Skärmavbild 2022-07-02 kl. 15.48.07.png

LAND: Storbritannien  FOTO: Fågel  LÄNGD: 7 dagar  DATUM: 26/6 – 2/7, 2023  ANTAL: 8-12  

Följ med till fågelparadiset Shetlandsöarna och fotografera Lunnefåglar och ett stort antal andra sjöfåglar på mycket nära håll.

Shetlandsöarna erbjuder inte bara ett vackert och dramatiskt landskap, det är också ett paradis för fågelfotografen. Att med det dramatiska landskapet som bakgrund få fotografera allt från den ikoniska lunnefågeln till att rikta sitt objektiv mot de branta klipporna där tusentals sillgrisslor, tordmular, lunnefåglar, stormfåglar, storlabbar och havssulor häckar är en dröm för dig som gillar att fotografera fåglar. Nu har du möjlighet att följa med den kände naturfotografen Tom Dyring och den lokala fågelexperten och fågelfotografen Brydon Thomason på en fågelresa till Shetlandsöarna. En av resans höjdpunkt är de dagar vi spenderar i Hermaness naturreservat som är världsberömt för sina spektakulära kolonier av sulor. Som om detta inte vore nog kommer vi under resan även göra ett antal båtturer och på nära håll får prova på att fotografera när havssulor störtdyker ner i det kalla atlantvattnet på jakt efter fisk. Tom Dyring finns med under hela resan för att utveckla dig som fotograf genom inspirerande föredrag, personlig handledning ute i fält och konstruktiv bildkritik.

RESANS HÖJDPUNKTER

 • Shetlandsöarnas vackra och dramatiska landskap.
 • Fotografera lunnefåglar i spektakulär natur vid Sumburgh Head och på ön Noss.
 • Naturreservatet Hermaness världsberömda kolonier av sulor och spektakulära fågelklippor.
 • Båtturer med bland annat fotografering av störtdykande havssulor.
 • Tusentals häckande fåglar bland annat sillgrisslor, tordmular, lunnefåglar, stormfågel, tobisgrissla, storlabb och havssulor.
 • Medverkan av Tom Dyring och Brydon Thomason.
 • Föredrag och workshops av Tom Dyring.

Shetlansoarnas-faglar-1.jpg

SHETLANDSÖARNA

Shetlandsöarna är en skotsk ögrupp belägen på gränsen mellan Nordsjön och Atlanten nordost om Storbritannien mellan Orkneyöarna, Färöarna och Norge. Shetlandsöarna består av flera hundra öar, holmar och skär. Bara 16 av öarna är numera bebodda. Öarnas totala yta uppgår till 1 445 km2 och den sammanlagda kustlinjen är cirka femtio mil. Majoriteten av Shetlands befolkning bor på huvudön Mainland. På den östra sidan av ön ligger Lerwick, som redan 1700-talet var ögruppens huvudstad. Shetlandsöarnas befolkning uppgår till cirka 23 000 invånare. Av dessa bor ca 7 500 i huvudstaden Lerwick. Befolkningen kallar ofta sin ögrupp för “The Old Rock” – “Den gamla klippan”. En benämning som stämmer väl in på öarna eftersom deras urberg, liksom Grönlands, hör till världens äldsta och bildades för mer än 2 000 miljoner år sedan.

Naturen och djurlivet, inklusive shetlandsponnyerna, 300 000 får och över en miljon fåglar varav runt 300 000 lunnefåglar lockar många fotografer. Under häckningsperioden, april-augusti, sjuder havsklipporna och strandängarna av liv. För en fågelfotograf är detta ett eldorado som erbjuder magnifika upplevelser. På klipporna häckar tusentals sillgrisslor, tordmular, lunnefåglar, stormfåglar, och havssulor. På hedmarkerna ser man storlabb, fjällabb, storspov och småspov. På ängarna finns bland annat strandskator. I havet simmar ejder och i sjöarna olika andfåglar och smålom. Fåglar finns överallt, men några platser är bättre än andra, till exempel Hermaness på den nordligaste ön Unst och Sumburgh Head på södra spetsen av Mainland.

Fyr-Muckle-Flugga-2632.jpg

PROGRAM 26 JUNI – 2 JULI, 2023

OBS! Då vädret på Shetlandsöarna är mycket omväxlande och kan skifta från solsken till regn på bara några timmar kan programmet kastas om. Detta för att du ska få så bra fotomöjligheter som möjligt.

