Liten.png

LAND: Kenya   FOTO: Wildlife   RESLÄNGD: 9 dagar   DATUM: 28 april – 6 maj 2022   DELTAGARE: 9-12   PRIS: SEK 39 950:-

En unik resa till Kenya och nationalparkerna Meru och Samburu samt Solio Game Reserv där du från specialbyggda fotojeepar får chansen att fotografera lejon, elefanter, leoparder och mycket mer – många gånger i ögonhöjd.

Lejonhanen stirrar rakt in i kameran med en intensiv blick. Fototillfällena har aldrig varit så goda som nu. Den specialbyggda fotojeepen ger dig möjlighet att på nära håll och i ögonhöjd fotografera detta mäktiga djur som avslappnat och tillsammans med övriga medlemmar av den stora flocken äter på bytet från nattens jakt, bara några meter från jeepen.

De senaste åren har Solio Game Reserv erbjudit våra resenärer fantastiska fotomöjligheter på ett rikt djurliv ofta endast bara några meter från våra jeepar. Med specialbyggda fotojeepar får vi nu möjlighet att fotografera Solios fantastiska djurliv på ett helt nytt sätt då vi har möjlighet att komma ner i ögonhöjd med djuren. Då vi även har tagit bort jeeparnas fönster blir det lättare att panorera och fånga de actionfyllda ögonblick som närsomhelst kan dyka upp.

Under resan kommer vi även att besöka Samburu som känt för sina stora hjordar med elefanter samt som Afrikas kanske bästa park för leoparder. Vi kommer också att besöka Meru National Park där vi i variationsrika omgivningar får möjlighet att fotografera allt från lejon och leoparder till noshörningar och zebror.

RESANS HÖJDPUNKTER:

 • Specialbyggda fotojeepar som ger unika bildmöjligheter.
 • Inga fönster eller dörrar, vilket ger goda panoreringsmöjligheter.
 • Möjlighet att fotografera djuren i ögonhöjd.
 • Solio, en av få platser att uppleva stora hjordar med noshörningar.
 • Lejon, leoparder och stora elefantflockar i Sambruk
 • Solnedgångsbilder på den afrikanska savannen.
 • Leoparder och stora elefantflockar i Samburu.
 • Off-road tillstånd i Samburu.
 • Meru med sitt varierade landskap och 13 floder.
 • 15 safaris i tre parker plus en giraffwalk.
 • Max tre personer per jeep.
 • Medverkan av Tom Svensson under resan.
 • Föredrag och fotohandledning av Tom Svensson.

Ny-resans-höjdpunkter.jpg

DESTINATIONER & FOTOJEEPAR 

SAMBURU NATIONAL RESERVE
I Northern Frontier District ligger Samburu National Reserve med sin unika flora och fauna. Det torra klimatet gör att djur och växtlivet skiljer sig mycket från det i södra Kenya. Waller’s gaseller, grevyzebror, nätgiraffer, och beisaoryx (Östafrikansk Oryx) är arter som bara hittas här. Samburus hjärta är Ewaso Ngir floden som skär rakt genom parken. Bufflar, zebror, giraffer och stora hjordar med elefanter vandrar från den omgivande savannen till floden för att dricka och svalka sig. Förutom goda möjligheter att fotografera stora hordar av elefanter anses Samburu även vara en av de bästa platserna i Afrika för att fotografera leopard.

SOLIO GAME RESERVE
Solio Game Reserve är ett privatägt Wildlife Conservancy som är inriktat på bevarande av noshörning och är en av Kenyas verkliga pärlor. Det finns ingen bättre plats i världen att observera noshörning än just här.  Solio Game Reserve spelar även en viktig roll i skyddet och aveln av svarta noshörningar i Kenya. Aveln har varit så framgångsrik att Solio har försett parker över hela Afrika med unga noshörningar. Parken är även känd för sina lejon vilka man många gånger kommer mycket nära.  Andra djur vi möter här är buffel, zebra, giraff, oryxantilop, impala, vattenbock, vårtsvin.

MG_8115.jpg

MERU NATIONAL PARK
Meru National Park bjuder på ett varierande landskap med allt från skogsområden till öppna grässlätter och hela 13 floder som skär genom parken. En av fördelarna med Meru är det låga antalet jeepar som rör sig i parken vilket ger en rofylld och exklusiv safariupplevelse. Bland djurlivet finns allt från lejon och leoparder till elefanter, zebror och ett rikt fågelliv med över 400 arter. Meru har också en central roll i filmen ”Born free” som skildrar hur Joy Adamson födde upp lejonet Elsa, något som delvis skedde i Meru och det är också här som Elsa är begravd.

FOTOJEEPAR
De specialbyggda fotojeeparna utan bakdörrar och där säten är borttagna ger fotograferna möjlighet att ligga ner på golvet och härigenom komma i ögonhöjd med djuren. Även jeeparnas bakfönster har tagits bort, vilket gör det lättare att obehindrat röra sig och panorera. Slutligen har en framdörr bytts mot en särskild utbyggnad för att lättare kunna filma och fotografera ”utanför” jeeparna.

