Skärmavbild 2021-04-22 kl. 12.56.44.png

LAND: Indien   FOTO: Wildlife   RESELÄNGD: 10 dagar   DATUM: 2-11 april 2022   DELTAGARE: 8-12   PRIS: SEK 39.900:-

Tigern, detta mäktiga kattdjur är en dröm att fotografera. På denna spännande resa till får du möjlighet till tigerfotografering i Indiens tre bästa tigerparker, Badhavgarh, Kanha och Pench.

Motiven finns vart vi än vänder kamerorna och kanske stannar vi till för att fotografera en flock langurer som hoppar från gren till gren så att lövverken skakar. Vår actionfyllda fotografering avbryts plötsligt av ett varningsläte som överröstar djungels sorl och fågelkvitter. Vi startar jeepen och följer varningslätet som sakta flyttar sig mellan träden. Varningslätena kommer från en sambarhjort och betyder med stor sannolikhet att en tiger rör sig i omgivningarna. Efter en stunds spanande stannar vi vår jeep och väntan med spänning. Efter bara några minuters väntar och som från ingenstans kommer en tigerhona ut på vägen framför oss. Hon kollar sig lugnt omkring innan hon sakta börjar gå rakt emot oss, ett fotoögonblick vi sent kommer glömma.

Följ med Tom Svensson på en resa fylld med tigerfotografering då vi besöker tre av Indiens bästa nationalparker för att se och fotografera den bengaliska tigern. Resan går i april då chansen att se detta magnifika djur är som störst och på vår senaste resa vid denna tid på året såg vi inte mindre en 36 olika tigrar. Under resan kommer vi att lyssna till inspirerande föredrag av Tom, ha gemensamma bildgenomgångar med konstruktiv bild kritik och få personlig handledning ute i fält när vi utforskar Djungelbokens värld.

RESANS HÖJDPUNKTER

 • Tre av Indiens främsta parker för tigerfotografering.
 • Vi reser när chansen att se tiger är störst.
 • Bandhavgarh, Indiens tigertätaste område.
 • Chans att fotografera leoparder i Pench.
 • Kanhas vackra omgivingar som inspirerande Kipling.
 • Fotohandledning och konstruktiv bildkritik av Tom Svensson.

S9I4775.jpg

DESTINATIONER 

KANHA NATIONAL PARK
Kanha National Park i Madhya Pradesh utgör kärnan i Kanha Tiger Reserve, som skapades 1974 inom ramen för projektet Tiger. Strikta bevarandeprogram för övergripande skydd av parkens djur och växter gör Kanha till en av de mest välskötta nationalparkerna i Asien. I parken finns det alla möjligheter till att få se flera arter av fåglar, apor, hjortar, vildhundar och parkens stolthet den bengaliska tigern. Har man tur kan man till och med se leoparder. Ett besök i parken är inte fulländat förrän man har besökt Bamni Dadar, populärt kallad Sunset Point. Här erbjuds en imponerande solnedgång mot betande Sambarhjortar och gaurs. För den som inte visste det var det Kanha National Park som var inspiration till Kiplings klassiska saga, Djungelboken.

THS4587.jpg

PENCH NATIONAL PARK
Pench National Park ligger i delstaten Padhya Pardesh och har fått sitt namn från floden Pench som rinner genom parken från norr till söder. Dess terräng med en blandning av både öppna områden och klippor utgör en perfekt miljö för många djur och inte minst leoparden. Parkens främsta attraktion är dock, precis som andra nationalparker i centrala Indien, den bengaliska tigern. I parken hittar man även djungelkatt, leopard, vildhund, vildsvin, läppbjörn, mängder av apor, indisk bison, olika arter av hjort samt över 210 olika fågelarter. I parken har 1200 växtarter registrerats inklusive flera sällsynta och hotade växter samt växter av etnobotanisk betydelse.

BANDHAVGARH NATIONAL PARK

Bandhavgarh National Park som ligger i de böljande delarna Madhya Pradesh, är en av de mest populära nationalparkerna i Indien och området har varit nationalpark sedan 1968. Med ett varierat landskap är Bandhavgarh ett av de bästa ställena att se den majestätiska tigern men även andra sällsynta djur som leoparder och läppbjörn. Andra djur som rör sig i omgivningarna är mongoose, schakal och ett rikt fågelliv med över 250 arter

