Skärmavbild 2021-04-23 kl. 10.09.34.png

LAND: Kenya   FOTO: Wildlife   RESLÄNGD: 6 alt. 9 dagar   DATUM: 21-26/8 alt 21-29/8 2022   DELTAGARE: 9-12   PRIS: SEK fr. 36 900:-

Fotografera djurvärldens mest spektakulära skådespel, The Great Migration, från specialanpassade fotojeepar tillsammans med fotografen Tom Svensson. Följ även med till Amboseli National Park med sina stora elefanthjordar och med Kilimanjaro snöklädda topp som bakgrund.

The Great Migration är en dröm för alla natur- eller djurfotografer. I augusti – september äger den berömda, stora djurvandringen i Masai Mara rum. Då söker sig miljontals gnuer och zebror till nya betesmarker. De måste korsa floden Mara, vilken är fylld av krokodiler, flodhästar och andra faror. På ena flodsidan samlas gnuerna och zebrorna för att invänta rätt läge att passera floden och när väl några djur vågat sig på ett försök att korsa floden kommer alla på en och samma gång. Kaoset är totalt när 1 000-tals djur försöker ta sig över floden samtidigt som de stora krokodilerna går till attack.

Med specialanpassade fotojeepar utan dörrar får du nu möjlighet att fotografera Masa Maras fantastiska djurliv liggande och härigenom att komma ner i ögonhöjd med djuren. Då vi även har tagit bort jeeparnas fönster blir det lättare att panorera och fånga de actionfyllda ögonblick bör de dyka upp. Självklart går hela taket även att öppna viket ger möjlighet för 360-panorering.

Resan leds av Tom Svensson som har fotograferat den stora migrationen flera gånger. Under resan kommer du även att få lyssna till inspirerande föredrag av Tom, ha gemensamma bildgenomgångar med konstruktiv bildkritik och få personlig handledning ute i fält.

OBS! Vi erbjuder även möjlighet för ett till tilläggsarrangemang till Amboseli National Park belägen direkt vid Kilimanjaro, Afrikas högsta berg på nästan 6 000 meter. Parken är känt för sina stora hjordar med elefanter och möjligheten att få bilder av dessa med Kilimanjaros snötäckta topp som bakgrund.

RESANS HÖJDPUNKTER:

 • The Great Migration på nära håll.
 • Bo mitt inne i Masai Mara nära parkens fantastiska djurliv.
 • Specialanpassade fotojeepar utan fönster eller dörrar.
 • Fotografera djuren i ögonhöjd.
 • Masai Mara med sitt rika djurliv.
 • 10 safaris i Masai Mara.
 • Goda chanser att få fotografera jagande rovdjur.
 • Möjlighet att fotografera ”The Big Five”.
 • Max tre fotografer per jeep.
 • Medverkan av Tom Svensson under resan.
 • Föredrag, bilddiskussioner och bildredigering.

THS3452.jpg

MASAI MARA & FOTOJEEPAR 

MASAI MARA
Masai Mara National Reserve, som i folkmun ofta kallas bara Mara, är Kenyas safaristolthet. Parken ligger i sydvästra Kenya, på gränsen mot Tanzania. Naturområdet som parken är avsett att skydda fortsätter in i grannlandet, där parken inte längre kallas Masai Mara, utan Serengeti. Omkring en tiondel av detta sammanhängande område ligger på den kenyanska sidan. Djur- och fågellivet i de båda parkerna är rikt och snarlikt. Masai Mara utgörs till stor del av öppen mark, med stora grässlätter i en svagt böljande terräng. I öster ligger berg och i väster ligger den vackra Oloololobranten.

Två permanenta floder skär genom landskapet: Marafloden och Talekfloden. Längs Marafloden finns ett antal platser där de vandrande hjordarna med gnuer och zebror korsar floden. I augusti varje år anländer stora hjordar av gnuer och zebror söderifrån från Serengeti för att stanna och beta under ett par månader. Vid årets korta regnperiod sent på hösten börjar hjordarna lämna parken för att återvända till Serengeti där gnuerna kalvar i februari. Dessa vandringar kan omfatta mer än en miljon djur.

