Skärmavbild 2021-05-07 kl. 15.14.05.png

LAND: USA  FOTO: Wildlife/Landskap  LÄNGD: 8 dagar  DATUM: 24/9-1/10 2022  DELTAGARE: 8-14

OBS! FÅTAL PLATSER KVAR PÅ DENNA RESA!

Yellowstone är en naturfotografs dröm med grizzlybjörn, mäktiga wapitihjortar, majestätiska älgar och mängder av bisonoxar ofta på mycket nära håll.

Vi stannar till vid vägkanten, något rör sig bland träden i sluttningen nedanför. Tysta lämnar vi bilen med kamerorna beredda. Bara några meter från oss korsar en grizzlybjörn vägen och klättrar över vägräcket. Den rör sig bort mot floden som slingrar sig genom det vilda landskapet. Vi följer björnen i sökaren för att inte tappa bort den. Plötsligt vänder den sig mot oss och ställer sig på bakbenen. Kamerorna smattrar och vi får ett fototillfälle vi aldrig kommer att glömma. På få ställen i världen är djurlivet så lättillgängligt och naturen så vild som i Yellowstone. Fotomöjligheterna radar upp sig hela tiden, också när man minst anar det.

Hösten 2021 har du möjlighet att följa med naturfotografen Roger Brendhagen när vi återvänder till Yellowstone och Grand Teton National Park. Under en vecka utforskar vi en fascinerande vildmark där djurlivet är ständigt närvarande och vi får möjlighet att i ett härligt höstlandskap plåta allt från bisonoxar och wapitihjortar till gaffelantiloper, älgar, och grizzlybjörnar. Har vi dessutom riktig tur, även vargar.

RESANS HÖJDPUNKTER:

 • Yellowstones magnifika landskap i höstfärger.
 • Grand Teton med sina 20-plustaggare till älgar.
 • Hayden Valley med sitt rika djurliv.
 • Lamar Valley – Amerikas Serengeti.
 • Bisonoxar, grizzlybjörnar och vargar.
 • Gejsrar och heta källor.
 • Det spektakulära Mammoth Hot Springs.
 • Old Faithful, världsberömd gejser med magnifika utbrott.
 • Fotografera mustanger, vildhästar, på prärien.
 • Workshops och föredrag av Roger Brendhagen under resan.

02102017-D-300_201-1.jpg

DESTINATION 

YELLOWSTONE
Yellowstone sträcker sig över delstaterna Wyoming, Idaho och Montana och är USA:s största och äldsta nationalpark. Den grundades år 1872 och är idag världsberömd för sin unika natur med många olika sorters landskap och ekosystem – ett naturligt äventyrsland fullt av berg, dånande vattenfall och vulkaniska fenomen. En av de största attraktionerna är det rika djurlivet med både svartbjörn och grizzlybjörn. I Lamar Valley finns goda möjligheter att se varg. På andra håll i parken kan man stöta på olika hjortar och september är brunsttid för wapitihjortarna vilket gör dem mycket aktiva. Andra djur som kan ses i parken är gaffelantilop och stora hjordar med bisonoxar.

GRAND TETON
Grand Teton Nationalpark i delstaten Wyoming är uppkallad efter den mer än 4 000 meter höga bergskedjan Grand Teton och gränsar till Yellowstone. Parken bjuder på fantastiska vyer över bergsmassivet Teton och den stora sjön Jackson Lake. Det är dock djurlivet som är den stora attraktionen. Parken är speciellt känd för sina stora wapitihjortar, inte sällan tjugotaggare, samt svartbjörnar och bisonoxar. 

03102017-D-400_249.jpg

PROGRAM 24 OKTOBER -1 OKTOBER, 2022

DAG 1 (24/9) – VÄLKOMMEN TILL JACKSON, WYOMING
Under dagen kommer vi till Jackson och det finns, beroende på ankomsttid, möjlighet att utforska denna gemytliga stad på egen hand. Under eftermiddagen möts vi av Roger Brendhagen och en värd från Zoom Fotoresor. Vårt spännande fotoäventyr tar sin början! Under kvällen beger vi oss till den mysiga restaurangen Gun Barrel där vi i en westernmiljö äter välkomstmiddag och pratar om vår kommande resa i Yellowstones och Grand Tetons vildmark. (M)

DAG 2 (25/9) – GRAND TETON NATIONAL PARK
Resans första dag lämnar vi vårt hotell innan soluppgång och vi kör ut i Tetons mäktiga landskap. Känslan är lika storslagen som rofylld när vi sakta ser solen gå upp och färga bergens toppar rödrosa. Under morgonen får vi förhoppningsvis vår första möjlighet att fotografera djuret som näst intill blivit synonymt med Grand Teton och Yellowstone – bison. Från att i stort sett ha blivit utrotade under 1800-talet har idag antalet bisonoxar återhämtat sig och man ser dem ofta i stora hjordar på nära håll. På de öppna vidderna vid Elk Ranch Flats rör de sig fritt framför de höstfärgade träden och med bergen i bakgrunden. Med lite tur ger detta fina fotomöjligheter.

