Skärmavbild 2021-04-30 kl. 13.57.37.png

LAND: Ukraina   FOTO: Övergivet   RESLÄNGD: 5 dagar   DATUM: 3-7/5 2023   DELTAGARE: 8-12   PRIS: SEK 15.750:-

OBS: DENNA RESA ÄR FULLBOKAD. ANMÄL DIG TILL RESERVLISTA HÄR 

Följ med på en oförglömlig resa till Tjernobyl, platsen för världens största kärnkraftverksolycka. Nu är det en spöklik plats många hört talas om men som få har besökt. Ta chansen att följa med på detta speciella fotoäventyr under ledning av Mats Andersson.

Övergivna byggnader som sakta tagits över av naturen, ett pariserhjul som sedan länge slutat snurra och en övergiven docka i ett av de numera tomma husen. Vi befinner oss i spökstaden Pripyat direkt vid kärnkraftverket Tjernobyl för att fotografera ett område som vid den hemska kärnkraftsolyckan 1986 utrymdes och övergavs. När vi vandrar runt med våra kameror under ledning av Mats Andersson är det som att tiden stått stilla och motiven vittnar om ett område som en gång myllrade av liv. Resan leds av Mats Andersson som med sitt unika bildspråk av suggestiva och mörka bilder kommer att visa hur vi på bästa sätt använder motiven och omgivningarna för att skapa stämningsfulla bilder.

RESANS HÖJDPUNKTER:

 • Fotografera området kring kärnkraftverket i Tjernobyl.
 • Fotografera i spökstaden Pripyat.
 • Fotograferar kända platser som pariserhjulet och nöjesfältet.
 • Övergivna byggnader som tagits över av naturen.
 • Möte med lokalbefolkning flyttat tillbaka in skyddszonen.
 • Lokal guide med lång erfarenhet av fotografer.
 • Utmanande fotouppgifter.
 • Medverkan av Mats Andersson under hela resan.
 • Föredrag, bildredigering och fotohjälp av Mats Andersson.

DJI_0005.jpg

TJERNOBYL 

Kärnkraftverket i Tjernobyl drabbades våren 1986 av en fruktansvärd olycka när reaktor fyra förstördes genom en explosion och stora mängder av radioaktiv strålning läkte ut. Olyckan, den värsta kärnreaktorolyckan i världen, var en kombination av flera olika faktorer och både reaktorns konstruktion och den mänskliga faktorn spelade roll i händelseförloppet. De områden som drabbades mest var i Ukraina och Vitryssland där stora områden än idag är avstängda på grund av för hög strålning. Staden Pripyat belägen endast tre kilometer från kärnkraftverket och uppfört för personer som arbetade på kraftverket hade vid tiden olyckan 50 000 invånare. Några dagar efter olyckan evakueras och staden har sedan dess stått tom och är idag en spökstad. Tjernobyl har de sista tio åren blivit ett mycket besökt resmål. Folk som tidigare bott i området, fotografer och turister besöker nu årligen Tjernobyl för att uppleva följderna av den obeskrivliga katastrof som drabbade Tjernobyl 1986.

SÄKERHET & STRÅLNING IDAG
Den strålning och radioaktivitet som finns kvar i Tjernobyl idag är inte skadlig eller farlig för personer som besöker området idag. Under några dagars vistelse i Tjernobyls inre zon, upptar människokroppen en dos av radioaktivitet som motsvarar en röntgen på ett sjukhus eller en flygresa mellan två kontinenter (strålning i flygplanet). I siffror betyder detta att du kommer du att exponeras för ca 8 microsieverts av gamma strålning vilket är en fullständigt ofarlig dos strålning. För att göra en jämförelse så har de flesta kärnkraftverk i världen en säkerhetsnivå på 50-100 microsieverts per dag för de som arbetar där.

namnlöst-6336.jpg

PROGRAM 3-7 MAJ 2023

Flyg till Ukraina och Kiev på egen hand. Då många föredrar att själva boka transporten har vi valt att inte inkludera denna i priset. För mer information om flyg till Kiev, se under rubriken ”Transport”.

