Skärmavbild 2021-04-29 kl. 12.07.10.png

LAND: Ryssland   FOTO: Landskap   RESLÄNGD: 9 dagar   DATUM: 26/2-6/3 2023   DELTAGARE: 9-15   PRIS: SEK 31 580:-

En unik fotoresa till Bajkalsjön och dess fantastiska issprickor, isformationer och isgrottor – perfekt för landskapsfotografering. Detta under ledning av den kände lanskapsfotografen Serkan Günes.

När vi lämnar våra tält på morgonen möts vi av ett lika annorlunda som fantastiskt landskap där fotomöjligheterna finns precis överallt. Vi befinner oss mitt ute på Bajkalsjön i Ryssland där vi spenderat natten i uppvärmda tält. När vi i det mjuka morgonljuset utforskar omgivningarna möts du av fantastiska sprickor i isen som bildar isformationer som utgör förgrunder till de dramatiska klipporna i bakgrunden. Tittar vi ner möts vi av kristallklar is med sikt ner till 40 meters djup.

Detta och mycket mer får vi uppleva under denna resa till Bajkalsjön. Den friska och klara luften, de snörika vidderna, den glasklara isen med sina mäktiga issprickor skapar storslagna vyer över den sibiriska taigan och ger perfekta förhållanden för unika landskapsbilder och ett storslaget äventyr. Under veckan tillsammans med Serkan kommer vi att kunna fotografera allt från mäktiga isformationer och isgrottor till issprickor, vattenbubblor och vackra isstjärnor som frusit fast i isen.

RESANS HÖJDPUNKTER:

 • Bajkalsjön, världens största sjö.
 • Bajkalsjöns issprickor, isformationer och klippor.
 • Det kristallklara vattnet.
 • De stora isblocken och isgrottorna.
 • Cape Krestovsky med sina stora iscirklar.
 • Klippor täckta av is.
 • Det kuperade landskapet runt sjön.
 • Magiska soluppgångar och solnedgångar.
 • Övernattning i ett tältläger på sjön.
 • Nattfotografering.
 • Åka svävare över sjön.
 • Medverkan av Serkan Günes under resan.
 • Föredrag, bilddiskussioner och bildredigering med Serkan Günes.

Baikal-lake-russia-7.jpg

BAJKALSJÖN

Bajkalsjön belägen ca sju mil från Sibiriens huvudstad Irkutsk (590 000 invånare) är världens till ytan största sjö. Den 64 mil långa och upp till 8 mil breda sjön innehåller 20 % av världens sötvatten. Det är även världens djupaste sjö med ett största djup på 1 637 meter. Bajkalsjön tar emot vatten från över 330 floder. Omgivningarna kring sjön bjuder på spektakulära naturupplevelser och en rofylld miljö så långt från vardagen man kan komma. Mitt i Bajkalsjön ligger även ön Olkhon, bebodd av endast 1 500 personer. Som kuriosa kan nämnas att elektricitet kom till ön först 2005. 

När Bajkalsjön sent på hösten fryser till is bildas sprickor i isen vilka skapar fantastiska isformationer. På vissa ställen bildas även stora isflak som staplas på varandra när isen sakta rör sig och på vissa stället bildas stora isgrottor. Vattnet i Bajkalsjön är dessutom så klart att man på vissa ställen kan se upp till 40 meter ner under isen och kan fotografera allt från vattenbubblor till vackra isstjärnor som frusit fast i isen. Sammantaget gör detta Bajkalsjön till ett paradis för alla landskapsfotografer.

PROGRAM 26 FEBRUARI – 3 MARS 2023

Då väderleksförhållandena vid Bajkalsjön kan ändras snabbt kan programmet kastas om, allt för att optimera fotomöjligheterna. Under resan kommer Serkan att finnas tillhands med tips och råd när vi är ute i fält. Han kommer även att hålla föredrag, leda bilddiskussioner samt ge konstruktiv bildkritik på dina bilder. Han kommer även att ge tips och råd i samband med bildbearbetning. Detta kommer att anpassas till programmet och de rådande väderförhållandena.