Fotojeep-2-300.jpg

PROGRAM 28 APRIL – 6 MAJ 2022

DAG 1 (28/4) – ANKOMST TILL KENYA 
Flyg till Kenya på egen hand. På morgonen samlas vi på Nairobis internationella flygplats för avresa med jeep mot Meru National Park. Under resan kommer vi att göra diverse fotostopp så det gäller att ha kameran nära till hands. Efter att ha kommit fram och checkat in på Meru Ikweta Camp serveras lunch varefter det är dags för vår första safari i Meru National Park. Fyllda med förväntan och kamerorna redo kör vi in och börjar fylla våra minneskort med resans första bilder. Trots sitt rika djurliv är Meru inte fyllt med safarijeepar och känslan av att vara nästintill ensamma endast omgivna av ett rikt djurliv och mängder av motiv är ett perfekt sätt att börja vårt afrikanska äventyr. Efter att ha sett solen gå ner återvänder vi till lodgen och fyllda av intryck äter vi en välkomstmiddag och summerar våra intryck från vårt första möte med Kenyas fantastiska djurliv. (L, M)

DAG 2, (29/4) – SAFARI I MERU NATIONAL PARK
Idag kommer vi att utforska Merus omgivningar och vi rör oss i ett varierat landskap av skogspartier och öppna gräsmarker som sträcker sig mot bergssluttningarna i horisonten. Tillsammans med Tom och våra erfarna guider lyssnar vi till omgivningarna och letar efter spår som leder oss till vårt nästa motiv. Kanske stannar vi till vid någon av de floder som skär genom parken och spanar efter de djur som ofta kommer för att släcka törsten. Bland de djur som vi kan få fotografera finns lejon, elefanter, geparder, noshörningar och mycket mer.  Tom kommer att alternera mellan våra jeepar och visa hur vi på bästa sätt utnyttjar de vinklar och bildmöjligheter som öppnar sig tack vare de ändringar som gjorts på våra modifierade jeepar. När vi inte fotograferar kommer vi att gå igenom våra bilder både i Lightroom och ha gemensamma bilddiskussioner där Tom ger konstruktiv bildkritik inför kommande safaris. (F, L, M)

DAG 3, (30/4) – MERU TILL SAMBURU
Efter ytterligare en safari i Meru är det dags att åka vidare mot Samburu National Reserve. Den sista biten på väg mot vår lodge åker vi genom parken och med lite tur får vi en första glimt av det djurliv som väntar oss de kommande dagarna. Framme vid Samburu Game Lodge checkar vi in och äter lunch varefter vi beger oss ut på vår första safari i Samburus vackra och motivrika omgivningar. Nere vi floden som är områdets hjärta möts vi (om vattenståndet är tillräckligt högt) av stora hjordar av bufflar och elefanter som kommer till vattnet för att släcka törsten. När solen börjar gå ner blir omgivningarna om möjligt ännu vackrare. Att på nära håll få fotografera en elefant med de av kvällssolen nästintill rödfärgade bergen som bakgrund är en häftig upplevelse. (F, L, M)

Pris-Bokning-3.jpg

DAG 4, (1/5) – SAFARI I SAMBURU
Förutom sina hjordar med elefanter är Samburu även känt för sina goda chanser att se leoparder. Våra senaste resor har gett många fantastiska fotomöjligheter av detta vackra djur och det var under en eftermiddagssafari i Samburu som ”Årets bild 2019” togs på en leopard uppe i ett träd. Kanske får vi med lite tur se när några av parkens lejon smyger på sitt byte genom det höga gräset. Tillbaka på lodgen äter vi frukost, laddar batterierna och tar kanske ett svalkande dopp i polen innan det är dags för dagens andra safari. Under våra safaris i Samburu kommer vi genom våra off-road tillstånd ha möjlighet att lämna vägarna och köra ut i bushen, vilket gör att vi kan komma närmare djuren. (F, L, M)

DAG 5, (2/5) – SAMBURU TILL SOLIO
Efter ännu en safari i Samburu och efter god frukost packar vi ihop och beger oss vidare längs Samburu slätten. Vi passerar förbi Kenyas högsta berg, Mount Kenya, i riktning mot Rhino Watch Safari Lodge som ligger i det centrala höglandet nära Aberdare Mountain Range. Lodgen, som har en magnifik utsikt över Mount Kenya, kommer att vara vår bas för den andra delen av vår resa. När vi anländer till lodgen serveras lunch, varefter vi checkar in i våra exklusiva tält. Sent på eftermiddag kommer vi att göra en giraffwalk i en privat park. Under denna promenad kommer vi giraffer och zebror mycket nära och det ges möjlighet att ta bilder från helt andra vinklar än när man sitter i en jeep. Åter på lodgen serveras middag. (F, L, M) 