DAG 1, (26/6) – ANKOMST TILL SHETLANDSÖARNA
Samling på Sumburgh Airport på eftermiddagen där du möts du av Tom Dyring, Brydon Thomason och en representant från Zoom Fotoresor. Från flygplatsen beger vi oss till Sumburgh Hotel för incheckning. Våra dagar tillsammans inleds med ett föredrag från Tom som tar oss in i fågelfotografens värld och med bilder från några av de platser vi under resan kommer att besöka så visar han vad vi ska tänka på i vårt bildskapande för att utvecklas som fotografer. Efter avslutat föredrag serveras middag på hotellet innan vi beger oss till Sumburgh Head och dess dramatiska landskap för att fotografera lunnefåglar på nära håll. Dessa sitter ofta på en klippkant vilket ger våra bilder en fantastisk bakgrund av klippor och det mörkblå havet som sträcker sig mot horisonten. När solen börjar gå ner och vi har fått en försmak av de fotografiska möjligheter som väntar oss de kommande dagarna så återvänder vi till hotellet. (M)

DAG 2, (27/6) – FÅGELLIVET KRING SUMBURGH HEAD
Idag kommer vi att utforska vi den södra delen av ön efter arter som Småspov, Rödhalsad phalarope eller endemiska underarter av Shetlandsgärdsmyg. Vi kommer också att få att fotografera den ikoniska Shetlandsponnyn vilka man ofta kan komma mycket nära och får bra bilder. På kvällen när jag återvänder till Sumburgh Hotel för middag. (B, L, D) (B, L, D)

Rødnebbterne-0557.jpg

DAG 3, (28/6) – BÅTTUR MED DYKANDE HAVSSULOR
Efter att ha fotograferat de ikoniska lunnefåglarna i det mjuka morgonljuset och sedan ätit en god frukost är det dags att checka ut och bege oss mot staden Lewerick. Med båt lämnar vi hamnen i Lewerick för en av resans absoluta höjdpunkter, västsidan av Isle of Noss med 15 000  häckande havssulor. Ute på det böljande vattnet får vi möjlighet att från ett helt nytt perspektiv fotografera de dramatiska klippor som på sina ställen stupar 100-tals meter rakt ner i Atlanten. På nära håll får vi nu fotografera det spektakulära ögonblick när havssulorna störtdyker ner i vattnet för att fånga fisk. Tom finns med under hela båtturen för att vissa vad du ska tänka på för att på bästa sätt fånga rörelsen hos fåglarna som störtar ner bland vågorna. Under eftermiddagen checkar vi in på Queens Hotel i Lerwick följt av bildredigering och bildkritik. Tom kommer också att ha en föreläsning om sitt arbete som naturfotograf. (F, L, M)Havsule-9323.jpg

DAG 4, (29/6) – NOSS NATURE RESERVE
Vi lämnar Lerwick på morgonen för en fem minuters båtöverfart till ön Bressay. Efter en kort bilresa över till ön träffar vi parkvakten för Noss National Nature Reserve, som tar oss över till Noss i sin zodiabåt. Vid ankomst till Noss ligger ett ligger ett fantastiskt fotoäventyr framför oss, När vi når de branta klipporna väntar ett inspirerande havslandskap liksom mänger av lunnefåglar och tusentals havssulor. Förutom goda möjligheter att komma nära Lunnefåglarna erbjuds det helt nya fotoperspektiv med höga klipporna och häckande havssulor. Tillbaka i Lerwick åker vi vidare mot den norra delen av Mainland där vi checkar in och äter middag på Brae Hotel. (B, L, D)

DAG 5, (30/6) – YELL OCH UNST
Tidigt på morgonen rör vi oss så vidare mot den näst största ön på Shetlandsöarna, Yell, Ön lockar dels med böljande och orörda grässlätter som slutar ner mot de långa stränderna men också för sitt fascinerande fågelliv. Ön är ett av de bästa ställena i Europa för att fotografera tobissgrissla på land.

På eftermiddagen beger vi vidare mot Shetlandsöarnas nordligaste ö, Unst och Hermaness National Nature Reserve. Hermaness som med sina stora kolonier av sulor erbjuder ett otroligt fågelliv. Med utsikt över Muckle Flugga, Storbritanniens nordligaste punkt, erbjuder Hermaness en oas för tusentals sjöfåglar. Efter ungefär en timmes promenad genom gräsbevuxna myrmarken når man fram till de västliga klipporna där mängder av havsfåglar inklusive fulmars, måsar, 20 000 par sulor, lunnefåglar och rissa häckar. Detta är ett paradis för fågelfotografer.

