Skärmavbild 2021-07-26 kl. 09.36.42.png

LAND: Brasilien   FOTO: Djur/natur   RESELÄNGD: 10 dagar   DATUM: 10-19/8 2022  DELTAGARE: 8-12   PRIS: SEK 49 900:-

OBS: FÅTAL PLATSER KVAR PÅ DENNA RESA 

Följ med på en unik resa till Pantanal och fotografera jaguarer och fåglar på unika och för allmänheten stängda platser.

Sakta glider vi fram över floden och spanar in mot flodbankens täta vegetation. Plötsligt rör sig något i vassen framför oss, vår guide slår av motorn och vi höjer våra kameror. Som från ingenstans står plötsligt en jaguar på den fallna trädstammen i vattenkanten, endast några meter ifrån oss. Hon tittar sig lugnt omkring innan hon lägger sig ner på stammen och blickar rakt in i våra kameror. Ett oförglömligt minne.

Tag chansen att följa med Zoom Fotoresor och bevarandefotografen Tom Svensson på en unik resa till Pantanal i Brasilien. I detta enorma våtmarksområde kommer vi att fotografera allt från den magnifika jaguaren till jätteuttrar, tapirer och mycket annat. Vi kommer även att besöka och fotografera i Brasiliens mest fågelrika område, en plats med över 400 fågelarter och som normalt är stängt för turister.

RESANS HÖJDPUNKTER

 • Möjlighet att fotografera jaguarer på nära håll.
 • Fotografera tapirer, ozeloter och jätteuttrar.
 • Myrslokar och Kapybara.
 • Specialtillstånd in till Brasiliens mest fågelrika område som normalt är avstängt för turister.
 • Över 400 fågelarter såsom kungsfiskare, världens största ara, Hyacintaran och fiskgjuse.
 • Bidra med bilder till ett pågående forskningsprojekt.
 • Medverkan av bevarandefotografen Tom Svensson.
 • Föredrag, bildbearbetning och bildkritik av Tom Svensson.
 • Medverkan och föredrag av den kände forskaren Douglas Trent.

Pantanal-20.jpg

PANTANAL

Delat mellan Bolivia, Paraguay men till största delen beläget i Brasilien, ligger världens största våtmarksområde, Pantanal. Stora delar av Pantanal består av låglänt mark som säsongsvis är översvämmad. Området har ett rikt djurliv med bland annat myrslokar, jätteuttrar, Kapybara och självklart jaguarer. Detta magnifika kattdjur finns på flera platser men Pantanal är det område där det är störst chans att se och fotografera dem. Pantanal är också känt för sitt rika fågelliv med över 400 häckande arter. Här finns bland annat fyra arter av kungsfiskare, världens största ara, Hyacintaran, fiskgjuse, snäckglada och mycket mer.

PROGRAM 10-19 Augusti 2022

Flyg till Cuiabá i Brasilien på egen hand. Då många föredrar att boka transporten på egen hand har vi valt att inte inkludera denna i priset. Önskar du så hjälper vi naturligtvis mer än gärna till med att ordna flygbiljetter.Då det är en lång flygning från Sverige till Cuiabá i Brasilien rekommenderar vi att du ankommer redan dagen innan och spenderar natten i Corumba. Om du skulle ankomma dagen innan hjälper vi gärna till med hotellbokning.

DAG 1, (10/8) – VÄLKOMMEN TILL BRASILIEN
På morgonen samlas vi på flygplatsen i Cuiabá där vi möts av Tom Svensson, en värd från Zoom Fotoresor och vår guide Douglas Trent. Vår expedition börjar med en bussfärd genom en tropisk regnskog till staden Cáceres där vi äter lunch, varefter vi fortsätter några timmar innan vi når Serra das Araras Ecological Station, där vi kommer att spendera de kommande nätterna. Området Cerrado Biome, är med sina över 400 registrerade fågelarter det mest fågelrika i Brasilien och normalt stängt för turister. Tack vare Douglas kontakter får vi en unik möjlighet att komma in och fotografera här. Förutom fåglar är detta också hem åt bland annat spindelapor, myrslokar, navelsvin, pumor och jaguarer. Vårt besök i området kommer att bidra med pengar till ett forskningsprojekt. Under dagarna på forskningsstationen kommer vi att bo enkelt i gemensamma sovsalar med delad toalett/dusch. Du måste därför ta med egna sängkläder, kudde och handduk. Sent på eftermiddagen kommer vi att utforska omgivningarna och djurlivet. Vi kan förvänta oss att se fantastiska fåglar. Middagen serveras på forskningsstationen och tillagas av vår egen kock. (L, M)