THS3037.jpg

PROGRAM 2-11 APRIL 2022

DAG 1, (2 april) – ANKOMST DELHI
På morgonen samlas vi på Delhis internationella flygplats där vi möts av Tom Svensson och vår naturguide Rachit Singh som båda kommer att vara med oss under hela resan när vi utforskar Indiens fascinerande djurliv. Med inrikesflyg tar vi oss vidare mot Nagpur där transport mot resans första stopp väntar, Pench National Park. När vi färdas genom den indiska landsbygden är det svårt att slita blicken från bilfönstret och det gäller att ha kamerorna redo för att fånga alla ögonblicksbilder som dyker upp framför oss. Under eftermiddagen ankommer vi till förstklassiga Tuli Tiger Corridor där vi kommer bo de kommande dagarna.  Efter att ha checkat in är det dags för resans första safari och vi får vårt första möte med de vackra omgivingarna i Pench National Park som de kommande dagarna kommer ge oss mängder av fotomöjligheter och oförglömliga naturupplevelser. Tillbaka på lodgen äter vi en gemensam välkomstmiddag och delar med oss av våra första intryck från Djungelbokens värld. (L,M)

DAG 2-3, (3-4 april) – SAFARI I PENCH NATIONALPARK.

Fyllda av förväntan kör vi igenom grindarna för vår första morgonsafari i Pench National Park. Här möts av ett helt grönt och mycket kuperat landskap. I den svala morgonluften rör vi oss  genom den täta vegetationen och ser solen gå upp mellan träden. I de bergiga områdena gäller det att hålla utkik över de branta slutningarna. Med lite tur kan vi se en leopard som värmer sig i solens varma morgonstrålar och hela tiden finns Tom till hands för att på bästa sätt utveckla ditt fotograferande. När solen börjar stiga ökar temperaturen och vi rör oss mot något av parkens många vattenhål där chansen är stor att vi hittar en tiger som svalkar sig i den varma april luften. Med lite tur kan vi få vackra reflektionsbilder när det majestätiska djuret speglas i vattenytan. Tillbaka efter morgonens safari finns det, innan lunch, möjlighet att koppla av vid poolen innan vi beger oss ut på dagens andra safari. Från våra öppna jeepar gäller det att hela tiden vara uppmärksam på ljud och rörelser bland träden. Plötsligt stannar vi till på en av parkens slingriga vägar och vår guide pekar mot ett område till vänster om oss. Med våra objektiv scannar vi av området och plötsligt visar sig ett par svarta ränder som rör sig När tigern kommer ut på de öppna slätterna ser vi att hon inte är ensam och vi får en upplevelse vi sent kommer glömma. Tätt bakom mamman kommer tre små tigerungar som snabbt skyndar sig genom den öppna gläntan in i det skyddande gräset på andra sidan. Efter dagens sista safari äter vi middag och om tiden finns kommer vi att gå igenom dagens bildskörd. (F,L,M)

DAG 4, (5 april) – TRANSFER TILL KANHA NATIONALPARK

Efter en lugn och avkopplande morgon försätter vi vår resa genom Indiens nationalparker mot Kanha Nationalpark. Efter en motivrik resa på den indiska landsbygden ankommer vi till Kanha och checkar in på vårt hotell. Resten av dagen kommer vi att utveckla och inspirera varandra genom bildredigering, konstruktiva genomgångar på bilderna från våra dagar i Pench där Tom kommer ge tips och råd på vad vi ska tänka på när de kommande vi utforskar nya delar av Indiens fantastiska natur. (F,L,M)

THS0250.jpg

DAG 5-6, (6-7 april) – SAFARI I KANHA NATIONALPARK

Varje morgon väcks vi tidigt för att bege oss ut på safaris Kanha Nationalpark. Förväntansfulla hoppar vi in i våra jeepar för vårt första möte med axishjortar, gaurer, langurer och förhoppningsvis den bengaliska tigern. När vi kör in i parken möts vi av en storslagen naturupplevelse när  solen går upp över de öppna ängarna med sambarhjortar är svårslagen. När vi sakta rör oss in i salskogen möts vi av ett vackert ljusspel näre den mjuka morgonsolen letar sig igenom lövverket. Tom finns hela tiden med och delar med sig av sin stora kunskap om djungels ljud och olika bildmöjligheter som hela tiden öppnar sig framför oss. Med minneskorten fyllda återvänder vi till lodgen för några timmars avkoppling på egen hand följt av lunch. Det finns nu tid att vila, ladda ner morgonens bilder eller ta ett svalkande dopp i den stora poolen. På eftermiddagen är det åter dags för att möta med Kanhas vilda djur i den vackra nationalparken som en gång i tiden var inspirationskällan för Kippling när han i slutet på 1800-talet skrev Djungelboken. Motiven finns överallt och med lite tur kanske vi till och med får fotografera, den mycket skygga läppbjörnen.  När solen börjar gå ner ökar chanserna att se tiger och med lite tur får vi möjlighet att fotografera detta majestätiska djur i det mjuka kvällsljuset.  (F,L,M)

