Skärmavbild 2022-07-26 kl. 11.36.18.pngLAND: Sverige   FOTO: Makro/natur  LÄNGD: 3 dagar   DATUM: 5-7/5 2023

Följ med naturfotografen Mikael Gustafsson till Sveriges grodparadis och några av hans favoritplatser för grodfotografering och få chansen till fantastiska närbilder på bland annat lövgrodor.

Skåne är Sveriges grodparadis. Här hittar man 12 av Sveriges 13 arter av grodor och samtliga tre ödlearter. I det böljande och varierande landskapet döljer sig många unika grodarter bland annat lövgroda, en trädklättrande grön groda med sugkoppar på fötterna, klockgroda, en vacker orangeblå groda som låter som en kyrkklocka och sandödla som på våren är vackert smaragdgrön och älskar sol. Under Mikaels sakkunniga ledning får du stifta bekantskap med dessa arter och många fler. Mikael jobbar förutom som fotograf och fotolärare även som grodinventerare åt länsstyrelsen i Skåne och Blekinge. Han känner därför till de perfekta platserna för grodfotografering hjälper dig med tips om hur du lyckas med dina bilder. Under helgen besöker vi bl.a. Österlens torrängar och det pastorala landskapet kring Fyledalen. Du får möjlighet till att fotografera groddjur både i dagsljus och i mörker med lampa/blixt.

KURSENS HÖJDPUNKTER:

 • Möjlighet att fotografera lövgroda, klockgroda, ätlig groda, strandpadda, sandödla mm.
 • Fotografering i en av de vackraste delarna av Skåne.
 • Vackra miljöer där grodparadisen ligger dolda mellan kullarna.
 • Dag- och nattfotografering med olika utrustning.
 • Medverkan av naturfotografen Mikael Gustafsson.
 • Mikael har dagsaktuell kunskap om de bästa fotoplatserna.
 • Föredrag, bildredigering och fotohjälp av Mikael Gustafsson.

Unknown-17.jpeg

 

PLATSER VI BESÖKER

SANDIGA ÖSTERLEN
I området kring Stenshuvuds nationalpark och Haväng så hittar man en mycket varierad natur med många olika arter. Miljöerna är så vitt skilda som sandstäpp och hällkar. Här hittar man bland annat lövgroda, långbensgroda, grönfläckig padda, strandpadda, sandödla och hasselsnok. Man har dessutom möjlighet att se sommargylling, hasselmus, bokskogslöpare, fältpiplärka och många arter orkidéer som trivs i den kalkrika marken.

PASTORALA FYLEDALEN
I området kring Fyledalen ligger flera naturreservat som inrymmer vackert böljande betesmarker och många vattendrag. I dessa hittar man bl.a. lövgroda och klockgroda. Dessutom hittar man här en hel del orkidéer. I närheten finns även sandigare miljöer med lökgroda och strandpadda. I dessa vatten finns det också gott om salamandrar.

VÅRSKIR BOKSKOG
Även om det finns mycket bokskog på Österlen så är det ändå en speciell känsla att besöka detta område i närheten av Torups slott. Här träffar man på den ätliga grodan i de små vattendragen ute i bokskogen. Det finns även gott om fladdermöss i området bl.a. den sällsynta trollfladdermusen.

Unknown-28.jpeg

PROGRAM 5-7 MAJ 2023

DAG 1, (5/5) – VÄLKOMMEN TILL SKÅNE
Vi samlas på eftermiddagen Löderups Strandbad vackert beläget direkt vid havet i Löderup, vilket kommer att bli vår bas under helgen. Här möts du av Mikael Gustafsson. Efte inchecking i stora moderna lägenheter kommer Mikael att ge en del fototips och vad du ska tänka på under kvällens fotografering. Middag serveras på anläggningen varefter vi under ledning av Mikael beger oss för att plåta grodor med hjälp av blixt/lampor. När solen sakta sänker sig över Österlen hör man en kör av lövgärrodor. Nu gäller det att hitta de små grodorna i mörkret och få till bra bilder. (M)

Unknown-43.jpeg

DAG 2, (6/5) – HELDAG MED FOTOGRAFERING
Efter att vi ätit frukost spenderar vi förmiddagen med att fotografera sandödla på Österlen. Det är även goda chanser att fotografera långbensgrodor. Vi kommer också att fotografera de ätliga grodorna i Vårskir bokskogen. Lunchen, vilken betalas direkt på plats äter vi på någon lokal restaurang längs vägen innan vi under eftermiddagen fotograferar lövgrodor i dagsljus. Efter middag när det skymmer så fortsätter vi med mer grodfotografering. (F, M)

DAG 3, (7/5) – FOTOGRAFERING & BILDBEHANDLING
Efter frukost ägnar vi förmiddagen åt bildbearbetning och genomgång av helgens bilder. Efter lunch kommer vi tillsammans att gå igenom bilder och Mikael kommer att kommentera bilderna och ge bildkritik. Eftermiddagen avslutas med att Mikael utser workshopens bästa bild som automatiskt går vidare i tävlingen ”Årets Bild 2023”. (F, L)

Unknown-53.jpeg

FOTOGRAF 

Kursen leds av naturfotografen Mikael Gustafsson. Läs mer om Mikael här 

BOENDE 

LÖDERUPS STRANDBAD***+

PRIS & FAKTA 

Pris per person: SEK 6 695:-

Priset inkluderar:

 • Tre dagars workshop i grodfoto.
 • Boende i dubbelrum i lägenheter med två separata sovrum.
 • Måltider enligt program (F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Fotografering enligt program.
 • Medverkan av Mikael Gustafsson/N.
 • Föredrag och bildredigering med Mikael Gustafsson/N
 • Medverkan av en resevärd från Zoom Fotoresor.
 • Praktisk reseinformation innan workshopen.
 • Moms och hotellskatt.

Priset inkluderar ej:

 • Enkelrumstillägg. SEK 1 500:-
 • Transport till Löderup.
 • Lunch, lördag.
 • Kostnader av personlig karaktär som måltidsdryck etc.
 • För mer information, se vår webb under ”Övrigt”.

TRANSPORT

Transport till Löderup på egen hand. Om du vill ankomma redan dagen innan hjälper vi gärna till med att boka hotellrum.

Du bör inte ankomma senare än 16.00 den 5/5 och inte boka hemresa tidigare än 15.00 den 7/5. Transport på plats mellan de olika fotoplatserna sker med egen bil eller via samåkning.

FAKTA

Målgrupp: Naturfotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i fotografering.

Min/max antal: 8/15.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under Övrigt.

KAMERAUTRUSTNING

Din kamera.

Objektiv från normal till medellångt tele.

Makroobjektiv, alternativt försättslinser eller mellanringar till normalt objektiv.

Ett trebensstativ (vid stacking i fält).

En laptop med Photoshop eller Lightroom.

Pannlampa/ficklampa samt gärna blixt eller LED-ringblixt.

Batterier, batteriladdare samt extra minneskort.

BOKNING - GRODOR & ÖDLOR

Du bokar resan/kursen genom att fylla i nedan formulär. Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

 När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.