På kvällen checkar vi så in på Baltasound Hotel, Storbritanniens nordligaste hotell. Detta kommer att bli vår bas för de kommande två nätterna. Efter middagen kommer vi att gå igenom dagarnas bildskörd och Tom kommer att ge konstruktiv bildkritik. (F, L, M

Hermaness_4629.jpg

 

DAG 6, (1/7) – EUROPAS HÄFTIGASTE FÅGELKLIPPA
På morgonen fortsätter vi att utforska nationalparken Hermaness som med sina branta klippor och mängder av fåglar är en dröm för fågelfotografen. Området är en oas av rikt fågelliv och världsberömt för sina stora kolonier av havssulor. Längs klippkanterna häckar mängder av havsfåglar och motiven är oändliga. Tom finns som tidigare sessioner till hands för att genom personlig handledning för att utveckla dig som fotograf. Om tillfälle ges vid de rätta motiven kommer Tom även att ha ett par gemensamma ”hands on” moment där han visar hur han tänker i sitt bildskapande.

Teist-0246.jpg

Om vädret tillåter kommer vi under eftermiddagen återigen bege oss ut på havet för nya fotomöjligheter. Från vår båt riktar vi våra kameror mot Hermaness natur och zoomar in mot Europas mest spektakulära fågelklippa. Att från det böljande havet blicka upp mot de branta klipporna samtidigt som man möts av ljudet från tusentals fåglar är en lika storslagen natur – som fotoupplevelse. Tillbaka på vårt hotell äter vi middag och pratar om alla dagens fotomöjligheter. Innan middagen lämnar du in två bilder som ska vara med och tävla om resans bästa bilder vilken Tom kommer att härefter att utse ”resans bild” efter middagen. Vinnande bild går automatiskt vidare till finalen i tävlingen ”Årets bild 2023”. (F, L, M)

Havsule-1599.jpg

Dag 7, (2/7) – HEMFÄRD
Vår sista dag i detta dramatiska fågelparadis inleds med ytterligare ett besök i Hermaness som med sitt rika fågeliv alltid levererar goda fotomöjligheter. Kanske fotograferar vi även några av områdets många Shetlandsponnys, dessa välvilliga motiv låter en ofta komma nära för porträttbilder. Härefter beger vi oss söder ut mot Sumburgh och flygplatsen. På väg dit kommer vi att göra ett fotostopp vid den gamla slottsruinen vid Muness där vi även kommer att äta vår medhavda picknicklunch. Härefter fortsätter vi till flygplatsen för flyg till Edinburgh och vidare transport till Sverige på egen hand. (F, L)

FOTOGRAF 

Resan leds av den norske natur - och fågelfotografen Tom Dyring, Läs mer om Tom här 

BOENDE 

SUMBURGH HOTEL***

QUEENS HOTEL*** 

BRAE HOTEL****+

BALTASOUND HOTEL***

PRIS 

Pris per person: SEK 25.900:-Priset inkluderar:

 • Busstransporter enligt program.
 • Färjeöverfarter enligt program.
 • Inkvartering i del i dubbelrum på presenterade hotell.
 • Måltider enligt program (F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Fotoaktiviteter på ön dagligen.
 • Båtturer.
 • Medverkan av Tom Dyring under hela resan.
 • Workshop och föredrag av Tom Dyring under resan.
 • Medverkan av Brydon Thomason under hela resan.
 • Svensk teknisk färdledare från Zoom Fotoresor.
 • Lokala skatter.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation.
 •  

Priset inkluderar ej:

 • Enkelrumstillägg. SEK 4.900:-.
 • Flyg tur & retur Shetlandsöarna.
 • Alla kostnader av personlig karaktär som dryck etc.
 • Avbeställningsskydd/ reseförsäkring. För mer information om detta se under rubriken "Reseinformation".

TRANSPORT

Du bör inte ankomma till Shetlandsöarna senare är kl.15.30 den 26 juni och inte boka hemresa tidigare än ca kl. 14.30 den 2 juli.

Om du/ni önskar bokning av flyg till Shetlandsöarna hjälper vi mer än gärna till med detta. Du kan maila oss på info@zoomfotoresor.se, ringa oss på telefon +46 470 466 40 eller skriva in det i bokningsformuläret.

FAKTA

Målgrupp: Djur-, natur- och fågelfotografer i alla åldrar. För att få ut så mycket som möjligt av resan rekommenderas en viss vana vid fotografering.

Min/max antal: 8/12.

Kalkylkurs:  GBP 12,41 (Per den 30/6 2022)

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se under rubriken "Reseinformation".

KAMERAUTRUSTNING

 • Din digitalkamera
 • Teleobjektiv helst upp till 500 mm
 • 70-200 mm.
 • Vidvinkel, exempelvis 24-70 mm
 • En- eller trebensstativ.
 • En dator med Photoshop eller Lightroom.
 • Extra batterier, laddare etc.

BOKNING - SHETLANDSÖARNAS FÅGELLIV 

Du bokar resan genom att fylla i nedan formulär.Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.