DAG 2-3, (11-12/8) – SERRA DAS ARARAS ECOLOGICAL STATION
Dagarna spenderar vi med att utforska och fotografera i reservatets olika delar med en vegetation som varierar från öppna gräsfält, floder till skog. Dessa delar har sällan besökts och våra bilder blir en del av forskningsprojektet som ska hjälpa till att avgöra om arterna från en tidigare rapport finns kvar i området samt att våra bilder kommer publiceras i en ny version av forskningsrapporten. Med Douglas unika kunskap om området kommer vi att fotografera fåglar såsom toco tukan (världens största tukan), orangevingad amazonpapegoja, hyacint ara (världens största ara), hackspett, olika sorters papegojor med mera. (F, L, M)

Höjdpunkter.jpg

DAG 4, (13/8) – NORRA DELARNA AV PARAGUAY RIVER
Efter en tidig morgonfotografering följt av frukost och utcheckning beger vi oss åter med buss mot Cáceres där vi går ombord på snabbgående båtar för en resa uppför Rio Paraguay.Längs floden möts vi av en kavalkad av ljud, dofter och synintryck och med våra kameror letar vi efter motiv i de grönskande omgivningarna som omger floden. Efter ca tre timmars båttur ser vi de spektakulära bergen som reser sig ur våtmarkerna, och vi befinner oss nu i vad många kallar den vackraste delen av Pantanal.

Här ligger den vackra och bekväma flodbåten Barco Hotel São Lucas do Pantanal för ankar. Barco Hotel São Lucas do Pantanal, som kommer att vara vår bas andra delen av vår resa genom Pantanal, är ett modernt fartyg byggt för turer in i Pantanals flodsystem. Fartyget har åtta dubbelhytter och sex enkelhytter, alla med privat dusch/toalett samt med luftkonditionering. Ombord på fartyget finns också en luftkonditionerad restaurang med plats för 33 personer, en bar samt avkopplande sällskapsutrymmen. Fartygets soldäck ger inte bara möjligheter för fotografering utan även för avkoppling i solstolarna eller kanske något att dricka från baren. Barco Hotel São Lucas har även två motorbåtar för dagliga utfärder in på små kanaler på jakt efter jaguarer och andra djur. Fyllda men intryck från dagen och spända på vad Pantanals rika och unika djur- och fågelliv kommer bjuda på äter vi en god middag. (F, L, M)

DAG 5-6, (14-15/8) – NORRA DELARNA AV PARAGUAY RIVER
Både morgon och kväll gör vi turer med våra två snabbgående båtar i de norra delarna av Paraguay River. Med kamerorna ständigt redo och sökande efter allt från sumphjortar, vattensvin och primater, korsar vi en stor sjö innan våra erfarna båtsmän lotsar oss genom en labyrint av floder. Under dagarna här utforskar vi det vackra vattenlandskapet med dess sjöar, floder och vikar. Tillsammans med Douglas lokalkunskap och Toms fotografiska kunnande har vi goda förutsättningar för bra bilder på områdets jaguarer som inte sällan befinner sig närmre än 10 meter från våra båtar. Området är ett fäste, inte bara för jaguarer men även andra hotade djurarter som jätteuttrar, ozeloter och dess mindre släkting Margay. För den fågelintresserade ger dagarna många fotomöjligheter och i miljön runtomkring oss finns en stor population av fiskgjuse och många olika arter av sjöfåglar. När vi inte är ute i fält och fotograferar jobbar vi med bildbearbetning och har gemensamma bilddiskussioner med konstruktiv bildkritik från Tom (F, L, M)