DAG 1, (26/2) - VÄLKOMMEN TILL IRKUTSK
Flyg till Irkutsk sker på egen hand och med ankomst under dagen. På flygplatsen väntar Zoom Fotoresors värd och en chaufför för vidare transport till centrala Irkutsk och förstklassiga Courtyard Marriott Hotel där Serkan Günes möter upp. Resten av dagen för avkoppling och möjlighet att upptäcka staden på egen hand. På kvällen serveras en välkomstmiddag i hotellets restaurang och det finns tid att lära känna varandra. (M)

DAG 2, (27/2) - IRKUTSK TILL SAKHYURTA (MRS)
Idag börjar det stora ryska äventyret. Efter frukost reser vi med buss till den lilla staden Listvyanka belägen vid Bajkalsjön ca 70 km from Irkutsk. Här går vi ombord på en svävare vilken tar oss ut på Bajkalsjöns is i riktning mot den lilla byn Sakhyurta (MRS). Den genomskinliga isen med sikt ner till 40 meters djup, sprickorna i isen som bildar ett mönster av vackra formationer och de stora isflaken bjuder på mängder av fotomöjligheter där motiven och möjligheten till spännande kompositioner är oändliga. Under turen kommer vi därför att göra många stopp. Rutten tar oss genom Sandy Bay och Cape Krestovsky, som är kända för att stora is cirklar först upptäcktes här – ett av de mest mystiska fenomenen vid Bajkalsjön. Under turen kommer vi också att passera Sagan-Zaba, en gigantisk klippformation som blev världsberömd då man hittade forntida grottmålningar här. Dagens lunch består av medhavda pick-nickkorgar och varm dryck vilket vi äter ute på isen. Vid ankomst till det lilla samhället Sakhyurta (MRS) checkar vi in på Naratey Hotel. Tid för lite avkoppling och att ladda kamerabatterierna innan middagen. Om vädret tillåter avslutas för kvällen med stjärnfotografering. (F, L, M)

DAG 3, (28/2) - MRS TILL OLKHON ISLAND
Denna morgon kommer vi att dokumentera soluppgången över ön Ogoy. Det bästa stället att möta gryningen är vid Dragon’s Claw, den mest kända udden på ön. När solen sakta stiger upp i horisonten och målar is och kullar längs stränderna i varma lilaorange toner erbjuds fantastiska fotomöjligheter. Ogoy är en av de vackraste och visuellt mest minnesvärda öarna och efter en utomhus-frukost kommer vi att spendera förmiddagen med att dokumentera dess omgivingar, bland annat den buddhistiska tempelbyggnaden som är belägen på öns högsta punkt. Vi kommer under dagen även att besöka halvön Kobylia Golova med sitt imponerande landskap. Namnet Kobylia Golova härrör från det faktum att en av klipporna är formad som ett hästhuvud. Med denna klippa som bakgrund och med issprickorna som dras mot klippan som förgrund erbjuds möjligheten till mycket annorlunda bilder där endast fantasin sätter gränser. Precis som under tidigare fotosessioner finns Serkan tillhands för personlig handledning i ditt bildskapande och vi kommer också att ha gemensamma genomgångar där Serkan ute i fält visar vad han tänker på när han fotograferar. Att samtidigt stå framför samma motiv och diskutera olika infallsvinklar är mycket givande. 

