Skärmavbild 2021-04-27 kl. 16.18.24.png

LAND: Sverige   FOTO: Landskap   KURSLÄNGD:  3 dagar   DATUM: 6-8/5 2022   DELTAGARE: 8-15   PRIS: SEK 6.995:-

Fotografera Skånes dramatiska kust- och klipplandskap under ledning av Hans Strand, Sveriges internationellt mest kända landskapsfotograf.

Omgivna av dramatiska klippor och vågor som bryter mot stenarna i full kraft, står vi i den friska vårluften och ser hur vädret snabbt skiftar. Molnen som sveper fram mot kusten rör sig snabbare och snabbare över himlavalvet och färgas rosa av solen som är på väg ner. Detta är allt en landskapsfotograf kan önska sig. Följ med Hans Strand till två av Skånes mest dramatiska kustområden, Kullaberg och Hovs hallar. Våra dagar är fyllda med fotografering i dramatiska och varierande landskap och vi inleder i de klippiga områdena kring Hovs hallar där Ingmar Bergman en gång lät Max Von Sydow spelade schack med döden i sin film Det sjunde inseglet. När vi kommer till Kullaberg forsätter vi att inspireras av spektakulära klippor som stupar rakt ner i havet men vi får också möjlighet att fotografera vackra bokskogar som fylls av vårtecken.

WORKSHOPENS HÖJDPUNKTER:

 • Hovs Hallars vackra och mystiska landskap.
 • Dramatiska klipp- och sten landskap.
 • Kullens fyr, Sveriges högst belägna fyr.
 • De vackra bokskogarna vid Kullaberg.
 • Djupa grottor och spektakulära raukar vid Hovs Hallar.
 • Kullens mäktiga klippor.
 • Hans Strand visar hur man använder klipporna för intressanta kompositioner.
 • Föredrag och personlig handledning av Hans Strand.

DSC2493-3-Kullen.jpg

DESTINATIONER

KULLABERG
I nordvästra Skåne, längst ut på Kullahalvön ligger Kullaberg. I nordvästra Skåne, längst ut på Kullahalvön ligger Kullaberg. Namnet syftar dels på den bergskam som ligger längst ut på halvön och dels på naturreservatet som sträcker sig från Kullanäs i nordväst till Arild i sydöst. Kullabergs natur är varierad, från vacker bokskog till ett dramatiskt stenlandskap där klipporna stupar rakt ner i havet. En av höjdpunkterna på Kullaberg är Kullens fyr. Fyren är Sveriges högst belägna fyr och byggdes i mitten av 1500-talet. Härifrån har man en fantastisk utsikt och området är även ett av de bästa i Sverige för att se tumlare.

HOVS HALLAR
Dramatiskt beläget längst ut på Bjärehalvön där Hallandsåsen möter havet ligger Hovs hallar, en av Skånes pärlor och ett måste för landskapsfotografer. Naturreservatet som erbjuder en hissnande utsikt över Laholmsbukten är spektakulärt med klippor som stupar rakt ner i havet, raukar i alla möjliga former, djupa grottor och ett kargt landskap som präglats av både vind och vatten. Lika intressant som dess landskap är dess historia som går tillbaka ända till bronsåldern. Under vår vandring i Hovs hallar stöter vi på fornlämningar som visar en del av områdets långa historia. Det som kanske fascinerar mest med områdets historia är att många av klippformationerna har fått sina egna namn och alla berättar en historia om vad som har hänt i området genom åren.

PROGRAM - 6-8 MAJ 2022

DAG 1, (6/5) – VÄLKOMMEN TILL HOVS HALLAR
Sent på eftermiddagen samlas vi på torget i Båstad där du möts du upp av Hans Strand och en värd från Zoom Fotoresor. Vi inleder med middag på en restaurang i Båstad innan vi beger oss till Hovs Hallar för oss att börja skapa våra egna bilder bland Hovs Hallars stenar och klippor. För den nyfikne fotografen finns det mycket att upptäcka och nya motiv väntar bakom varje klippblock. De dramatiska stenformationerna som omger oss tillför en känsla av mystik det är lätt att förstå varför Ingmar Bergman valde Hovs Hallar för sin klassiska schackscen i filmen Det sjunde inseglet. Hans kommer att visa oss hur vi kan tänka för att få fram känslan i bilderna. Trots att området domineras av sten och klippor är fotomöjligheterna varierande och en detaljbild på de blötta stenarna kan vara lika intressanta som den vattenfyllda passagen där klipporna på båda sidor leder betraktarens öga ut mot havet och horisonten där solen börjat gå ner och fyller landskapet runt oss med ett mjukt släpljus. Efter solnedgång beger vi oss vidare mot nya fotomöjligheter vi Kullaberg. Här väntar incheckning på vårt hotell för incheckning och en god natts sömn. (M)

Passing-Storm-Hovs-Hallar.jpg

DAG 2, (7/5) – KULLENS KLIPPOR
Efter frukost kommer Hans att hålla ett föredrag där han med bilder ger tips och inspiration på hur du ska tänka kring allt från ljussättning till komposition. Han kommer bland annat att visa hur man kan dra nytta av formationer och stenar för att rama in och skapa intressanta kompositioner. Detta gör han med bilder Kullaberg, detta för att samtidigt för att ge oss lite inspiration och nya fotografiska insikter inför eftermiddagens fotografering. Med konkreta exempel visa han även sin redigeringsprocess och ger tips och råd för att ytterligare förhöja bilderna. Under förmiddagen kommer vi även att börja gå igenom gårdagens bildskörd. Förmiddagen avslutas med att vi har en gemensam bildvisning där Hans ger konstruktiv och feedback på dina bilder.