iStock-506594080.jpg

Program-4-1.jpg

DAG 7-9, (16-18/8) – SERRA DO AMOLAR
På morgonen den 17e styr båten vidare mot Serra do Amolar. Dagarna spenderar vi med att fotografera i Serra do Amolar, ett lika vackert som avlägset område som under regnperioden bildar en tillflyktsort för en stor mängd djur. I det mjuka ljuset kring soluppgång och solnedgång söker vi efter jaguarer och med lite tur får vi fotografera dessa vackra djur på nära håll. Men här finns också bland annat uttrar, vrålapor och andra av Pantanals många djur. Under våra sessioner i fält alternerar Tom och Douglas (som också är en professionell fotograf), mellan våra båtar för personlig handledning, tips och fotograferingsråd. Fotograferingsmöjligheterna slutar inte bara för att solen gått ner utan när mörkret faller in blir vi bland de första som med strålkastare söker efter allt från jaguarer, ugglor, tandnattskärror och nattliga gnagare. Detta i miljöer som sällan blivit utforskade på natten.Under vår sista kväll tillsammans sammanfattar vi våra upplevelser och Tom kommer att utse resans bild som automatiskt går vidare till finalen i Zooms tävling ”Årets Bild 2022” (F, L, M)

DAG 10 (19/8) – RESAN AVSLUTAS
Efter frukost lämnar vi vår flodbåt och beger oss med snabbgående båtar till Cáceres där en buss väntar för vidare transport till Corumbas flygplats.  Flyg till Sverige på egen hand.

Program-5.jpg

FOTOGRAF 

Resan leds av den kände bevarandefotografen och Canon ambassadören Tom Svensson. Läs mer om Tom här. 

BOENDE 

Barco Hotel São Lucas do Pantanal***

Vi bor på denna båt med kapacitet för 28 passagerare. Varje rum har AC och eget badrum och båten har en trevlig restaurang samt ett soldäck med bar och panoramautsikt.

Serra Das Araras Eco Station**

Vi kommer under dessa dagar att bo på själva forskningsstationen. Inkvarteringen här är enkel. Vi sover i stora sovsalar med dusch och toalett i korridoren. Måltiderna äter vi tillsammans med forskarteamet.

PRIS & BOKNING 

Pris per person: SEK 49 900:-

Priset inkluderar:

 • Samtliga busstransporter enligt program.
 • Boende med del i dubbelrum.
 • Måltider enligt program, F= Frukost, L=Lunch, M=Middag.
 • Alla båttransporter enligt program.
 • Specialtillstånd till vissa platser.
 • Dagsaktiviteter enligt program.
 • Medverkan av Tom Svensson under hela resan.
 • Medverkan av Douglas Trent under hela resan.
 • Lokala naturguider under resan.
 • Dricks, förutom till den lokala naturguiden.
 • Hotell- och andra skatter.
 • Färdhandlingar och reseinformation.

Priset inkluderar ej:

 • Flyg t/r till Brasilien.
 • Enkelrumstillägg. SEK 5 400:-
 • Tilläggsarrangemang.
 • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck, telefon etc.
 • Dricks till den lokala naturguiden, cirka 10 USD/dag.
 • Avbeställningsskydd och rese-försäkring, se vår webbplats under ”Övrigt”.

GRUPPSTORLEK

Min/Max antal: 8/12 pers

KAMERAUTRUSTNING

 • Din digitalkamera.
 • Teleobjektiv helst upp till 500mm.
 • Vidvinkel, till exempel 24-70mm.
 • Enbensstativ.
 • En dator med Photoshop eller Lightroom.
 • Extra batterier, laddare etc.

FLYG

 Flyg till Curiabá i Brasilien sker på egen hand. Resan startar i Cuiabá och avslutas i Corumbas. du bör ankomma till flygplatsen i Curiabá senast runt kl. 08.00 den 10/8 och inte boka hemresan från Corumba tidigare än 16.00 den 19/8. 

Vi rekommenderar att du ankommer en dag tidigare med tanke på tidsomställningen och att det kan vara flygförseningar.

 Önskar du hjälp med bokning av flyg och hotell bistår vi gärna med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 470-466 40, meddela detta när du gör din bokning eller genom att maila oss på info@zoomfotoresor.se.

Kalkylkurs, USD 8,70

ÖVRIGT

För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se under rubriken "Reseinformation".

BOKNING - PANTANALS DJURLIV 

Du bokar resan genom att fylla i nedan formulär. Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

 När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.