På eftermiddagen ankommer vi till byn Khuzhir på ön Olkhon. Efter incheckning på Baikal Wood Eco Hotel där vi kommer att bo i två nätter serveras en sen lunch. Härefter kommer vi att besöka en av de mest kända och fotograferade platserna vid Bajkalsjön, Burkhan Rock för att fotografera solnedgången. Skulle det vara stjärnklart denna kväll återkommer vi efter middagen för nattfotografering med klippan och Bajkalsjön i förgrunden och förhoppningsvis en fantastisk stjärnhimmel ovanför. (F, L, M)

DAG 4, (1/3) - OLKHON ISLAND OCH MOUNT ZHIMA
Denna morgon kommer vi att fotografera soluppgången i området kring Burkhan Rock. Efter frukost kommer vi sedan att besöka den nordöstra delen av Olkhon och Mount Zhima vilken den högsta punkten på Olkhon. Dessa platser anses vara heliga av lokala invånarna och enligt legenden är Mount Zhima andens bostad och bergets ande representeras i form av en gammal man med skägg. I detta område finns det även stora isgrottor vilka erbjuder spännande möjligheter till annorlunda bildkompositioner. Åter på hotellet finns tid för bildredigering. Efter middagen kommer vi åter att prova på nattfotografering. (F, L, M)

Fotoresa-Baikalsjön-Ryssland-18.jpg

Fotoresa-Baikalsjön-Ryssland-17.jpg

DAG 5, (2/3) - OLKHON TILL CAPE HOBOY OCH BAIKAL ICE CAMP
Utcheckning och tidig avresa till Khoboy Cape för vara i tid för soluppgången. Khoboy cape är känd för sina stormar vilka formar stora isflak som pressas samman av isens rörelser. Dessa kristallklaras isflak bildar fantastiska isformationer som i kombination med soluppgången och olikfärgade klippor ger möjlighet till mycket annorlunda och spännande bilder. Detta är en av resans absoluta höjdpunkter. Efter en lunch utomhus har vi sedan möjlighet att fotografera mer av Bajkalsjöns kristallklara is innan vi fortsätter ut på sjön till ett tältläger mitt ute på isen. Det är här vi kommer att övernatta. Detta är en unik chansen att tillbringa en natt mitt ute på Bajkalsjöns is vid den djupaste delen av sjön, 1 500 meter. Bajkla Ice Camp är ett tältläger med uppvärmda och bekväma tält, ett restaurangtält, en isbar samt ett bastutält. Efter att ha dokumenterat solnedgången serveras middag varefter det finns möjlighet till nattfotografering. (F, L, M)

DAG 6, (3/3) - BAIKAL ICE CAMP – OLKHON ISLAND
Morgonen och förmiddagen spenderar vi vid islägret. Efter att ha fotograferat soluppgången och serverats frukost finns det möjlighet att på egen hand fotografera isen och dess formationer. On du vill prova på något annorlunda finns det möjlighet för ett bastubad följt av ett bad i en isvak och härigenom uppleva Bajkalsjöns kristallklara vatten på nära håll. Vill du finns det även möjlighet att låna skridskor och ta en skridskotur på sjön. Efter lunch återvänder till ön Olkhon där vi checkar in på Baikal View Hotel, ett nybyggt och mycket bra hotell. Här kommer vi att bo i två nätter. På eftermiddagen och kvällen kommer vi att arbeta med bildbearbetning, bilddiskussioner och Serkan kommer att ge konstruktiv bildkritik. (F, L, M)

DAG 7, (4/3) - OLKHON ISLAND – HARANTSY VILLAGE
Idag kommer vi att röra oss runt på Kharantsy halvön viken erbjuder ett mycket kuperat landskap och bra fotomöjligheter med allt från berg och klippor täckta av is. Dessa ”isklippor” formas genom att vatten stänkt upp på klipporna och frusit fast och härigenom bildat isväggar. Adderar man till den kristallklara isen med sina formationer så är motiven oändliga och sätter igång fantasin och kreativiteten. På eftermiddagen kommer vi en sista gång att arbeta med nattfotografering där vi kombinerar isen, bergen och stjärnhimmelen till förhoppningsvis fantastiska bilder. (F, L, M)