DAG 8-9, (9-10 april) – SAFARI I BANDHAVGARH NATIONALPARK

I den friska morgonluften kör vi in genom gaten till Bandhavgarh Nationalpark, Indiens mest tigertäta nationalpark. Tillsammans med Tom och våra kunniga chaufförer spanar vi efter färska tassavtryck på vägen och andra spår som tar oss närmare vårt första möte med Bandhavgarhs tigrar. Motiven finns vart vi än vänder kamerorna och kanske stannar vi till för att fotografera en flock langurer som hoppar från gren till gren så att lövverken skakar. Vår actionfyllda fotografering avbryts plötsligt av ett varningsläte som överröstar djungels sorl och fågelkvitter. Vi startar jeepen och följer varningslätet som sakta flyttar sig mellan träden. Varningslätena kommer från en sambarhjort och betyder med stor sannolikhet att en tiger är uppe och rör sig i omgivningarna. Efter en stunds spanande stannar vi vår jeep och väntar med spänning. Efter bara några minuters väntan och som från ingenstans kommer en tigerhona ut på vägen framför oss. Hon kollar sig lugnt omkring innan hon sakta börjar gå rakt emot oss, ett fotoögonblick vi sent kommer glömma.

På eftermiddagen gör vi dagens andra safari och tillsammans med Tom utvecklar vi vårt fotograferande men också vår kunskap om det på många sätt hotade ekosystem vi befinner oss i. För den fågelintresserade delar Rachit med sig av sin stora kunskap om parkens rika fågeliv. Lagom när vi ser solen gå ner lämnar vi parken och återvänder till lodgen där middag, bildredigering och bildanalyser av dagens bildskörd väntar. Efter några fantastiska dagar i djungeln njuter vi av en avslutningsmiddag där vi sammanfattar och summerar våra fantastiska minnen och fotomöjligheter i Djungelbokens värld.  I samband med middagen kommer Tom att utse Resans bild som automatiskt går vidare till finalen i vår tävling årets bild 2021  (F,L,M)

DAG 10, (11 april) – HEMFÄRD

Efter vår sista safari beger vi oss med fyllda minneskort och minnen för livet mot Delhis internationella flygplats för vidare transport mot Sverige på egen hand.

THS3461.jpg

FOTOGRAF

Resan leds av Tom Svensson som Sveriges främsta bevarande fotografer. För mer information om Tom läs här

LODGER

TULI TIGER CORRIDOR PENCH****

TULI TIGER RESORT KANHA**** 

BANDHAV VILAS****

PRIS

Pris per person: SEK 39 950:-

Priset inkluderar:

 • Samtliga transporter enligt program.
 • Boende i del i dubbelrum.
 • Måltider enligt program. (anges med F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Safaris i jeepar enligt program.
 • Medverkan av Tom Svensson under hela resan.
 • Lokal naturguide under resan.
 • Lokala rangers i parkerna.
 • Dricks, förutom till den lokala naturguiden
 • Hotell- och andra skatter. 

Priset inkluderar ej: 

 • Flyg t/r till Indien.
 • Enkelrumstillägg. SEK 6 900:-
 • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • Dricks till den lokala naturguiden, cirka 10 USD/dag.
 • Avbeställningsskydd och rese-försäkring. För mer information om detta se under rubriken "Reseinformation".

FLYG 

Resa till Indien sker på egen hand. Du bör ankomma Delhi senast kl. 07.00 den 2 april och du bör inte planera din hemresa tidigare än 23.00 den 11 april. 

Om du önskar hjälp med flyg ange detta när du gör bokningen på bokningssidan, kontakta oss på telefon +46-470-466 40 eller maila oss på info@zoomfotoresor.se 

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i djur- och naturfotografering. 

Min/max antal: 8/12.

Kalkylkurs: USD 8,30.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se under rubriken "Reseinformation".

UTRUSTNING

 • Din digitalkamera.
 • Teleobjektiv helst upp till 500 mm ett typ 70-200 mm samt ett vidvinkel, exempelvis 24-70 mm.
 • Enbensstativ.
 • Extrabatterier.
 • Batteriladdare till kameran och annan elektronisk utrustning.
 • Minneskort efter behov.
 • En fotoväska som klarar kamerautrustningen
 • En dator med Photoshop eller Lightroom.

BOKNING - TRE TIGERPARKER 

Du bokar resan genom att fylla i nedan formulär. Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

 När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.