En annan av Masai Maras stora attraktioner är dess lejon. Parken har en stor lejonpopulation och man har även goda chanser att få se geparder, hyenor, schakaler, giraffer, babianer, olika slags antiloper, gaseller och andra djurarter. Flodhästar och krokodiler finns i floderna, medan vegetationen längs dessa drar till sig vattenbockar, elefanter, impalor och rörbockar.

FOTOJEEPAR 
De specialanpassade fotojeeparna utan bakdörrar och där säten är borttagna ger fotograferna möjlighet att ligga ner på golvet och härigenom komma i ögonhöjd med djuren. Även jeeparnas bakfönster har tagits bort vilket gör det lättare att obehindrat röra sig och panorera. Självklart går hela taket även att öppna viket ger möjlighet för 360 panorering.

OBS! Endast tre personer i jeeparna som normalt har plats för nio personer.

Fotojeep - Zoom fotoresor-100.jpg

THS1819.jpg

PROGRAM - ​GREAT MIGRATION, 21-26 AUGUSTI 2022

DAG 1, (21/8) – ANKOMST TILL MASAI MARA
Samling på Nairobis International Airport på morgonen för att börja vår resa mot Masai Mara och det stora äventyret. Under resan kommer vi att göra flera fotostopp. Vid ankomst till Masai Mara checkar vi in på Mara Olapa Camp där vi ska tillbringa de kommande fyra nätterna. Campen är belägen inne i parken nära de flodövergångana där gnuerna och zebrorna korsar floden. Efter en sen lunch beger vi oss direkt ut på resans första safari. Vi kommer åter till lodgen när solen sakta gått ner över savannen och väl tillbaka står kvällens middag serverad. Efter middagen kopplar vi av under stjärnhimlen i den afrikanska vildmarken och lyssnar på de vilda djurens alla läten. (L, M)

DAG 2-5, (22-25/8) – DEN STORA MIGRATIONEN
Då vi bor inne i parken har vi nära till fotomöjligheterna så fort vi sätter oss i våra jeepar på morgonen. Vårt huvudmål på dagarna är den stora migrationen, redan på väg mot floden möts vi av ett öronbedövande dån av tusentals brölande gnuer som nästintill på led rör sig mot vattnet för att korsa Marafloden på jakt efter nya och grönare betesmarker. Att se tusentals gnuer och zebror stå och vänta vid flodkanten på rätt tillfälle att ge sig ut i den farofyllda floden där krokodilerna väntar är en förväntansfylld upplevelse. Plötsligt blir trycket för stort och det första djuret tar steget ut i vattnet, det som sedan följer är ett av djurvärldens mest spektakulära skådespel som ger nästintill oändliga kompositions- och bildmöjligheter.

Kanske väljer du att med en lång slutartid fokusera på det myller av djur som rör sig ner mot floden eller så kanske du zoomar in på zebran som kämpar sig över vattnet, oavsett så får du foto- och naturupplevelser som du inte hittar någon annanstans. Farorna är inte över för att man tagit sig över floden, i det höga gräset ovanför de branta slutningarna väntar lejon på ett enkelt byte. När vi inte fotograferar längs floden utforskar vi andra delar av det mäktiga Masai Mara och med våra fotojeepar får vi lite tur möjlighet att komma ner i ögonhöjd med allt från lejon till leoparder. Då våra jeepar inte har några fönster får vi möjlighet att fånga all den action som kan ske på den öppna savannen med rovdjur som letar efter sitt byte. Tom kommer att visa hur vi på bästa sätt utnyttjar de vinklar och bildmöjligheter som öppnar sig tack vare de ändringar som gjorts.

Tillbaka på lodgen äter vi middag och pratar om dagens fotoupplevelse. Vi kommer också att arbeta med konstruktiv bildkritik och lyssna till föredrag av Tom som berättar om allt från bildkomposition till hur han arbetar som bevarandefotograf. Under resans sista kväll sammanfattar vi våra upplevelser genom att lämna in våra bästa bilder från resan. Bland dessa bilder kommer Tom att utse ”Resans bild” som går vidare till finalen i ”Årets bild 2022”.

