Skärmavbild 2021-11-23 kl. 10.23.32.png

LAND: Sverige  FOTO: Övergivet  LÄNGD: 4 dagar  DATUM: 19-22/5 2022  DELTAGARE: 8-15  PRIS: SEK 7.950:-

I Bergslagen föddes Sveriges rikedomar. Här började industrialismen och masugnar, bruk och gruvor fanns på många platser. Nu ligger de flesta övergivna, öde och andas en epok som flytt. Du får nu en unik möjlighet att följa med fotografen Mikael Gustafsson och dokumentera industrihistoria i Bergslagen.

Om du hade gjort en tidsresa i Sverige 70-100 år tillbaka i tiden så hade mycket sett annorlunda ut. Landsbygden var fylld med folk. Fabriker, bruk, gruvor, gårdar och stugor var fulla av aktivitet. Idag står många av dessa platser öde och förfaller sakta. Dock erbjuder de fina fotomotiv. Genom kreativitet, utnyttjande av det naturliga ljuset i kombination med ljussättning samt med motiv som andas förfall, ges du nu möjligheten att på ett annorlunda sätt dokumentera ett antal övergivna platser i Bergslagen. Tillsammans med fotograf Mikael Gustafsson kommer du att ges möjlighet att dokumentera en del av Sveriges historia. Ta därför chansen och följ med på denna mycket annorlunda kurs medan övergivna platser av detta slag så länge de fortfarande finns.

KURSENS HÖJDPUNKTER:

 • Övergivna platser som verkligen inspirerar till bildskapande.
 • Fotografera övergivna masugnar, bruk och gruvor i Bergslagen.
 • Övergivna platser som verkligen inspirerar till bildskapande.
 • Ljussättning av motiv och miljöer.
 • Fotografering på platser som inte är öppna för allmänheten.
 • Fotografera övergivna platser i vackert vårljus.
 • Sakkunnig ledning av fotografen Mikael Gustafsson.
 • Föredrag, bildredigering och fotohjälp av Mikael Gustafsson.

 

BERGSLAGEN 

Under kursen kommer vi att fotografera platser, byggnader, gruvor och bruk som en gång sjöd av liv men som idag står öde och förfaller. Bland platserna vi kommer att dokumentera finns en övergiven, underjordisk gruva, ödehus samt bruk där tiden har stått stilla sedan portarna slog igen och de sista arbetarna gick hem. Vi besöker även en mekanisk verkstad där det fortfarande ser ut precis som på 50-talet med remdrift i taket och kraft från ett vattenhjul. Det blir mycket rost, tegel och smide.

Overgivet-1-2.jpg

PROGRAM 19-22 MAJ, 2022

DAG 1, (19/5) – GENOMGÅNG & FOTOGRAFERING
Samling kl. 16.00 på hotell Klackbergsgården i Norberg där du möts du av Mikael Gustafsson. Mikael kommer att ge lite generella fototips samt gå igenom vad man ska tänka på vid fotograferingen. Fyllda med tips och inspiration ger vi oss under Mikaels ledning ut i fält för att plåta en mekanisk verkstad. Här har tiden stått still och det finns en uppsjö av detaljer att fotografera. Tillbaka på hotellet äter vi middag innan det är dags att gå igenom dagens bildskörd och jobba med bildbearbetning samt få fototips inför morgondagen. (M)

2012-I-0068 _DSC1060-2.jpg

DAG 2, (20/5) – FOTOGRAFERING & BILDBEHANDLING
Under dagen kommer vi att fotografera en gigantisk nedlagd gruva med flera olika nivåer. Vi kommer även att besöka flera större industribyggnader ovan jord med fina fotomotiv. Gruvan är från 1500-talet och har stått öde i drygt 100 år. Här kommer du bland annat att få jobba med att belysa gruvgångarna med lampor för att få fram annorlunda ljussättning och motiv. Vi besöker två olika nivåer i gruvan. På 155 meters nivån så står vattnet i gruvan och är man kan få speglingar i vattnet. Här finns det gott om gamla stegar, trästöttor mm. Hit ner åker vi hiss. På 60 meters nivån finns det stora salar och smala gångar. Vi får en specialtur i gruvan och får fotografera flera delar som normalt inte är öppna för besökare. Vi kommer även att fotografera ett nedlagt tegelbruk som står som ett minne över en tidigare blomstrande industri. Vi besöker även ett intressant ödehus där möbler mm. fortfarande finns kvar.Under kvällen kommer vi, förutom att jobba med bildbearbetning, även att ha en bildutvärdering. Under Mikaels ledning utvärderar och diskuterar vi varandras bilder gemensamt. (F, L, M)

