Skärmavbild 2021-09-07 kl. 12.36.38.png

LAND: Kenya   FOTO: Wildlife   RESLÄNGD: 8 dagar   DATUM: 16-23/9 2022   DELTAGARE: 3-4  

Följ med på en exklusiv resa för fyra personer där du från en specialbyggd fotojeep med offroadtillstånd fotograferar Masai Maras fantastiska djurliv.

Masai Mara är ett av världens mest omtalade vildmarksområden känt för sina djurmigrationer och stora mängder kattdjur. Varje år besöks nationalparken av naturfotografer på jakt efter unika bilder av det fascinerade djurlivet. Under 2021 ger vi dig möjligheten att uppleva och fotografera Masai Mara på ett helt nytt sätt. Följ med på en exklusiv fotoresa för endast fyra personer till Kenya. Under en vecka utforskar vi Masai Maras fantastiska djurliv i den prisbelönta naturfotografen Arnfinn Johansens privata och specialbyggda fotojeep. Detta ger dig möjlighet att fotografera ur unika bildvinklar och via offroadtillstånd får vi möjlighet att komma djuren mycket nära. Allt under ledning av Arnfinn Johansen.

Expeditionens höjdpunkter 

 • Masai Maras fantastiska djurliv.
 • Möjlighet att fotografera ”The Big Five”.
 • Liten grupp med bara fyra deltagare.
 • Specialbyggd fotojeep som ger unika bildmöjligheter.
 • Offroadtillstånd under hela veckan.
 • Medverkan av Arnfinn Johansen under hela resan
 • Fotohandledning av Arnfinn Johansen.

201705-Kenya-767 kopia.jpg

MASAI MARA & FOTOJEEP 

Masai Mara, Kenyas mest kända nationalpark, är belägen i sydvästra delen av landet och kallas i folkmun för Mara. Denna gigantiskt stora och mycket vackra park fortsätter från Kenya sedan över gränsen in i grannlandet Tanzania. Där byter parken dock namn från Masai Mara till Serengeti. Omkring 10 % av området är beläget på den kenyanska sidan och resten i Tanzania. Till stor del utgörs Masai Mara av öppen mark och stora grässlätter. I parken finns också två floder som skär sig genom landskapet, dels Marafloden och sedan även Talekfloden. Det är längs ett antal platser vid Marafloden som miljontals gnuer och zebror korsar floden varje år i vad som kallas ”The Big Migration”. Varje år anländer stora hjordar av både gnuer och zebror från Serengeti till Masai Mara för att stanna och beta under ett par månader. Under hösten lämnar hjordarna parken för att återigen återvända till Serengeti innan det är dags för kalvning. Förutom denna stora sevärdhet erbjuder Masai Mara också en omfattande variation av andra djurarter. Parken har bland annat en stor population av lejon vilket brukar ses som parkens stora attraktion. Det finns dessutom flera andra stora kattdjur såsom leopard och gepard. Från jeepen har du också möjlighet att se allt från hyenor, schakaler, giraffer och gaseller till olika slags antiloper, babianer och andra djurarter. Parkens floder bebos av flodhästar och de fascinerande krokodilerna och tack vare vegetationen i anslutning till floden finns det möjlighet att få se elefanter, rörbockar och vattenbockar som rör sig i närheten av vattnet.

Fordonet vi kommer använda under resan är Arnfinn Johansens privata och specialbyggda fotojeep, en för fotografering modifierad fyrhjulsdriven Toyota Landcruiser. Jeepen är rymlig med totalt åtta platser. Den har tre rader med platser för sju personer bakom framsätet och därmed sex ”fönsterplatser”. För att vi ska få så bra fotomöjligeter som möjligt kommer vi inte att vara mer än fyra personer i jeepen. De stora öppna sidorna utan fönster har dessutom mycket låga ramar. Detta är en stor fördel både vid panorering och actionfotografering med lågt perspektiv och ger dessutom en bra överblick på allt som rör sig runt jeepen.  Taket på jeepen går att fälla upp om man önskar stå upp och fotografera. Då vi har bilen för oss själva kan vi  välja att ta ut sätesrader för att få mer utrymme eller ligga på golvet för att få en lägre fotograferingsvinkel. Detta gör det möjligt då jeepen inte har några bakdörrar då de har ersatts av duk som kan rullas upp och ner. Man dessutom ta bort två framsäten vilket gör det möjlighet att ligga på de tjocka gummimattorna som täcker golvet. Detta ger mycket bra möjligheter att fotografera djuren i ögonhöjd. I bilen finns sex 230 volt eluttag vilket gör att du lätt kan ladda batterier för kameror och datorer. Med tanke på jeepens utformning är det även lätt att använda ett stativ, monopod och bönpåsar i bilen. Flera små och stora bönsäckar sitter fast i bilen.

