Skärmavbild 2022-08-03 kl. 14.47.48.pngLAND: Tanzania  FOTO: Wildlife  RESLÄNGD: 8 dagar  DATUM: 12-19/2 2023  ANTAL DELTAGARE: 8-12

Upplev den stora migrationen i Serengeti National Park med miljontals gnuer och zebror som i februari föder sina kalvar hela tiden övervakade av lejon, leoparder och geparder som söker lätta skrovmål. Detta är en måste fotoresa för wíldlife fotografer.

Följ med på en helt ny resa till en av världens mest omtalade nationalparker, Serengeti National Park i migrationsperioden. Få ställen på jorden erbjuder ett så storslaget djurliv som Serengeti och speciellt inte under den stora migrationsperioden i februari  Under ledning av den kände bevarandefotografen samt Canon- och Manfrotto ambassadören Tom Svensson kommer du att få fotografera allt från stora mängder av zebror och gnuer till de stora kattdjuren och elefanter, vildhundar, giraffer och många andra av Afrikas vilda djur.

Vi spendera bland annat några dagar området vid Lake Ndutu som genom åren lockat både fotografer och filmare med sina svepande savanner och öppna landskap. Här kan vi köra offroad vilket ger oss möjlighet att komma motiven nära och förhoppningsvis fotografera områdets rika djurliv med bland annat lejon, leoparder, geparder och elefanter. I mogrationsperiod då över en miljon gnuer och hundratusentals zebror samlas för att föda sina kalvar. Varje dygn beräknas det födas ca 8 000 gnuer i Ndutu. Detta gör att det drar till sig mycket lejon, leoparder och andra rovdjur som är på jakt efter lätta byten vilket i sin tur medför spektakulära fotomöjligheter.

Resans höjdpunkter:

 • Serengetis rika djurliv.
 • Ndutu, en favorit bland filmare och fotografer.
 • Vi besöker Ndutu i period då gnuerna föder sina kalvar.
 • Närmare två miljoner gnuer och upp emot 800 000 zebror i Ndutu.
 • Lejon, leoparder, elefanter och giraffer.
 • Goda möjlighet att fotografera de stora kattdjuren.
 • Möjlighet till offroad körning i Ndutu vilket gör att vi komma nära motiven.
 • Medverkan av Tom Svensson under resan.
 • Bildredigering och bildkritik med Tom Svensson

_THS4651.jpg

DESTINATIONER 

SERENGETI NATIONALPARK
Serengeti Nationalpark är av världens mest omtalade vildmarksområden och med en storlek på över 1,5 miljoner hektar utgör det Tanzanias största nationalpark. Ekosystemet i Serengeti är ett av de äldsta i världen och området har genom åren lockat till sig allt från författare som Ernst Hemingway till kända forskare och filmare. Få ställen på jorden erbjuder ett så storslaget djurliv som Serengeti och höjdpunkten är den årliga djurmigrationen då flera miljoner djur rör sig på jakt efter nya betesmarker. Men det är mer än bara de stora mängder gnuer och zebror som lockar på Serengetis vidsträckta savann. Här rör sig förutom de stora kattdjuren också elefanter, giraffer, vildhundar och många andra djur.

NTDUDU
Beläget mellan de två välkända områdena Ngorongoro och Serengeti National Park benämns Ndutu ibland som Tanzanias gömda safari pärla. De öppna slätterna i området och kring Lake Ndutu är hem åt inte mindre än sex olika kattdjur och här finns både lejon, leopard, gepard afrikansk vildkatt, Cacakal och Serval. Man kan säga att Ndutu är ändstationen på den stora migrationen, världens största djurvandring. Under perioden januari-mars samlas närmare två miljoner gnuer och hundratusentals zebror i området och i februari kalvar närmare 8000 gnuer per dag.

_THS5086-Redigera.jpg

12-19 FEBERUARI 2023

Vi rekommenderar att du ankommer till Harare under fredagen och övernattar på hotell till lördagen. Härigenom undviker du eventuella flygförseningar vilka kan medföra att du missar vidare flyg till Mana Pools. Önskar du så hjälper vi naturligtvis gärna till med att både flyg- och hotell bokningar.

DAG 1, (12/2) – ANKOMST TILL NDUTU & KVÄLLSSAFARI
Vi träffas på morgonen Kilimanjaros internationella flygplats vid foten av Afrikas högsta berg Kilimanjaro. Här möts du av Tom Svensson och en värd från Zoom Fotoresor. Från flygplatsen kör vi mot Lake Ndutu som kommer vara vår bas för de kommande dagarna. Vid ankomst till vår lodge, Ndutu Heritage Migration Camp, serveras det lunch innan vi fyllda med förväntan ger oss ut på resans försa safari i området kring Lake Ndutu. Här möts du av svepande savanner och änder av djur som vi tillsammans med Tom och våra kunniga guider utforskar i jakt på fotomöjligheter i det mjuka kvällsljuset. Tillbaka på lodgen äter vi en gemensam välkomstmiddag innan vi går och lägger oss omgivna av alla ljud från den afrikanska vildmarken. (L, M)

