Skärmavbild 2021-05-07 kl. 16.29.56.png

LAND: Polen   FOTO: Wildlife   RESLÄNGD: 4 dagar   DATUM: 5-8/5 2022   DELTAGARE: 8-14   PRIS: SEK 17.850:-

Upplev och fotografera europeisk bison i de polska urskogarna med Nikon-ambassadören Roger Brendhagen.

Sakta rör vi oss genom den trolska urskogen samtidigt som vi lyssnar till fåglarna som kvittrar och de höstfärgade löv som prasslar i vinden. Vi stannar till vid en glänta och när solen skingrar morgondimman står den där mitt framför oss, som från en svunnen tid, den gigantiska bisonoxen och tittar rakt mot våra kameror. Det är nu det gäller att fånga det rätta ögonblicket, zooma in, komponera och tryck av. Rätt ljus, morgondimma och dessa mäktiga djur gör besöket i skogarna kring Bialowieza National Park till en upplevelse för djur- och naturfotografer. Tillsammans med Nikon-ambassadören Roger Brendhagen besöker vi under fyra dagar Europas sista urskog i trakterna kring Bialowieza för att fotografera europeisk bison i det vilda.

RESANS HÖJDPUNKTER:

 • Upplev Europeisk bison i det vilda.
 • Kron- och dovhjort, europeisk vildkatt, lo och varg.
 • 250 olika arter av fåglar.
 • Bialowieza National Park, Europas sista urskog och dess unika natur.
 • Vackra höstfärger.
 • Medverkan av Roger Brendhagen under hela resan.
 • Föredrag och bildbearbetning under ledning av Roger Brendhagen.
 • Fotohandledning och workshops med Roger Brendhagen.

shutterstock_1221989746-scaled.jpg

BIALOWIEZA NATIONAL PARK

Bialowieza National Park grundades 1920 och är Polens äldsta nationalpark och finns sedan 1979 med på UNESCO:s världsarvlista. Under våra dagar i nationalparken vandrar vi i Europas sista urskog och upplever områdets unika djur- och växtliv som innefattar över 3 500 växtarter och ett stort rikt djurliv. Områdets stolthet är europeisk bison som en gång fanns i hela Europa. Under 1700-talet var bison nästan helt utrotad av jakt bedriven av de styrande och av tjuvjägare. Den slutgiltiga utrotningen började dock strax efter första världskrigets slut, när grupper av demoraliserade och tjuvjagande svältande soldater jagade bisons som föda. År 1927 dödades den sista frilevande bisonoxen men efter ett omfattande avelsarbete i djurparker under ledning av de polska myndigheterna kunde bison återinföras i skogarna kring byn Bialowieza. Idag finns ca 1 000 frilevande europeisk bison i parken. Djuret är med sin vikt på upp till 900 kg det största djuret som finns i de europeiska skogarna. I parken finns förutom bison bland annat även både kron- och dovhjort, europeisk vildkatt, varg, lo, vildsvin, utter och bäver. För den fågelintresserade finns över 250 fågelarter, bland annat brushane, svart stork, tranor, två arter av skrikörn, berguv, orre, mellanspett och den i Sverige mycket ovanliga vitryggade hackspetten.

PROGRAM 5 – 8 MAJ 2022

Flyg till Warszawa på egen hand. Då många föredrar att boka transporten på egen hand har vi valt att inte inkludera denna i priset. Önskar du hjälp med flygbokningen hjälper vi naturligtvis till med detta.

DAG 1, (5/5) – ANKOMST TILL POLEN
Samling på flygplatsen i Warszawa på förmiddagen där du möts upp av Roger Brendhagen och en representant från Zoom Fotoresor. Efter en transfer på cirka fyra timmar ankommer vi till Bialoweiza där vi checkar vi in på vårt hotell. Direkt efter lunch och en kort genomgång, av Roger och vår lokala naturguide om vad man ska tänka på när man fotograferar bison är det tid att bege sig ut i fält för vårt första möte med europisk bison i förhoppningsvis perfekt eftermiddags- och kvällsljus. Efter att ha fått en första försmak om vad som väntar oss de kommande dagarna återvänder vi till vårt hotell där vi äter en trevlig välkomstmiddag tillsammans. I samband med middagen kommer Roger berätta mer om vad vi kan förvänta oss av dagarna i Bialowieza. (L, M)