DAG 1, (3/5) – VÄLKOMMEN TILL UKRAINA 
Efter ankomst till Kiev under eftermiddag checkar du in på vårt hotell där du möts av Mats Andersson och en resevärd från Zoom Fotoresor. Under kvällen äter vi en gemensam välkomstmiddag i Kiev och får möjlighet att prata om våra kommande dagars fotoäventyr. (M)

DAG 2, (4/5) – KIEV TILL TJERNOBYL
Efter frukost lämnar vi vårt hotell i Kiev och åker mot Tjernobyl ca 15 mil från huvudstaden.Efter att vi har ankommit till Tjernobyl, checkat in på vårt hotell, samt ätit lunch ägnar vi eftermiddagen åt att utforska de sedan länge övergiva omgivningarna i Tjernobyls undantagszon. Vi kommer bland annat att besöka några övergivna byar och träffa några av de som tidigare bodde inom det avspärrade området och som nu på eget bevåg har flyttat tillbaka till sina små hus och gårdar. Här får vi se hur de lever och odlar sin egna mat, vi får även ta en titt i deras hus och runt deras gård. Tillbaka på hotellet lyssnar vi på en inspirerande föreläsning av Mats där han ger tips och råd inför de kommande dagarnas fotografering i den inre zonen av Tjernobyl. Fyllda med inspiration äter vi en gemensam middag och diskuterar dagens upplevelse och vad som väntar oss under morgondagen. (F, L, M)

Tjernobyl Zoom Fotoresa 4.jpg

DAG 5-4, (5-7/5) – TJERNOBYL
Efter att ha passerat den första gränskontrollen fortsätter vi under ledning av Mats och vår lokala guide in i den inre zonen. Våra erfarna guider tar oss med till några av de mest kända platserna i området såsom nöjesfältet i Pripyat med det ikoniska pariserhjulet men också till områden som är mindre besökta som den då topp-hemliga militära radarstationen Duga, den övergivna busstationen, de gamla förfallna stadsdelarna, hotell Polissaya, restauranger och självklart själva ”ökända” kärnkraftverket i Tjernobyl. Det är en overklig och nästintill surrealistisk känsla att vandra runt bland de övergivna byggnaderna och gatorna som mer och mer tagits över av naturen för att bilda en urban vildmark. Oavsett om vi riktar våra kameror mot en docka i ett av de tomma husen, en översiktsbild på den sedan länge övergivna hamnen där båtarna sakta rostar sönder, eller den övergivna simhallen så hittar vi kusliga påminnelser om ett område som en gång myllrade av aktivitet och folkliv.

Under våra dagar i finns Mats Andersson med för att ge personlig handledning och utveckla ditt fotograferande och vi kommer även ha flera gemensamma träffar där Mats visar hur man tar hjälp av omgivningarna och ljuset för att bygga upp passande stämningsfulla bilder. Under någon av dagarna kommer Mats att ge ett antal utmanande fotouppgifter för att utmana vårt kreativa tänkande och utveckla vårt fotograferande. Tillbaka på hotellet kommer vi under kvällarna arbeta med bildbearbetning. Mats visar hur han arbetar med detaljer i redigeringen för att förstärka intrycket som bilden ger på betraktaren. Det finns också god om tid för personlig handledning och enskilda redigeringstips. Vi kommer även att gå igenom fotouppgifterna med gemensamma bildutvärderingar och konstruktiv bildkritik från Mats. (F, L, M)

Valfri aktivitet: Besök i det idag fungerande kärnkraftverket.
För dem som önskar finns det en unik chans att få besöka insidan av kärnkraftverket. Du kommer att kunna besöka de delar av kraftverket som fortfarande är i drift idag, exempelvis kontrollrummet för reaktor två, den underjordiska kontrollcentralen, det nya skyddshöljet för det förstörda kraftverket. Du kommer även att ha möjlighet att se den berömda AZ5 knappen, som operatörerna för reaktor fyra tryckte in alltför sent och därigenom utlöste världens största kärnkraftsolycka.

