Skärmavbild 2021-10-13 kl. 17.27.39.png

LAND: Grekland   FOTO: Fågel   LÄNGD: 5 dagar   DATUM:  Del 1: 24/1 Del 2: 1-5/2 2023  Del 3: 15/2   DELTAGARE: 8-15  

Ta chansen och följ med till Grekland och fotografera de mäktiga krushuvade pelikanerna på mycket nära håll på denna Zoom 360 resa, allt under ledning av fotograf Anki Hammar.

När Anki Hammar fotograferade dessa fåglar första gången, och en pelikan satte sig på relingen, kom orden ”Herregud, de är enorma!”. Och hon hade rätt – det här är den största flygkunniga fågeln i världen! Den krushuvade pelikanen kan väga upp till 15 kilo och bli 180 cm höga. Med en vingbredd på 3,6 meter så tangerar denna fågel ”världsrekordet” tillsammans med vandringsalbatrossen. 

Lake Kerkini, en artificiell sjö i norra Grekland, är platsen där dessa pelikaner väljer att spendera sina vintermånader. Pelikanens näbbsäck, där den fångar cirka ett kilo fisk med dag med, växlar faktiskt färg. Vi kommer se gula näbbar men under parningstiden så växlar den mellan orange och rött.

Med detta unikt Zoom 360 upplägg får du inspireras och utvecklas som fotograf i tre delar, två digitala träffar och en resa till Grekland. Under den första digitala träffen kommer Anki att gå igenom upplägget för resan och det finns gott om tid att ställa frågor. Hon kommer också att visa bilder på de Pelikaner vi under resan kommer fotografera tillsammans och ge tips om vad som väntar dig fotografiskt och hur du kan förbereda dig på bästa sätt innan vi träffas i Grekland. Vi kommer också att prata om utrustning och inställningar på kameran så att du kan öva och ställa in det som passar dig och din fotografering bäst. 

RESANS HÖJDPUNKTER

 • Fotografera de mäktiga krushuvade pelikanerna.
 • Möjlighet till närbilder med vidvinkel.
 • Vackra omgivningar med höga berg.
 • Fotografera från båt.
 • Lär dig fotografera allt från närbilder till fåglar i landskap.
 • Inspirerande föredrag av Anki Hammar.
 • Fotouppdrag och handledning av Anki Hammar.
 • Zoom 360 med två video träffar och en resa. 

Fotoresa - Pelianer i Grekland -2.jpg

VAD ÄR ZOOM 360

När du köper ett Zoom 360 upplägg får du en helhetslösning, med två digitala workshops och en fysisk kurs, allt i tre steg och allt för att du ska få maximal fototid när du är ute i fält.  

De digitala delarna fungerar som en uppstart och en uppföljning på den fysiska kursen. Detta för att hjälpa dig att förbereda dig inför den fysiska kursen, för att få mer tid att fotografera under kursen för att du efter hemkomst i lugn och ro ska kunna arbeta vidare med dina bilder. Dessa kommer du att kunna presentera och få feedback på under den uppföljande digitala träffen några veckor efter hemkomst.

FÖRDELAR MED ZOOM 360

Digital träff ett: Få tid att maximera förutsättningarna och att förbereda dig inför den fysiska kursen.

Fysisk kurs: Maximal fokus på fotografering ute i fält under själva kursen.

Digital träff två: Få feedback på dina bästa bilder några veckor efter den fysiska kursen när du i lugn och ro har gått bilderna.

Fotoresa - Pelianer i Grekland -5.jpg

LAKE KERKINI 

Lake Kerkini är ett vattenmagasin och en articifiell sjö i norra Grekland strax söder om Kerkinibergen, inte långt från gränsen mot Bulgarien. Sjön som ligger vid den lilla byn Kerkini lockar varje år många fågelskådare och fotografer som vill uppleva dess fantastiska fågelliv. Runt sjön finns hela 22 olika habitattyper och på det relativt lilla området lever fler än 300 fågelarter där den mest kända är den krushuvade pelikanen. Detta gör Lake Kerkini till ett av de viktigaste fågelområdena i hela Grekland.

PROGRAM 

DEL 1, (24/1) – DIGITAL INTRODUKTION

På kvällen samlas för får  första digitala träff där kommer Anki Hammar att introducera dig till Lake Kerkini och dess pelikaner. Med inspirerande bilder kommer hon att gå igenom upplägget för resan och fotograferingen. Hon kommer att prata om lämplig utrustning och de inställningar som kommer underlätta vår fotografering när vi bara står metrar från de mäktiga pelikanerna. Det kommer finnas gott om tid att ställa frågor, allt för att du ska vara så förberedd som möjligt när vi ses i Grekland. Träff avslutas med att Anki skickar med oss lite tips att öva på med kameran.

_DSF4428.jpg

DEL 2, (1-5/2 2023) FOTORESA till GREKLAND

DAG 1, (1/2) – ANKOMST & FOTO
Vi samlas vi på flygplatsen i Thessaloniki ca 15.00 där du möts av Anki Hammar och vår lokala guide. Efter cirka en timmes bussresa kommer vi fram till by Kerkini och befinner oss nu inte långt från gränsen till Bulgarien. Efter incheckning på hotel Limneo och innan vi ger oss ut på vår första fotosession kommer Anki inspirera oss med bilder på de krushuvade pelikaner som kommer vara vårt huvudmotiv under resan. Fyllda med inspiration beger vi oss till stranden vid Lake Kerkini för vårt första möte den krushuvude pelikanen. För dig som tidigare har fotograferat fåglar med långa teleobjektiv är det dags att tänka om. De mäktiga pelikanerna som kan väga upp till 15 kg befinner sig bara någon meter framför dig och de mest spektakulära bilderna får man med ett vidvinkelobjektiv. Anki kommer att bland annat visa hur du kan jobba med perspektiv för att förmedla den mäktiga känslan av de stora fåglarna. Med resans första bilder på våra minneskort återvänder vi till hotellet för en gemensam välkomstmiddag innan vi laddar in våra bilder i datorn och får tips och råd av Anki inför morgondagens fotografering. (M)