DAG 8, (5/3) - OLKHON – IRKUTSK
Efter frukost och utcheckning inleder vi färden tillbaka till Irkutsk vilken kommer att ta ca 4-5 timmar. Vid ankomst till Irkutsk checkar vi åter in på Courtyard Marriott Hotel. Resterande del av eftermiddagen för avkoppling och för att på egen hand upptäcka Irkutsk. Vår sista kväll kommer vi att spendera i den gamla delen av staden. Här att alla hus vackert målande och dekorerade. Det känns som man befinner sig i slutet på 1800-talet. I detta område ligger restaurang Misha, en av stadens bästa restauranger där kvällens avslutningsmiddag serveras. På menyn står traditionella ryska rätter. I samband med middagen kommer även Serkan att utse resans bästa bild vilken automatiskt går vidare till finalen i ”Resans bild 2023”. (F, L, M)

DAG 9, (6/3) - HEMRESA
Frukost och utcheckning. Transfer till flygplatsen för flyg till Sverige på egen hand. (F)

Fotoresa-Baikalsjön-Ryssland-15.jpg

Foto: Serkan Günes

FOTOGRAF 

Resan leds av landskapsfotografen och Fuijis världsambassadör Serkan Günes. Läs mer om Serkan här. 

 BOENDE 

IRKUTSK: COURTYARD MARRIOTT****+

KHUZHIR: BAIKAL WOOD ECO HOTEL**+

MRS: NARATEY HOTEL**+

HARANTSY: BAIKAL VIEW HOTEL***

LAKE BAIKAL: CAMP ON THE ICE OF BAIKAL

PRIS

Pris per person: SEK 29 980:-*

* Priset för 2023 är ännu ej spikat. Exakt pris kan lämnas i maj/juni. Ovan pris är baserat på 2022 års priser.

Priset inkluderar:

 • Samtliga busstransporter enligt program.
 • Transport med svävare.
 • Fotoaktiviteter enligt program.
 • Boende i del i dubbelrum.
 • Måltider enligt program (F= Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Medverkan av Serkan Günes under hela resan.
 • Föredrag, bildredigering och bilddiskussioner med Serkan Günes.
 • Lokal guider under resan.
 • Medverkan av en värd från Zoom Fotoresor
 • Dricks, förutom till den lokala guiden.
 • ”Värt-att-Veta” folder.
 • Hotellskatter och andra lokala skatter.

Priset inkluderar ej:

 • Flyg t/r till Irkutsk.
 • Visum till Ryssland.
 • Enkelrumstillägg. SEK 4 400:- (enkelrum dag 5 ej tillgängligt)
 • Kostnader av personlig karaktär, som måltidsdryck etc.
 • Dricks till den lokala guiden, cirka 10 USD/dag.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. För mer information om detta se under rubriken "Reseinformation".

FLYG

Flyg till Irkutsk i Ryssland sker på egen hand. Du bör ankomma Irkutsk under dagen den 26/2 dock senast runt kl. 18.00. Hemresan från Irkutsk kan bokas när du vill den 6/3.  Om du/ni önskar hjälp med bokning av flyg hjälper vi mer än gärna med detta. Samma sak om du vill ankomma någon dag tidigare eller vill stanna kvar någon dag extra och vill ha hjälp med hotellbokningar Du är välkommen att ringa oss på telefon +46 470 466 40, maila oss på info@zoomfotoresor.se eller meddela detta när du gör bokningen.

FAKTA

Målgrupp: Fotografer intresserade av att utveckla sig i landskapsfotografering.

Min/max antal: 9/15.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc. se under rubriken "Reseinformation".

Kalkylkurs: RUB 11,15 (per den 13/1 2021)

UTRUSTNING

 • Din digitalkamera.
 • Objektiv från vidvinkel till medellångt telen.
 • Ett trebensstativ.
 • En dator med programvaran Photoshop eller Lightroom.
 • Extra batterier, laddare etc.
 • Extra minneskort.
 • En fotoväska som klarar av både kamerautrustningen och extra kläder.

BOKNING - BAJKALSJÖNS ISFORMATUIONER 

Du bokar resan genom att fylla i nedan formulär. Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

 När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.