Efter lunch kommer vi att bege oss mot Kullens Fyr där Hans som har besökt området flera gånger kommer att ta oss till några av sina favoritplatser. Vi inleder eftermiddagen i de vackra bokskogarna som vi passera innan vi kommer ut till själva udden. Vi kommer vi att fånga vårens ankomst både i form av det stora och lilla landskapet. Här gäller det att tänka på kopositionen och samtidigt vårmotiven. Vi fortsätter härefter ut till själva udden och fyren. När vi rör oss från fyren ner mot havet blir landskapet kargare och kargare för varje steg och vi är snart omgivna av ett totalt stenlandskap. Även om sten landskapet med sina dramatiska klippor är överväldigande finns det också möjligheter att skapa nära och personliga bilder av vattnet och dess vågor. Här bjuds det på ett mycket dramatiskt lanskap med höga klippor som inbjuder till fantastiska bilder. Som om inte landskapet vore dramatiskt nog, kan vädret förändras snabbt och tillföra ännu mer känsla och dramatik till våra bilder. Under alla fotosessioner finns Hans med ute i fält för att utveckla och utmana dig som landskapsfotograf. Efter att vi har sett solen gå ner över Kattegatt, återvänder vi till hotellet. (F, L, M)

DAG 3, (8/5) – MORGONFOTO & HEMFÄRD
Efter en sista morgonfotografering är det dags för en del bildredigering och för att välja ut dina bästa bilder från helgen för att Hans efter lunch ska utse ”Workshopens Bild” som automatiskt går vidare till finalen i tävlingen ”Årets Bild 2022”. Hemresa på egen hand från ca 15.00. (F, L)

Ramslök-Kullaberg.jpg

Foto: Hans Strand

FOTOGRAF 

Kursen leds av Hans Strand vår internationellt mest kände landskapsfotograf För mer information om Hans läs här

BOENDE 

HOTELL ERIKSLUND*** 

PRIS

Pris per person: SEK 6.995:-  

Priset inkluderar:

 • Inkvartering enligt program.
 • Måltider enligt program (F=Frukost, L=Lunch, M=Middag).
 • Fotoaktiviteter enligt program.
 • Medverkan och workshop av Hans Strand.
 • Värd från Zoom Fotoresor.
 • Hotell- och andra lokala skatter och avgifter.
 • Färdhandlingar och praktisk reseinformation.

Priset inkluderar ej:

 • Enkelrumstillägg. SEK 1 050:-
 • Transport till workshopen.
 • Alla kostnader av personlig karaktär, såsom måltidsdryck etc.
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkring. För mer information om detta se under rubriken "Reseinformation".

TRANSPORT

Transport till Skåne sker på egen hand. Du bör ankomma Torekorv Hotell senast kl. 16.00 den 6 maj och inte planera hemresan tidigare än ca 15.00 den 8 maj. Då många föredrar att boka transporten själva har vi valt att inte inkludera denna i priset.  Om du vill ankomma redan dagen innan hjälper vi gärna till med att boka hotellrum.

Transport på plats mellan hotellet och de olika fotoplatserna sker med egen bil eller via samåkning.

FAKTA

Målgrupp: Landskaps- och naturfotografer. För att få ut så mycket som möjligt av resan rekommenderar vi viss fotovana.

Min/max antal: 8/15.

Övrigt: För mer information om Zoom Fotoresor, leveransvillkor etc., se under rubriken "Reseinformation".

UTRUSTNING 

 • Din digitalkamera
 • Objektiv exempelvis ett 70-200 mm samt ett 24-70 mm.
 • En- eller trebensstativ.
 • Extrabatterier.
 • Batteriladdare till kameran och annan elektronisk utrustning.
 • Minneskort efter behov.
 • En fotoväska som klarar kamerautrustningen.
 • En dator med Photoshop eller Lightroom.

BOKNING - SKÅNES KLIPPOR

Du bokar kursen genom att fylla i nedan formulär. Om du önskar reseförsäkring eller avbeställning skydd ange detta under övrigt.

Om du har några frågor om resan/kursen ring oss på +46(0)470-466 40 eller maila info@zoomfotoresor.se

 När du fyllt i din bokning ska du få en bekräftele skickad på mail. Får ni inte det ber vi er kolla er skräppost eller kontakta oss så ska vi undersöka vad som hänt.