DAG 6, (26/8) – HEMFÄRD
Efter en sista safari, frukost och utcheckning lämnar vi detta djurparadis och åker mot flygplatsen i Nairobi för vidare transfer mot Sverige på egen hand. (F, L)

OBS! Det finns även möjlighet för ett tilläggsarrangemang till Amboseli National Park viket du kan läsa mer on längre ner på denna sida.

_THS3030.jpg

BOENDE 

MASAI MARA: MARA OLAPA CAMP****

TILLÄGGSARRANGEMANG TILL  AMBOSELI NATIONAL PARK, 26-29 AUGUSTI 2022

Fortsätt det stora migrationsäventyret och följ med till Amboseli National Park känt för stora hjordar med elefanter många av dem med mycket långa betar och en fantastisk utsikt över världens högsta fristående berg och Afrikas högsta, Kilimanjaro.

 I de södra delarna av Kenya inte långt från gränsen till Tanzania ligger Amboseli National Park. Till ytan är parken en av de mindre i Kenya men här finns mycket som lockar dig som fotografen. I de varierande omgivningarna möts vi av ett rikt djurliv med bland annat gnuer, giraffer, lejon, hyenor, antiloper och zebror. Men det som gjort parken känt är dess stora hjordar med elefanter. I Amboseli hittar du bland världens största elefanter många av dem med mycket långa betar. Att se dessa mäktiga djur när de i stora hjordar sakta vandra fram över savannen med Kilimanjaros snötäckta topp som bakgrund  är allt en fotograf kan önska sig och något som inte går att hitta någon annanstans än i Amboseli.

HÖJDPUNKTER:

 • Parkens stora hjordar med elefanter.
 • Några av världens störsts elefanter med mycket långa betar.
 • Afrikas högsta berg, Kilimanjaro.
 • Fotografera elefanter med Kilimanjaro som bakgrund.
 • Parkens rika djurliv med de stora kattdjuren, giraff, zebra och mycket annat.
 • Specialanpassade fotojeepar utan fönster eller dörrar.
 • Fotografera djuren i ögonhöjd.
 • Max tre personer per jeep.
 • Sex safaris.
 • Direktflyg från Masai Mara till Amboseli.
 • Förstklassigt boende inne i parken.
 • Medverkan av Tom Svensson.

shutterstock_1459455341.jpg

PROGRAM - TILLÄGGSARRANGEMANG AMBOSELI

DAG 6, (26/8) – FLYG FRÅN MASAI MARA TILL AMBOSELI 
Efter en sista safari i Masai Mara, frukost och utcheckning beger vi oss till den lilla flygplatsen belägen nära lodgen för ett direktflyg till Amboseli National Park där vi landar på eftermiddagen. När vi landar väntar lodgens jeepar för att ta oss till Ol Tukai Lodge belägen inne i parken. Direkt efter ankomst och incheckning serveras en sen lunch varefter vi beger oss ut för den första safarin i Amboseli. Safarin denna eftermiddag kommer att ske med normala safarijeepar då våra fotojeepar är på väg från Masai Mara och ankommer senare på kvällen.

Dag 7-8, (27-28/8)  – AMBOSELI NATIONAL PARK
Dagarna spenderas i en av Afrikas vackraste nationalparker, Amboseli National Park. Tidigt på morgonen beger vi oss ut på safari. Det är denna tid på dagen då djuren är som mest aktiva och i den friska afrikanska morgonluften ser vi sakta solen gå upp över Mount Kenya. Med lite tur hittar vi spår som vi kan följa och kanske hittar vi en flock lejon som äter på ett byte efter en natt med god jaktlycka. Wildlife-fotografering handlar inte alltid om att fylla bilden med huvudmotivet utan en elefant i landskapet med Mount Kenya som bakgrund kan vara minst lika intressant.