DAG 2-3, (13-14/2) – SAFARI I OMRÅDET KRING LAKE NDUTU
Under två dagar utforskar vi området kring Lake Ndutu som är en del av Ngorongoro Conservation Area och sträcker sig mot de södra delarna av Serengeti Nationalpark. Man kan säga att Ndutu är ändstationen för den stora migrationen. Du kommer att kunna fotografera ett omfattande och fascinerande djurliv som genom åren lockat till sig både filmare och författare som Jane Godall vilka på nära håll velat skildra livet på den afrikanska savannen. Eftersom vi är på plats under migrationsperioden kommer du att mötas av hundratusentals gnuer, zebror och thomsongaseller på nära håll och ha möjlighet att fotografera när de stora kattdjuren stryker omkring för ett enkelt skrovmål bland de nyfödda kalvarna. Utöver lejon, leopard och gepard finns här även elefant, giraff, buffel och många andra djur. Under våra safaris finns Tom hela tiden till hands för att på bästa sätt utveckla dina fotokunskaper och på lodgen kommer vi att arbeta med allt från bildredigering till bildkomposition och utvärdera varandras bilder, allt för att göra dig till en bättre fotograf. (F, L, M)

_THS5865-Redigera.jpg

_THS5881.jpg

DAG 4, (15/2) – MOT SERENGETI 
Efter ett sista safaripass serveras frukost varefter vi checkar ut och fortsätter mot vårt nästa mål på resan, Tanzanias största nationalpark och en av värdens mest kända nationalparker, Serengeti National Park. De vidsträckta savannerna lockar varje år till sig naturfotografer som på nära håll vill uppleva Afrikas storslagna djurliv och med sina över 1,5 miljoner hektar vildmark gör Serengeti ingen besviken. Parken bjuder på häpnadsväckande djurliv och under migrationsperioden rör sig över miljontals gnuer över de vidsträckta slätterna. Framme vid vår lyxiga tältlodge, Kirimu Camp, gör vi under eftermiddagen vår första safari i detta vildmarksparadis som sedan 1981 finns med på UNESCO:s världsarvlista. I det mjuka kvällsljuset rör vi oss bland en rik biologisk mångfald som förutom lejon, noshörningar, elefanter och vildhundar också är hem åt över 500 fågelarter varav flera bara finns i Tanzania. Tillbaka med fyllda minneskort så äter vi en middag på lodgen och går igenom dagens bildskörd. (F, L, M)

_THS4738.jpg

DAG 5-7, (16-18/2) – SAFARI I SERENGETI NATIONALPARK
Under dessa dagar kommer vi att utforska ett av världens äldsta ekosystem, det mäktiga Serengeti National Park. Vi lämnar vår tältlodge tidig morgon och när solen sakta går upp på den vidsträckta savannen får du möjlighet att fotografera det djurliv med stora mängder zebror, gnuer och gaseller som gjort området så omtalat. Med lite tur kan vi under morgontimmarna få se när något av områdets kattdjur jagar i den svala morgonluften. Tillbaka på lodgen för lunch varefter vi arbetar en del med bildbearbetning där Tom kommer att visa hur du får ut det mesta av dina bilder i vid efterbearbetningen. På eftermiddagen är det dags för dagens andra safari och precis som under tidigare safaris kommer Tom att rotera mellan jeeparna. Passa därför på att ta hjälp av Tom med inställningarna på din kamera eller tips på hur du bästa sätt utnyttjar ljuset när solen sakta sänker sig över savannen. Resans sista kväll kommer Tom att utse ”Resans bild” som automatiskt går vidare till finalen i tävlingen ”Årets bild  2023” och är med och tävlar om fina priser. (F,L,M)

DAG 8 (19/2) – HEMRESA 
Efter resans sista safari checkar vi ut för vår resa mot Kilimanjaro Airport och vidare transport mot Sverige på egen hand under kvällen. (F, L)

_THS5262.jpg

FOTOGRAF

Resan leds av Tom Svensson som är en av Sveriges främsta bevarande fotografer. För mer information om Tom läs här.

BOENDE 

NDUTU HERITAGE MIGRATION CAMP***

KIRIMU CAMP***

PRIS & FAKTA 

Pris per person: 44 950:-:-

Priset inkluderar:

 • Transfer enligt program
 • Inkvartering i del i dubbelrum på presenterat boende.
 • Måltider enligt program (anges med F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Safaris  enligt program.
 • National Park Conservation Fee.
 • Medverkan av Tom Svensson under hela resan.
 • Workshops av Tom Svensson under resan.
 • Medverkan av lokala rangers i samband med alla safaris.
 • Medverkan av en värd från Zoom Fotoresor.
 • Diverse bevarandeaktiviteter och föredrag under resan.
 • Hotell- och andra lokala skatter och avgifter.
 • Färdhandlingar och praktiskt reseinformation.
 • Flyg- hotell och andra lokala skatter.

Priset inkluderar ej:

 • Enkelrumstillägg  4 900:-
 • Flyg från Sverige till Tanzania.
 • Visum till Tanzania
 • Alla kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • Dricks till rangers. Ca 10 dollar / dag.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. För information se under ”Övrigt” på vår webb.

 

FLYG

Du bör inte ankomma senare än kl. 05.00 den 12/2 och inte boka hemresa tidigare än kl. 19.00 den 18/2.

Med tanke på den långa flygresan och att det kan bli flygförseningar rekommenderar vi att du ankommer kvällen innan och bor över på flygplatshotellet för att vara pigg och kry inför det väntande äventyret.

Om du/ni önskar bokning av internationellt flyg hjälper vi gärna till med detta. Kontakta oss på telefon +46-470-466 40 eller via mail info@zoomfotoresor.se

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i djur- och naturfotografering.

Min/max antal: 8/12.

Utrustning: Systemkamera med allt från korta zoomar exempelvis 24-27 till teleobjektiv helst upp till 500 mm. Enbensstativ är en fördel och om möjligt dator med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under ”Övrigt”.

Valutakurs: USD 10,20 (per den 26/7 2022)

BOKNING - AFRIKAS BARNKAMMARE 

Du bokar resan genom att fylla i nedan formulär. Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

 När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.