Skärmavbild 2021-09-22 kl. 09.46.09.png

LAND: England  FOTO: Fågel  LÄNGD: 4 dagar  DATUM: 24-27/8 2022  DELTAGARE: 6-8  

Den vackra karismatiska  Moripan i nationalparken Yorkshire Dales bjuder dig på oanade fotomöjligheter, allt under ledning av den prisbelönte fågelfotografen Ben Hall.

Landskapet, i höstfärger, ligger framför oss, de engelska kullarna skiftar i grönt och rosa, på himmeln rör sig dramatiska moln och kvällsljuset är nästintill perfekt. Till höger i sökaren står vårt huvudmotiv och spanar ut över ljunghedarna, Morripan.Denna fågel är inte bara en symbol för en välkänd whiskey utan pryder även tidningen British Birds som dess emblem. The Wildlife Trust väljer orden ”plump and round” när de beskriver ripan och lägger man sen till en färgrik fjäderskrud så kan du nästan se den framför dig redan nu.

Följ med den kände brittiske natur- och fågelfotografen Ben Hall till Yorkshire Dales för att fotografera denna Morripa. Under några dagar kommer vi att tillsammans med Ben fotografera områdets ripor och du kommer att få möjlighet att komma hem med allt från närgångna porträtt till bilder av fåglarna i ett landskap, klätt av ljung som blommar i lila och rosafärgade nyanser. När vi inte fotograferar jobbar vi med bildbearbetning, har bilddiskussioner och får feedback från Ben. Allt för att du ska komma hem som en bättre fågelfotograf.

RESANS HÖJDPUNKTER:

 • Fotografera  Moripa. 
 • Fotografera stenskvättor och svarthakad buskskvätta
 • Olika rovfåglar, bland annat pilgrimsfalk och blå kärrhök.
 • Ett färgsprakande landskap som ger varierande fotomöjligheter.
 • Ljungen i full blom.
 • Medverkan av Ben Hall under hela resan.
 • Personlig handledning i fält och under bildbearbetning.
 • Föredrag och feedback av Ben Hall.

Ben Hall_red grouse portrait.jpg

YORKSHIRE DALES

Yorkshire Dales omnämns av många som ett av Englands vackraste landskap med vyer som ber om att bli fotograferade. Regionen utgör en del av Penninerna som sträcker sig över de norra delarna av centrala England och blev nationalpark 1954. Med bynamn som Ravenstonedale, Aysgarth och Kettlewell går det inte att ta miste på att vi befinner oss i thé och scones-delen av världen.

PROGRAM 24-27 AUGUSTI, 2023

 DAG 1, (24/8) – INSPIRERANDE FÖREDRAG OCH KVÄLLSFOTOGRAFERING.
Samling på Manchesters flygplats på förmiddag. Här möter en värd från Zoom fotoresor upp för transport till Richmond, beläget vid östra ingången till Yorkshire Dales nationalpark, och vårt hotell där vi möts av Ben Hall. Efter incheckning och en gemensam lunch inleds våra dagar tillsammans med ett inspirerande föredrag av Ben, som med bilder kommer visa vad du kan förvänta dig av de kommande dagarnas fotografering. Han kommer ge tips, inspiration och råd på vad du ska tänka på när vi lite senare under dagen får möjlighet att själva fotografera områdets många  Moripor. Fyllda med bildidéer ger vi oss ut med kameror. I det mjuka kvällsljuset tar vi nu våra första bilder av fågeln. Ben kommer att ge dig handledning på vad du ska tänka på och det finns gott om tid för personlig handledning. När solen går ner får du med lite tajming, tur och rätt komposition möjlighet att fotografera siluettbilder av moripan mot den sjunkande solen. Tillbaka på hotellet äter vi en gemensam välkomstmiddag och pratar om dagens första fotosession. (L, M)