DAG 6-8, (3-5/5) – SOLIO GAME RESERVE
Våra safaris i Solio bjuder på varierande omgivningar. När vi rör oss från det öppna platålandskapet med dess vita noshörningar och vackra vyer ner mot det gröna skogsområdet öppnar sig helt nya fotomöjligheter. Solstrålarna som hittar sig ner genom lövverket ger omgivningarna ett mjukt ljus och grönskogens buskar och träd ger oss oändliga kompositionsmöjligheter och ett djup i bilderna som sätter igång den fotografiska kreativiteten. Få ställen i Afrika erbjuder så exklusiva fotomöjligheter av det afrikanska djurlivet som Solio. Mängden av djur är stor och det låga antalet jeepar i parken ger oss möjlighet att positionera våra fordon på bästa sätt utan omgivande distraktioner och vi kan fokusera helt på vårt eget fotograferande. Ännu bättre blir fotomöjligheterna när vi kan ligga ner i jeepen och i ögonhöjd fotografera de noshörningar som inte sällan finns runt omkring. Solio är ett av de främsta platserna i världen att fotografera noshörningar och kanske den enda platsen där man kan uppleva stora hjordar av dessa mäktiga djur. 

Vi avslutar dagen med att stå mitt ute på den Kenyanska savannen, omgivna av noshörningar, giraffer och lejon. När vi ser girafferna passera framför den sjunkande solen får vi möjlighet till spektakulära siluettbilder, en storslagen upplevelse! Efter en vecka fylld med fantastiska fotomöjligheter så rundar vi av vårt äventyr med en avslutningsmiddag. I samband med denna utser Tom ”Resans bild”, som går vidare i tävlingen ”Årets bild 2022”. (F, L, M)

 DAG 9, (6/5) – HEMRESA
På morgonen gör vi resans sista safari innan det är dags att återvända till Nairobi och transport vidare mot Sverige på egen hand. Vi avslutar dock med en annorlunda lunch. Uppe i trädkronorna runt den vackra restaurangen där vi äter lunch slänger sig aporna mellan grenarna och den som är snabb med kameran kan få möjlighet till några sista fartfyllda actionbilder innan hemfärd. (F, L)

Elefanter-fotoresa-300.jpg

FOTOGRAF 

Resan leds av Tom Svensson som Sveriges främsta bevarande fotografer. För mer information om Tom. Läs mer här

BOENDE 

RHEINO WATCH SAFARI LODGE****

SAMBURU GAME LODGE****

IKWETA SAFARI CAMP****

PRIS

Ca pris per person: SEK 39 950:- *

* Exakta priser för 2022 är inte klara ännu. Ovan pris är baserat på 2021 års priser. Exakt pris lämnas så snart dessa är tillgängliga.

Priset inkluderar:

 • Samtliga transporter enligt program.
 • Boende i del i dubbelrum på fyrstjärniga lodger.
 • Måltider enligt program. (F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Entréavgifter till samtliga parker.
 • Safaris i specialbyggda fotojeepar.
 • Max tre personer per jeep vid safaris.
 • Offroad-tillstånd i Samburu.
 • Medverkan av Tom Svensson under hela resan.
 • Lokala rangers i parkerna.
 • Dricks, förutom till den lokala naturguiden
 • Hotell- och andra skatter.

Ovan priser inkluderar ej: 

 • Flyg t/r till Kenya.
 • Kostnader som måltidsdryck etc.
 • Enkelrumstillägg.
 • Dricks till naturguider/chaufförer, ca. 10 USD / dag.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. För mer information om detta se under rubriken "Reseinformation".

FLYG

Du bör inte ankomma Nairobi senare än kl. 07.00 den 28 april och inte boka hemresa tidigare än kl. 20.00 den 6 maj.

Om du önskar hjälp med bokning av flyg till Nairobi och/eller ankommer redan dagen innan hjälper vi gärna till med flyg och hotellbokning samt även med ett förmiddagsarrangemang i Nairobi. Om du önskar hjälp med detta är du är välkommen att ringa oss på telefon +46 (0)470-466 40, maila oss på info@zoomfotoresor.se eller ange detta i bokningsformuläret under ”Övrigt”

FAKTA 

Målgrupp: Fotointresserade med fotovana från djur- och naturfoto.

Min/max antal: 9/12.

Utrustning: Systemkamera med zoom eller teleobjektiv, helst upp till 500 mm, enbensstativ är en fördel. En dator med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se under rubriken "Reseinformation".

Kalkylkurs: USD 8,20 (per den 1/1 2021).

UTRUSTNING

 • Din systemkamera.
 • Zoomobjektiv typ 24-70 eller 70-200 samt ett teleobjektiv helst upp till 500 mm gärna med extender.
 • En bönpåse (bönor köper vi på plats).
 • Minneskort och kortläsare.
 • Extra batterier och laddare.
 • En laptop med någon av programmen Adobe Photoshop eller Lightroom.
 • Ett rengöringskit för kameran/objektiven.

BOKNING - KENYA CLOSE UP

Du bokar resan genom att fylla i nedan formulär. Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

 När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.