Pris 3.jpg

PROGRAM 16-23 SEPEMBER 2022 

Flyg till Kenya på egen hand. Då många föredrar att boka transporten på egen hand har vi valt att inte inkludera denna i priset. Önskar du så hjälper vi naturligtvis mer än gärna till med att boka flygbiljetter.

DAG 1
Samling på inrikesflygplatsen Nairobi Wilson Airport kl 08.30. Härifrån avgår ett plan för en flygning på ca en timme till Mara Olkiombo Airstrip mitt ute i Masai Mara och den afrikanska vildmarken. Det är här vårt fotoäventyr börjar på riktigt. Redan när vi landar kommer vi att se djur så det är bara att ta fram kameran. När vi kommer fram till vår camp serveras lunch varefter det är det dags för resans första safari i vår specialbyggda jeep som kommer ge oss unika fotomöjligheter de kommande dagarna. Efter vår första game drive i Masai Mara äter vi middag på campen. (L, M)

DAG 2-7
Under dagarna kommer vi att utforskar Masai Maras omgivningar med hjälp av vår duktiga maasai guide och chaufför samt under ledning av den prisbelönte fotografen ArnfinnJohansen. Härigenom finns det mycket tid för samtal, personlig handledning samt råd och tips. För att utnyttja dagen och de bästa fotomöjligheterna maximalt startar vi redan före soluppgång och håller på till efter solnedgång. Med över 100 olika däggdjursarter och 570 fågelarter är fotomotiven oändliga och med vårt offroadtillstånd gör att vi kan komma djuren mycket nära. Vår fotojeep ger oss dessutom möjlighet att fota från låg vinkel i ögonnivå med djuren. Frukost och lunch har vi med oss och äter ute på savannen. Åter på campen äter vi middag vid lägerelden samtidigt som vi diskuterar dagens fotografering. (F, L, M)

DAG 8
Även denna dag blir det safari fram till ca 12.00 då vi är åter på campen för lunch. Härefter checkar vi ut för att bege oss till flygplatsen i Masai Mara för vidare flyg till Nairobi kl. 15.45 och sedan vidare hem på egen hand.

Program 3.jpg

Foto: Arnfinn Johanssen

FOTOGRAF 

Resan leds av en av Norges främsta naturfotogerafer Arnfinn Johanssen. Läs mer om Arnfinn här. 

BOENDE 

OLTEPESI TENTED SAFARI CAMP**+

PRIS 

Pris per person: SEK 37 300:-

Priset inkluderar:

 • Flyg t/r Nairobi Wilson Airport – Mara Olkiombo Airstrip.
 • Extra bagagemöjligheter med upp till 45 kg på flyget till Masai Mara.
 • Transfer till och från Mara Olkiombo Airstrip. 
 • Boende i tältcamp enligt program. 
 • Alla måltider (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag) enligt program.
 • Dryck i samband med måltider.
 • Safaris med guider och chaufförer enligt program.
 • Tillgång till specialanpassad safarijeep för fotografering.
 • Offroadtillstånd under hela veckan.
 • Parkavgift till Masai Mara.
 • Medverkan av naturfotograf Arnfinn Johansen under hela resan. 

Priset inkluderar ej:

 • Flyg till Nairobi.
 • Enkelrum finns inte att tillgå.
 • Dricks, 10 USD / dag till guiden/chauffören och ett mindre belopp till de anställda på campen.
 • Alla kostnader av personlig karaktär som telefonsamtal etc. 
 • Avbeställningsskydd, reseförsäkring. Se ”Värt att veta”

FAKTA 

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i djur- och naturfotografering.

Fysisk utmaning: Nivå 1 av 5

Min/max antal: 3/4 

Utrustning: Systemkamera, en kort zoom exempelvis 24-70 samt långa telen upp till 600 mm, teleförlängare samt enbensstativ. Om möjligt ta med en Laptop med något av programmen Adobe Photoshop eller Lightroom.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se under rubriken "Reseinformation".

Kalkylkurs: USD 8,4  

FLYG 

Om du/ni önskar bokning av internationellt flyg till Nairobi hjälper vi gärna till med detta. Kontakta oss på telefon +46-470-466 40 eller via mail info@zoomfotoresor.se 

Bagagevikt: Upp till 45kg totalt på inrikesflyget. 

BOKNING - MASAI MARA OFF-ROAD

Du bokar resan genom att fylla i nedan formulär. Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

 När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.