Ben Hall_red grouse silhouetted at dawn.jpg

Ben Hall_red grouse in the landscape.jpg

DAG 1-3, (25-26/8) – HELDAGAR MED FOTOGRAFERING
Under dagarna kommer vi att lägga full fokus på att tillsammans med Ben utveckla vårt fotograferande med områdets Moripor som huvudmotiv. Men du kommer även att kunna fotografera områdets andra fåglar som stenskvättor, svarthakad buskskvätta, och olika rovfåglar, bland annat pilgrimsfalk och blå kärrhök samt så klart själva nationalparkens landskap. Ben kommer med konkreta tips och handledning ute i fält att visa hur du kan skapa allt från närgångna porträtt där du fotograferar i ögonhöjd med motivet till bilder där ripan nästintill blir en del av en landskapsbild av böljande kullar, sjöar och hedar som breder ut sig så långt ögat kan nå. Har vi tur bjuder vädret oss på dramatiska moln och tillför ytterligare en dimension till bilder. Vi kommer också kunna experimentera med skärpedjupet för att skapa effektfulla bilder där ripan nästintill ser inbäddat ut i ett hav av lila ljung. Den lila ljungen är speciell för årstiden och blir ett färgglatt inslag när vi fotograferar. När vi inte fotograferar kommer vi att jobba med bildbearbetning och Ben kommer att visa hur han jobbar med sina bilder. Vi kommer också att ha gemensamma bildvisningar av de bilder vi tagit och Ben kommer att ge oss utvecklande feedback och bildkritik. (F, L, M)

DAG 4, (27/8) – MORGONFOTOGRAFERING & RESANS BILD
Efter en sista morgonfotografering är det dags för bildredigering och att välja ut de bästa bilderna från våra dagar tillsammans, efter lunch avslutar vi nämligen med att Ben väljer ut ”resans bild” som går vidare till finalen i Zooms tävling ”Årets bild” 2023. Härefter sker transport tillbaka till Manchesters flygplats för flyg hem på egen hand. (B, L)

_DJI6552-DeNoiseAI-standard.jpg

Ben Hall_red grouse in heather.jpg

FOTOGRAF 

Resan leds av Ben Hall en av Storbritanniens främsta djur-och naturfotografer. Läs mer om Ben här 

BOENDE 

MERCURE DARLINGTON***

PRIS

Pris per person: SEK 15.550:-:-

Priset inkluderar:

 • Lokala transporter i England enligt programm
  Inkvartering enligt program.
  Måltider enligt program (F=Frukost, L=Lunch, M=Middag).
  Fotoaktiviteter enligt program.
  Medverkan och workshop av Ben Hall.
  Värd från Zoom Fotoresor.
  Hotell- och andra lokala skatter och avgifter.
  Färdhandlingar och praktisk reseinformation.

Priset inkluderar ej:

 • Enkelrumstillägg SEK 3900:-.
 • Transport till Manchester.
 • Alla kostnader av personlig karaktär, såsom måltidsdryck etc.
  Avbeställningsskydd och reseförsäkring. För mer information om detta se under rubriken "Reseinformation".

TRANSPORT 

Transport till Manchester sker på egen hand. Du bör vara på plats i Manchesters flygplats senast kl. 11.00 den 24/8 och vi boka hemresa tidigare än 17.00 den 27/8.

Då många föredrar att boka transporten på egen hand har vi valt att inte inkludera denna i priset. Om du önskar hjälp med bokning av flyg hjälper vi mer än gärna till med detta. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 470 466 40 eller meddela detta när du gör bokningen.

FAKTA

Målgrupp: Fågelfotografer. För att få ut så mycket som möjligt av resan rekommenderar vi en viss fotovana av fågelfotografering.

Min/max antal: 6/8

Övrigt: Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se under rubriken "Reseinformation".

Valutakurs:  Pund 11,92 (per den 12/9 2021)

Utrustning:

 • Din kamera.
 • Ett långt teleobjektiv på upp till 500mm.
 • Ett medellångt tele typ 70-200mm.
 • Ett vidvinkel typ 24-70mm.
 • En- eller trebensstativ.
 • Laddare och extra batterier
 • Extra minneskort.
 • Regnskydd för kameran/objektivet.
 • En laptop med någon av programvarorna Photoshop eller Lightroom.

BOKNING 

Du bokar resan genom att fylla i nedan formulär. Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

 När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.