Efter vårt första möte med det vilda Grand Teton återvänder vi till Jackson för brunch. Medan vi väntar på det sena eftermiddagsljuset, och tiden då djuren är som mest aktiva, går vi igenom morgonens bildskörd. Roger kommer också att hålla ett teoripass om vad vi ska tänka på när vi fotograferar djur och natur. Fyllda med inspiration lämnar vi under eftermiddagen Jackson och beger oss till det djurrika området kring Wilson Road. Området är känt för att vara rikt på björnar och när solen sakta går ner bakom de omgivande bergen håller vi utkik efter grizzlybjörnar. Tillbaka i Jackson finns möjlighet att utforska staden. Lunch på egen hand. Middag serveras på Dornan´s Restaurant. (F, M)

P1030166.jpg

DAG 3 (26/9) – GRAND TETON & YELLOWSTONE
I gryningen, innan solen når över bergstoppana, checkar vi ut och beger oss åter ut i parken för att under morgontimmarna plåta områdets djurliv. Liksom kvällen innan är chanserna stora att få se områdets björnar och vi håller ständigt utkik både från våra fordon och till fots. Förutom björn är området rikt på stora älgar som vi med lite tur har möjlighet att fotografera. Under resan kommer vi även att plåta allt från det vackra landskapet till hjordar av bisonoxar. På väg mot resans nästa mål, Pahaska Tepee, passerar vi branta bergspass och ringlande floder samtidigt som vi håller utkik efter djur som många gånger rör sig bara några meter från vägen. Under eftermiddagen kommer vi fram till Yellowstones västra entré och når Pahaska Tepee, känd som Buffalo Bills jaktstuga. Här kommer vi att spendera natten. Efter incheckning gör vi en vandring i området och får höra mer om den fascinerande historien kring Buffalo Bill. Middagen äter vi på restaurangen. (F, L, M)

DAG 4 (27/9) – JACKSON TILL CODY
Morgonen spenderar vi i bildsköna Shoshone Valley som fått sitt namn efter en indianstam. Efter att ha fotograferat vackra landskap och områdets djurliv återvänder vi för frukost innan vi fortsätter resan. Vägen vi färdas på kantas av skyltar med varning för björn och vi kör sakta för att kunna spana efter djur som rör sig i det hänförande landskapet. Lunchen äts ute i naturen innan vi under dagen anländer till den klassiska västernstaden Cody, grundad av Buffalo Bill. Vi checkar in på Best Western Sunset Inn i centrala Cody. Eftermiddagens aktivitet är en riktig höjdpunkt då vi ger oss ut i den karga prärien kring Cody för att fotografera ”Wild Mustangs”. Att uppleva dessa förvildade hästar i sin naturliga miljö på nära håll är en spännande upplevelse och ett perfekt fototillfälle. Innan middagen på klassiska Buffalo Bill Restaurant finns det möjlighet att utforska denna historiska stad på egen hand. (F, L, M)

DAG 5 (28/9) – LAMAR VALLEY
Efter en god natts sömn lämnar vi Cody för att bege oss mot det som av många kallas ”Amerikas Serengeti” – Lamar Valley. Inne i området befinner vi oss mitt i ett öppet höstlandskap med ett fascinerande djurliv. I ett av Yellowstones mest djurrika områden kan både björn, prärievarg och bisonoxar dyka upp bara några meter ifrån oss. På eftermiddagen kommer vi även att besöka Mammoth Hot Springs. I detta vulkaniska område känns det som vi befinner oss på en annan planet. De rykande källorna ligger i platåer uppefter sluttningarna och ingen formation är den andra lik. Här sätts fantasin och fotokreativiteten på prov. Övernattning i den lilla västernstaden Gardiner på Absaroka Lodge i två nätter. Middag på lokal restaurang i Gardiner. (F, L, M)