DAG 2-3, (6-7/5) – FOTOGRAFERA EUROPISK BISON
Vi lämnar hotellet i gryningen för att i morgonljuset utforska skogen och förhoppningsvis fotografera några av de cirka 1 000 bisonoxar som finns i området. Under parningstiden samlas de ofta i stora hjordar, vilket är något vi förhoppningsvis får uppleva på nära håll. Vi kommer att utforska området till fots för att öka våra möjligheter att spåra och komma djuren nära. Efter en förmiddag med förhoppningsvis många fotomöjligheter beger vi oss tillbaka till vårt hotell för lunch. Efter lunch går vi igenom morgonens bildskörd och lyssnar på föredrag av Roger. Det kommer finnas gott om tid till efterbearbetning, bilddiskussioner under våra dagar tillsammans. Under seneftermiddagen packar vi åter våra kameror då det är dags för ett nytt fotopass i Bialowiezas vackra och höstfärgade omgivningar. När vi sakta rör oss genom skogen slås man av den stora biologiska mångfalden. Här kommer vi uppleva en varierande vegetation från tät urskog till skogsgläntor och ängar och vi kommer ha stor chans att se och fotografera bison och förhoppningsvis även andra djur såsom kron- och dovhjort, vildsvin och bäver. I området finns det även mycket lo och varg och har vi riktig tur kanske vi får möjligheten att fotografera dessa ganska skygga djur. När solen börjar gå ner samlas vi på hotellet för middag innan vi fortsätter kvällen med bildbearbetning av dagens bildskörd. (F, L, M)

DAG 4, (5/5) – HEMRESA
Under söndagsmorgonen ger vi oss ut en sista gång för att fotografera det rika djurlivet som finns i området. På förmiddagen återvänder vi till hotellet och efter lunch kommer Roger att utse ”Resans bild” som går vidare till finalen i vår tävling ”Årets bild 2022”. Härefter lämnar vi Bialowieza för transfer till flygplatsen i Warszawa och vidare transport till Sverige på egen hand. (F, L)

2018-09-06-Bialowieza_Polen-199411.jpg

FOTOGRAF 

Resan leds av naturfotografen och Nikon ambassadören Roger Brendhagen. Läs mer om Roger här. 

BOENDE 

HOTEL BIALOWIESKI***+ 

PRIS 

Pris per person: SEK 17.850:-

Priset inkluderar:

 • Busstransporter enligt program.
 • Inkvartering enligt program i del i dubbelrum.
 • Måltider enligt program (anges med F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Inträden till nationalparken enligt program.
 • Dagliga fotosafaris på jakt efter bison och andra djur.
 • Medverkan av Roger Brendhagen under hela resan.
 • Workshops och föredrag av Roger Brendhagen under resan.
 • Medverkan av lokala naturguider under hela resan.
 • Medverkan av en värd från Zoom Fotoresor.
 • Hotell- och andra lokala skatter och avgifter.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation.

Priset inkluderar ej:

 • Flyg från Sverige till Warszawa t/r.
 • Enkelrumstillägg. SEK 2 980:-
 • Alla kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. För mer information om detta se under rubriken "Reseinformation".

FLYG

Du bör inte ankomma Warszawa senare än kl. 10.30 den 30/9 och inte boka flyg hem tidigare än kl. 19.00 den 3/10.

Om ni önskar bokning av flyg hjälper vi mer än gärna till med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 470 466 40.

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i djur- & naturfotografering.

Min/max antal: 8/14.

Valutakurs:PLN 2,215 (per 1/10 2021)

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se under rubriken "Reseinformation".

UTRUSTNING

 • Din digitalkamera
 • Teleobjektiv helst upp till 500 mm, ett typ 70-200 mm samt ett vidvinkel, exempelvis 24-70 mm
 • En- eller trebensstativ.
 • Extrabatterier.
 • Batteriladdare till kameran och annan elektronisk utrustning.
 • Minneskort efter behov.
 • En fotoväska som klarar kamerautrustningen
 • En dator med Photoshop eller Lightroom.

BOKNING - EUROPEISK BISON 

Du bokar resan genom att fylla i nedan formulär. Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

 När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.