Denna valfria tur tar ca tre timmar och kostar 1.650:-. Bokning av detta tilläggsarrangemang måste göras i samband med bokning av resan. Du måste även fylla i och signera ett dokument samt bifoga en kopia på passet för att få tillträde till anläggningen

DAG 5, (7/5) – RESAN AVSLUTAS
Efter frukost gör vi en sista tur in i den inre zonen för att besöka några av de som tidigare bodde inom det avspärrade områden och som nu på eget bevåg har flyttat tillbaka till sina små hur och gårdar. Under dagen kommer det även att finns tid för bildredigering och att välja ut sina bästa bilder innan det är dags för Mats att välja ut ”Resans bild” där vinnaren går vidare till finalen i vår tävling ”Årets bild”. På eftermiddagen beger vi oss tillbaka till Kiev och flygplatsen för vidare transport mot Sverige på egen hand. (F, L)

Tjernobyl Zoom Fotoresa 2.jpg

FOTOGRAF 

Resan leds av fotografen Mats Andersson som har ett helt unikt och eget bildspråk. Läs mer om Mats här

BOENDE 

KIEV: HOTEL UKRAINE****

TJERNOBYL: HOTEL DESIATKA** (eller likvärdigt)

PRIS

Pris per person: SEK 15.750:-

Priset inkluderar:

 • Alla busstransporter enligt program.
 • Boende i del i dubbelrum på presenterat boende.
 • Måltider enligt program (F = Frukost, L = Lunch, M = Middag).
 • Dagliga aktiviteter i Tjernobyl och Pripyat enligt program.
 • Tillträde till alla tre säkerhetszoner inom Tjernobyls undantagszon.
 • Geiger-mätare.
 • Obligatorisk försäkring.
 • Medverkan av Mats Andersson under resan.
 • Workshop, föredrag och bildredigering av Mats Andersson.
 • En resevärd från Zoom Fotoresor under resan.
 • Medverkan av lokala guider.
 • Hotell- och andra lokala skatter.
 • Reseinformation inför avresa.

Priset inkluderar ej:

 • Optionell tur in i kärnkraftverket. SEK 1.650:-
 • Enkelrumstillägg SEK 2.900:- (endast ett fåtal enkelrum i Tjernobyl)
 • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd/reseförsäkring. För mer information om detta se under rubriken "Reseinformation".

TRANSPORT

Flyg till Kiev Ukraina på egen hand. Du bör boka ett flyg så att du är på plats på hotellet i Kiev runt 18.00 den 3 maj och hemresan bör inte ske förrän efter 18.00 den 7 maj.

Om du/ni önskar hjälp med att boka flyg bistår vi mer än gärna med detta. Likaså om du väljer att anlända någon dag innan programmets start/stanna efter programmets slut, så hjälper vi gärna till med att boka extra hotellnätter. Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 470 466 40 eller meddela detta när du gör bokningen.

FAKTA 

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sina kunskaper i kultur-, street- och naturfotografering.

Min/max antal: 8/12.

Kalkylkurs: Euro 10.13 (per den 18/3 2021)

Språk: Engelska / Svenska

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se under rubriken "Reseinformation".

UTRUSTNING

 • Din kamera.
 • Zoomobjektiv från 14 och upp till 200 mm. 
 • Extrabatterier.
 • Batteriladdare till kameran och annan elektronisk utrustning.
 • Minneskort efter behov.
 • En fotoväska som klarar kamerautrustningen.
 • En laptop med någon av programvarorna Photoshop CS eller Lightroom.

BOKNING - I SKUGGAN AV TJERNOBYL 

Du bokar resan genom att fylla i nedan formulär. Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

 När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.