Under dagarna kommer du att få möjlighet att fotografera Amboselis fantastiska djurliv och med lite tur kommer du att se och fotografera de stora elefanthjordarna och elefanter med enorma betar vilka gjort nationalparken känd över hela världen. Tom kommer hela tiden att rotera mellan jeeparna så det finns gott om tid för personlig handledning och tips och trixs. Någon av dagarna kommer vi även att besöka en av Masi folkets byar för att fotografera deras vardag och traditioner.På kvällarna arbetar vi både med bildredigering och kopplar av vid lägerelden innan vi somnar till savannens alla ljud. (F, L, M)

shutterstock_141035233.jpg

Dag 9, (29/8) – HEMRESA
Efter en sista safari, frukost och utcheckning lämnar vi Amboseli och åker mot flygplatsen i Nairobi för vidare transfer mot Sverige på egen hand.(F, L)

FOTOGRAF 

Resan leds av Tom Svensson som Sveriges främsta bevarande fotografer. För mer information om Tom läs här

PRISER

THE GREAT MIGRATION       

Ca pris per person: SEK 36 900:- *

Enkelrumstillägg: SEK 5 550:- *

TILLÄGGSARRANGEMANG TILL AMBOSELI

Ca pris per person: SEK 22 950:- *

Enkelrumstillägg: SEK 3 400:- *

* Exakta priser för 2022 är inte klara ännu. Ovan pris är baserat på 2021 års priser. Exakt pris lämnas så snart dessa är tillgängliga.

Priserna inkluderar:

 • Samtliga busstransporter enligt program.
 • Direktflyg Masai Mara - Amboseli (tilläggsarrangemanget).
 • Boende i del i dubbelrum på fyrstjärnig lodge.
 • Måltider enligt program (F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Safaris i specialbyggda safarijeepar enligt program.
 • Fösta safarin i Amboseli med normala safarijeepar (tilläggsarrangemanget).
 • Heldags parkentréer.
 • Medverkan av Tom Svensson under hela great migration resan.
 • Medverkan av Tom Svensson (vid fyra deltagare eller mer vid tilläggsarrangemanget).
 • Bildbearbetning och föredrag av Tom Svensson.
 • Lokala naturguider/chaufförer under resan.
 • Dricks, förutom till lokala naturguider/chaufförer.
 • Hotell- och andra skatter.
 • Färdhandlingar och reseinformation.

Ovan priser inkluderar ej: 

 • Flyg t/r till Kenya.
 • Kostnader som måltidsdryck etc.
 • Enkelrumstillägg.
 • Dricks till naturguider/chaufförer, ca. 10 USD / dag.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. För mer information om detta se under rubriken "Reseinformation".

FLYG

Du bör ankomma Nairobi senast kl. 07.00 den 21 augusti och inte planera din hemresa tidigare än kl. 20.00 den 26 augusti eller 29 augusti beroende vilket program du valt.

Om du önskar hjälp med bokning av flyg till Nairobi och/eller ankommer redan dagen innan hjälper vi gärna till med flyg och hotellbokning samt även med ett förmiddagsarrangemang i Nairobi. Om du önskar hjälp med detta är du är välkommen att ringa oss på telefon +46 (0)470-466 40, maila oss eller ange detta i bokningsformuläret under ”Övrigt”.

FAKTA 

Målgrupp: Fotointresserade med fotovana från djur- och naturfoto.

Min/max antal: 9/12.

Utrustning: Systemkamera med zoom eller teleobjektiv, helst upp till 500 mm, enbensstativ är en fördel. En dator med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se under rubriken "Reseinformation".

Kalkylkurs: USD 8.28 (per den 13/1 2021).

UTRUSTNING 

 • Din systemkamera.
 • Zoomobjektiv typ 24-70 och/eller 70-200
 • Ett teleobjektiv helst upp till 500 mm gärna med extender.
 • En bönpåse (bönor köper vi på plats).
 • Minneskort och kortläsare.
 • Extra batterier och laddare.
 • En laptop med någon av programmen Adobe Photoshop eller Lightroom.
 • Ett rengöringskit för kameran/objektiven.

BOKNING - THE GREAT MIGRATION 

Du bokar resan genom att fylla i nedan formulär. Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt. Under övrigt anger du också om du vill följa med på tilläggsarrangemanget. 

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

 När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.