Skärmavbild 2021-04-30 kl. 13.11.18.png

LAND: Portugal   FOTO: Street   RESLÄNGD: 4 dagar   DATUM: 21-24/4 2022   DELTAGARE: 8-14   PRIS: SEK 15.950:-

Street-fotografering i Lissabons virvlande gränder med dess genuina atmosfär och folkliv är en fascinerande upplevelse.

Under en inspirerande weekend kommer vi bland annat besöka de vindlande gränderna i den gamla stadsdelen Alfama, möta de öppna människorna, ta dig upp och ner för de branta backarna och se spårvagnarna som klättrar uppåt i 45 graders vinkel. Vi kommer att fotografera, njuta och fascineras av den ständigt närvarande gatukonsten och uppleva restauranger som ligger mitt i de branta trapporna med en hänförande utsikt över staden. Lissabon blir aldrig tråkigt och motiven är oändliga. För varje nytt gathörn du passerar händer något nytt. Här lever alla olika karaktärer med människor sida vid sida. Resan leds av den kände street-fotografen Mats Alfredsson som pratar sig varm om känslan att promenera och fotografera i denna mångfacetterade stad. Mats kommer att guida dig till sina favoritplatser samtidigt som han utvecklar dig som street-fotograf.

RESANS HÖJDPUNKTER:

 • Gamla stadsdelen Alfarma med sina virvlande, labyrintliknande gränder.
 • LX Factory med sin inspirerande industriella miljö.
 • Branta trappor och gränder med spännande graffiti.
 • Historisk arkitektur med byggnader klädda i portugisiskt kakel.
 • Vackra och hänförande utsikter.
 • De branta backarna och stadens kända spårvagnar.
 • Internationella trender inom street-fotografering.
 • Medverkan av Mats Alfredsson under hela resan.
 • Föreläsning om street-fotografering.
 • Bildredigering och utvärdering av dina egna bilder.

Start2.jpg

LISSABON

Portugals huvudstad Lissabon ligger vackert belägen där floden Tejos mynnar ut i Atlanten. Staden är kompakt och enkel att utforska på egen hand, till fots, eller med spårvagn. Den centrala delen av Lissabon består av ungefär en halv miljon invånare, vilket gör den till en gemytlig upplevelse. Lissabon är fortfarande en av Europas billigaste huvudstäder att äta ute i och specialiteter som serveras är fisk och skaldjur. Allt är lått åtkomligt och miljöerna växlar ständigt, från trånga gränder till utsökta utsiktsplatser. Spårvagnar utgör ett exotiskt inslag över hela staden och de tar dig upp och ner för de branta backarna. Stadens olika stadsdelar bjuder på sin speciella karaktär:

BAIRRO ALTO: Bairro Alto ligger på en av de högre stadsdelarna väster om det centrala torget Praca do Rossio. Här finns massor av restauranger och ett virvlande nattliv. Här finns även flera utsiktsplatser med storslagen utsikt över staden.

ALFAMA: Den gamla stadsdelen där du lätt fördriver en hel dag i den trånga gränden. Vacker, genuin och vänlig. Vart du än går möter du små hål i väggen med restauranger och barer. Går du vilse gör det inget, det är bara att ta sikte mot havet, nerför backarna så är du rätt igen.

BAIXA: Här hittar du shoppingstråk, men också en del turistfällor i form av restauranger. Den stora gatan Rua Augusta leder ner till triumfbågen och det imponerande torget Praça do Comércio.

CHIADO: I Chiado finns den mest intressanta shoppingen. Den gamla järnhissen Santa Justa förbinder den lägre belägna stadsdelen Chiado med den högre belägna Bairro Alto. I Chiado finns också en hel del bra restauranger.

program 1.jpg

PROGRAM  21-24 APRIL 2022

Transport till Lissabon sker på egen hand. Då många föredrar att boka transporten själva har vi valt att inte inkludera denna i priset. Önskar du hjälp med flygbokningen hjälper vi naturligtvis gärna till.

DAG 1 (21/4) ANKOMST TILL LISSABON
Samling runt 13.00 på vårt hotell i centrala Lissabon. Här möts du av Mats Alfredsson och en resevärd från Zoom Fotoresor. Vi inleder vår vistelse med en gemensam lunch på en närbelägen restaurang. I samband med måltiden kommer Mats att berätta mer om de kommande dagarna samt ge en del inledande tips och råd om vad du bör tänka på under resans första fotosession. Under eftermiddagen fotograferar vi omkring det centrala torget Praca do Rossio och i de branta trapporna upp mot Chiado. Här har vi även tillfälle att bekanta oss med de fascinerande spårvagnarna som klättrar upp för backarna i 45% graders vinkel. Åter på hotellet blir det en stund på egen hand innan det är dags för gemensam välkomstmiddag på en trevlig restaurang i centrala Lissabon. Efter middagen blir det tillfälle att fotografera Barrio Altos uteliv och bohemiska atmosfär. (L, M)

