varianten tillgänglig vid testtillfället, men vi har istället testat Samyang Premium XP 14/2,4 med Canon EOS 5Ds R och Sony A7R II (+ EF-adapter från Metabones). Kamerornas inbyggda optikkorrigeringar fungerar inte med Samyangs objektiv, så det man ser i dessa bilder är vad man får.  

Bländare f/8 (Canon EOS 5Ds R).

Samma motiv som ovan på bländare f/2,5 ->>

 

Bländare f/2,8 (Sony A7R II). 

 

Bländare f/7,1 (Canon EOS 5Ds R).

 

Bländare f/8 (Canon EOS 5Ds R).

 

Bländare f/11 (Sony A7R II).

 

Bländare f/8 (Canon EOS 5Ds R).

 

Bländare f/14 (Sony A7R II).

 

Bländare f/5,6 (Canon EOS 5Ds R).

Samma motiv som ovan på bländare f/2,5 ->>

 

Bländare f/16 (Sony A7R II).

 

Bländare f/11 (Canon EOS 5Ds R).

 

Bländare f/2,5 (Canon EOS 5Ds R).

 

Bländare f/5,6 (Canon EOS 5Ds R).

 

Bländare f/8 (Canon EOS 5Ds R).

 

Bländare f/2,5 (Sony A7R II). 

Plus
+ Riktigt bra skärpa över hela bilden runt f/5,6-f/11
+ Mycket bra mittskärpa och till ovanligt stor del av bilden på större öppningar f/2,4-f/4
+ Sällan störande kromatisk aberration
+ Inte långt ifrån raktecknade, dvs ovanligt lite distorsion med tanke på 14mm brännvidd
+ Jämförelsevis bra motljusegenskaper
+ Fin bokeh för sin brännvidd
+ Extrem 14mm vidvinkel som tecknar ut för fullformat
+ Gedigen känsla och byggkvalitet
+ Ger elektronisk bländarstyrning från kamerahuset
+ Ger Exif-information och fokusindikering i sökaren

Minus
- Saknar autofokus (vilket inte är nödvändigt men det underlättar)
- Vinjetterar markant på större öppningar
- Färgskiftningar förekommer i hörnen (dock inget ovanligt bland liknande objektiv)
- Saknar hyperfokalskala & egen manuell bländarring (som många Samyang har)
- Avståndsskalan går ej att lita på
- Ej väderskyddad konstruktion
- Saknar bländarring
- Saknar filtergänga

Slutsats
När det gäller skärpa och kromatisk aberration så är Samyang Premium XP 14/2,4 en klar vinnare, och i skrivande stund den ultravidvinkeln för fullformat som ger bäst skärpa sett över hela bilden direkt från största bländaröppning.

 Testad av Mats 2017-03-23.  

 

 

  
Rekommenderade tillbehör
Liknande produkter
  
   
Typ av objektiv Vidvinkelobjektiv för fullformatskamera med manuell fokus
Objektivfattning Canon EF
Konstruktion 18 linser / 14 grupper
Brännvidd 14 mm
Ljusstyrka 2,4
Minsta bländare 22
Närgräns 0,28 m
Avbildningsskala 1:12,5
Filterdiameter Nej
Motljusskydd Inbyggt
Mått 109 x 95 mm
Vikt 791 g
Medföljande tillbehör Främre och bakre objektivlock, motljusskydd
Övrig kommentar 9 bländarlameller, 2 st asfäriska linser,
Jämför med annan produkt
Rekommenderade tillbehör
Liknande produkter
  
Med reservation för prisförändringar eller eventuella fel
© CyberPhoto 1995 - 2018