Fotoresa - Pelianer i Grekland -3.jpg

DAG 2-4, (2-4/2) – FOTO OCH REDIGERING
Under dagarna kommer vi få mängder av varierande foto-möjligheter på områdets pelikaner. Tidigt på morgonen i det mjuka morgonljuset möts vi av full aktivitet nere vid strandkanten, när en stor mängd pelikaner ivrigt väntar på fisk. Över ett kilo om dagen kan gå åt för denna fågelbjässe, och mycket kan lagras i den stora, djupa näbbsäcken. En näbbsäck som för övrigt byter färg efter årstid. Gult är vinterns färg och under parningstiden lyser den i rött till orange. En av våra fotografiska utmaningar blir att hitta kompositioner i kaoset som råder. Kanske väljer du att fånga mängden fåglar eller zooma in på en detaljbild av huvudet och virveln på hjässan som gett fågeln sitt svenska namn. 

Efter en morgon fylld av härliga fotoögonblick så återvänder till hotellet för frukost och en förmiddag fylld av bildbearbetning och bildkritik. Anki kommer visa sitt arbetsflöde i Lightroom och ge personlig handledning i hur du förbättrar dina bilder i datorn. Vi kommer också att vid gemensamma bildvisningar att diskuterar de bilder ni tagit och får konstruktiv bildkritik från Anki. Under eftermiddagen ger vi oss för att fotografera från båt vilket ger helt nya fotomöjligheter. Närbilderna från strandkanten byts på båten ut mot flygbilder när pelikanerna svävar genom luften i det mjuka kvällsljuset. Anki ger tips och råd hur du kan använda landskapet i ditt bildskapande där fåglarna blir ett litet men viktigt del en landskapsbild. När solen går ner får du med lite tur möjlighet att ta bilder på pelikanerna i siluett mot Kerkinibergen i horisonten. Under resan kommer vi att göra hela tre båtturer vilket förhop-pningsvis ger dig möjlighet att fotografera i både varierande väder och ljus. Vår sista kväll tillsammans kommer Anki att utse ”Resans bild” som går vidare till finalen i ”Årets bild 2023”. (F, L, M)

Fotoresa - Pelianer i Grekland -1.jpg

DAG 5, (5/2) HEMFÄRD
Efter frukost avslutar vi våra dagar tillsammans och åker mot flygplatsen för vidare transport mot Sverige på egenhand. (F)

DEL 3, (15/2) – DIGITAL UPPFÖLJNING

När vi åter åter under kvällen samlas digitalt för vår avslutande del ligger fokus på bilddiskussioner och bildbearbetning. Du får möjlighet att ställa frågor kring de bilder du tog i Grekland, kanske vill du veta hur du ska beskära bilden eller hur du jobbar med färgerna för att färgerna ska komma till sin rätt. Ni kommer också ha bilddiskussioner kring ett antal av de bilder ni tog under kursen. Träffen avslutas med att Anki utser resans bild vilken automatiskt går vidare till finalen i tävlingen ”Årets bild 2023”.

FOTOGRAF 

Resan leds av natur och landskapsfotografen Anki Hammar. Läs mer om Anki här

HOTELL 

LIMNEO GUEST HOUSE***

_DSF2982.jpg

PRIS 

Pris per person: SEK 19 895:-Priset inkluderar:

 • Samtliga busstransporter enligt program.
 • Boende i del i dubbelrum på presenterade hotell.
 • Måltider (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag) enligt program.
 • Zoom 360 med två digitala träffar och en fotoresa.
 • Fotoaktiviteter enligt program.
 • Tillgång till båtar enligt program.
 • Medverkan av lokal guide enligt program.
 • Medverkan av Anki Hammar under resan.
 • Hanledning och föredrag av Anki Hammar.
 • Bildbearbetning och bildutvärdering Anki Hammar.
 • Medverkan av en värd från Zoom Fotoresor.
 • Hotell- och andra skatter.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation innan resan.

Priset inkluderar ej:

 • Flyg t/r till Thessaloniki.
 • Enkelrumstillägg SEK 2 400:-
 • Dricks till lokal guide. 10 Euro per dag. Lämnas på plats.
 • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. Se vår webb under ”Övrigt”.

TRANSPORT

Transport till Thessaloniki sker på egen hand. Du bör vara på plats på Thessaloniki flygplats senast kl. 14.00 den 1/2 och inte boka hemresa tidigare än runt 16.00 den 5/2.

Om du/ni önskar hjälp med bokning av flyg ange detta när du gör bokningen på bokningssidan, kontakta oss på telefon +46 470 466 40 eller maila oss info@zoomfotoresor.se

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i fågelfotografering.

Min/max antal: 8/12.

Kalkylkurs: Euro 10,15 (per den 11/10 2021)

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under Övrigt.

KAMERAUTRUSTNING

Din digitalkamera.

Tele upp till 500 mm.

Vidvinkel, exempelvis 24-70 mm.

Normal zoom 70-200 mm.

En dator med Photoshop eller Lightroom.

Extra batterier, laddare etc.

BOKNING - MÄKTIGA PELIKANER 360 

Du bokar resan genom att fylla i nedan formulär. Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

 När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.