DAG 2 (22/4) GATUFOTO I LISSABON
Vi inleder dagen på hotellet med att prata igenom gårdagens upplevelser, arbeta med efterbearbetning och Mats visar hur vi får ut det mesta från vårt redigeringsprogram. Därefter promenerar vi till den gamla stadsdelen Alfama. En otroligt charmig del av Lissabon, som med sina virvlande labyrintliknande gränder är som gjorda för att gå vilse i. Men framförallt är den här delen av Lissabon perfekt för gatufotografering tack vare dess spännande miljöer och intressanta människoliv. Längst upp på toppen av Alfama reser sig slottet Castelo de Sao Jorge i all sin stolthet. Runt omkring finns en mängd fascinerande utsiktsplatser med vyer över den myllrande staden. Stadsdelen myllrar av små barer, caféer och restauranger. Trots att den är en favorit för turister har den kvar sin genuina charm. Här lever människorna, barnen leker på gatorna och tvätten hänger mellan husen. Lunch på egen hand. Lördagens program kommer att avslutas med att Mats delar ut en fotouppgift för kvällen som ska redovisas söndag morgon. Middag på egen hand. (F)

program 2.jpg

DAG 3 (23/4) GATUFOTO I LISSABON
Vi inleder morgonen med redovisning av gårdagens uppgifter. Därefter går vi ner mot det stora torget Praca do Comercio, som ligger precis vid vattnet och med utsikt över Ponte de 25 Abril, ”25 april bron”, som är en mindre kopia av Golden Gate. Därifrån tar vi buss eller spårvagn till LX Factory, ett före detta industriområde direkt under bron. Här finns konstnärer, start-up företag, gallerier och massor av coola restauranger, barer, butiker och caféer. Väggarna är täckta av konst, graffiti och streetart-målningar. Här försvinner timmarna fort och när det är tid för lunch intas den på egen hand. Efter en dag fylld med fotografering och lunch på egenhand avslutar vi med en gemensam middag på en av de mysiga restaurangerna i området innan vi tar oss tillbaka in mot de centrala delarna. (F, M)

DAG 4 (24/4) GATUFOTO FÖLJT AV HEMRESA
Efter en tidig frukost blir det några timmars fri fotografering, tillsammans eller i grupp. De som vill följer med upp i de branta backarna i stadsdelen precis norr om Praca do Rossio. Efter den gemensamma lunchen får vi möjlighet att prata om allt vi upplevt de senaste dagarna och avsluta med bildredigering. Härefter är det dags för Mats att utse ”Resans bild” som går vidare till finalen i Zooms tävling ”Årets Bild”. Transport till flygplatsen och flyg vidare hem på egen hand. (F, L)

pris1.jpg

FOTOGRAF 

Resans leds av Sveriges främsta street fotograf Mats Alfredsson. Läs mer om Mats här. 

BOENDE 

https://www.hotel-mundial.pt****

PRIS 

Pris per person: SEK 15.950:-

Priset inkluderar:

 • Boende i del i dubbelrum på presenterat hotell.
 • Måltider enligt program (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag).
 • Street-fotografering enligt dagsprogram.
 • Lokala transporter i samband med fotograferingen.
 • Medverkan av Mats Alfredsson under hela resan.
 • Diverse föredrag och workshops av Mats Alfredsson.
 • En värd från Zoom Fotoresor som medverkar under hela resan.
 • Hotell- och andra lokala skatter.
 • Färdhandlingar och reseinformation innan resan.

Priset inkluderar ej:

 • Flyg till Lissabon.
 • Enkelrumstillägg: SEK 3.900:-
 • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck.
 • Avbeställningsskydd/reseförsäkring. För mer information om detta se under rubriken "Reseinformation".

TRANSPORT

Transport till Lissabon sker på egen hand. Du bör inte ankomma Lissabon senare än kl. 11.30 på torsdagen och inte boka flyg hem tidigare än kl.16.00 på söndagen.

Om du/ni önskar hjälp med bokning av flyg bistår vi mer än gärna med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 470 466 40 eller meddela detta när du gör bokningen.

FAKTA

Målgrupp: Fotografer som är intresserade av att utveckla sina kunskaper i street-fotografering.

Min/max antal: 8/14.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se under rubriken "Reseinformation".

Kalkylkurs: Euro 10,30

UTRUSTNING

 • Din kamera.
 • Normalzoomar, eller fast optik, från 16-35 mm och upp till 200 mm.
 • Extrabatterier då det kan vara dåligt med laddningsmöjligheter.
 • Batteriladdare.
 • Minneskort efter behov.
 • En fotoväska som klarar kamerautrustningen.
 • En laptop med någon av programvarorna Photoshop CS eller Lightroom.

BOKNING - STREETS OF LISBON

Du bokar resan genom att fylla i nedan formulär. Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.