Bergs,lavergivna industrier fotokurs-1.jpg

DAG 3, (21/5) – FOTOGRAFERING & BILDBEHANDLING
Efter frukost så beger vi oss in i Bergslagen till både övergivna bruksmiljöer och hus. Här gäller det att fotografera både större lokaler med mycket detaljer och ugnar mm, men också ha blick för det lilla i form av rostiga rör, armaturer mm. I ödehuset som helt håller på att förfalla finns det gott om spännande motiv som trasiga gardiner, dörrar, kök som sätter kreativiteten på prov.Tillbaka på hotellet äter vi en gemensam middag innan vi jobbar med våra bilder.Under kvällens bildredigering finns Mikael, precis som tidigare kvällar, till hands för att visa hur du får ut det mesta av dina bilder. På kvällen kanske vi besöker ytterligare en bruksmiljö och testar att ljussätta både utvändigt och invändigt med lampor. (F, L, M)

DAG 4, (22/5) – BILDBEHANDLING
Innan frukost besöker vi ett närliggande bruksområde där allt ligger öde efter att gruvdriften upphört. I morgonljuset kan vi bra bilder både utvändigt och invändigt.Efter frukost jobbar vi med bildbearbetning följt av en genomgång. Det finns möjlighet för var och en att lämna in sina två bästa bilder till Mikael. Han kommer sedan att bedöma bilderna för att slutligen utse ”Kursens bild”, som går vidare till finalen i Zooms tävling ”Årets bild 2022” där förstapriset är ett presentkort på 5.000:-. Kursen beräknas vara slut runt 13.00. (F, L)

2012-I-0068 _DSC1085-2.jpg

FOTOGRAF 

Kursen leds av naturfotografen Mikael Gustafsson. Läs mer om Mikael här.

BOENDE 

VÄRDSHUSET ENGELBREKT***

PRIS 

Pris per person: SEK 7.950:-

Priset inkluderar:

 • Fyra dagars kurs i övergivna platser-fotografering.
 • Boende i del i dubbelrum på presenterat hotell.
 • Måltider enligt program (anges med F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Alla aktiviteter enligt program.
 • Specialtur i Sala silvergruva.
 • Medverkan av fotografen Mikael Gustafsson under kursen.
 • Föredrag och bildredigering med Mikael Gustafsson.
 • Medverkan av Andreas  Hammarberg
 • Praktisk reseinformation innan kursen en.
 • Moms och hotellskatt.

Priset inkluderar ej:

 • Transport till Norberg.
 • Enkelrumstillägg. SEK 1 500:-  
 • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • För mer information, se vår webb under ”Övrigt”.

TRANSPORT

Transport till Norberg i Västmanland på egen hand. Du bör inte ankomma senare än kl. 16.00 den 19/5 och inte planera hemresan tidigare än kl. 13.00 den 22/5.Om du vill ankomma redan dagen innan hjälper vi gärna till med att boka hotellrum.

Transport på plats mellan de olika fotoplatserna sker med egen bil eller via samåkning.

FAKTA

Målgrupp: Fotografer i alla åldrar intresserade dokumentera gamla övergivna byggnader samt av att utveckla sina kunskaper i foto.

Min/max antal: 8/15.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se vår webb under Övrigt. 

KAMERAUTRUSTNING

 • Din kamera.
 • Objektiv från vidvinkel till medellånga telen
 • Ett trebensstativ.
 • Extra batterier till kameran.
 • Extra minneskort.
 • En laptop med programvaran Photoshop CS eller Lightroom.
 • En kameraryggsäck som även ger plats till regnkläder.


BOKNING - BERGSLAGENS ÖVERGIVNA INDUSTRIER 

Du bokar kursen genom att fylla i nedan formulär. Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

 När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.