01102017-D-200_31.jpg

DAG 6 (29/9) – YELLOWSTONE – LAMAR VALLEY, GRAND CANYON
Under tidig morgon medan det ännu är mörkt återvänder vi till Lamar Valley för att vara på plats i ett av Yellowstones mest vargrika områden när solen går upp och färgar omgivningen i ett gyllene ljus. Vi fortsätter härefter över det björnrika Raven Pass mot Grand Canyon, en 23 km långa och djup ravin. Grand Canyon med sina branta och spektakulära omgivningar är en av de vackraste platserna i hela Yellowstone. Vi spenderar resans sjätte dag med att fotografera bland alla vattenfall som finns i området. När vi fyllt våra minneskort tar vi en picnic lunch vid den vackra Yellowstone River innan det är dags att besöka ett av områdets ”wildlife hotspots”, Hayden Valley. På den numera uttorkade flodbädden, som en gång var en del av Yellowstone Lake, rör sig bisonoxar i mängder och wapitihjortar. Andra djur som finns här är prärievarg, grizzlybjörn, varg och kanske trumpetarsvan. Middag på egen hand. (F, L)

DAG 7 (3O/9) – YELLOWSTONE – OLD FAITHFUL
De vulkaniska aktiviteterna i Yellowstone gör sig ständigt påminda genom varma källor, bubblande lerpölar och het ånga som stiger från marken. När vi under dagen fotograferar bland fumaroler och varma källor är det bara fantasin som sätter gränser för kreativa bildkompositioner. En av de mest besökta platserna är gejsern ”Old Faithful”. Denna gejser har regelbundet, med en till två timmars mellanrum, ett par minuter långa utbrott. På denna korta stund sprutar tusentals liter kokande vatten fyrtio meter upp i luften. En fantastisk upplevelse!  När solen börjar gå ner över landskapet passerar vi längs Madison River, känt för sitt rika djurliv. Denna kväll övernattar vi i West Yellowstone på Brandin Iron Inn. På kvällen äter vi en gemensam avslutningsmiddag och Roger kommer att utse resans bild vilken går vidare till finalen i ”Årets bild”. (F, L, M)

DAG 8 (1/10) – RESAN AVSLUTAS
Efter en tidig frukost avreser vi mot Jackson och flygplatsen. Längs vägen gör vi självklart stopp om vi skulle upptäcka något intressant att fotografera. Vi kommer till Jackson runt lunchtid. Flyg till Sverige på egen hand. (F)

namnlöst-219.jpg

Foto: Roger Brendhagen 

FOTOGRAF 

Resan leds av Nikon ambassadören och naturfotografen Roger Brendhagen. Läs mer om Roger här. 

BOENDE 

Boende sker på nedan hotell eller likvärdiga.

PAHASKA TEPEE:  PAHASKA TEPEE RESORT***  

JACKSON – RANCH INN***

WEST YELLOWSTONE – BRANDIN IRON INN***  

GARDINER – ABSAROKA LODGE***  

CODY – BEST WESTERN SUNSET INN***  

PRIS 

Pris per person: SEK 32.980:-

Priset inkluderar:

 • Inkvartering enligt program i del i dubbelrum.
 • Måltider enligt program (anges med F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Busstransporter enligt program.
 • Inträden enligt program.
 • Inträden till nationalparkerna.
 • Medverkan av Roger Brendhagen under resan.
 • Workshop med Roger Brendhagen under resan.
 • Två lokala naturguider/chaufförer.
 • En resevärd från Zoom Fotoresor.
 • Hotell- och andra lokala skatter och avgifter.
 • Färdhandlingar och annan praktiskt reseinformation.

Priset inkluderar ej:

 • Enkelrumstillägg SEK 7.600:-
 • Flyg till Jackson, Wyoming.
 • Alla kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • Dricks till chaufför/guide, normalt 10 dollar/dag.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. För mer information om detta se under rubriken "Reseinformation".

FLYG

Flyg till Jackson i Wyoming t/r. Du bör inte ankomma senare än 18.00 den 24/9 och inte böka flyg hem tidigare än 14.00 den 1/10. 

 Om du ankommer redan dagen innan kan vi även hjälpa till med en hotellbokning i Jackson. Om du önskar hjälp med bokning av flyg till USA är u är välkommen att ringa oss på telefon +46 470 466 40 eller meddela detta när du gör bokningen. 

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av djur- och naturfotografering.

Min/max antal: 8/14

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se under rubriken "Reseinformation".

Valutakurs: USD 8,85 

UTRUSTNING

 • Din digitalkameraTeleobjektiv helst upp till 500 mm samt ett typ 70-200 mm och ett vidvinkel typ 24-70 mm.
 • Teleconverter.
 • En- eller trebensstativ.
 • Extrabatterier.
 • Batteriladdare till kameran och annan elektronisk utrustning.
 • Minneskort efter behov.
 • En fotoväska som klarar kamerautrustningen.
 • En dator med Photoshop eller Lightroom.

BOKNING - HÖST I YELLOWSTONE

Du bokar resan genom att fylla i nedan formulär. Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

 När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.